21 °C Budapest

4% alatt az amerikai 10 éves - ezért is erősödik a forint?

Pénzcentrum
2005. június 6. 12:03

A múlt hét utolsó napjaiban érdemi forinterősödés következett be a bankközi piacon. Az euróval szembeni jegyzések a 255-ös szintről 250 alá estek. A forint erősödése nem volt egyedülálló a régióban, a zloty a vizsgált időszakban szintén erősödött. Az említett folyamatok mögötti okokat egyelőre csak találgatják a piaci szereplők. Ezek között szerepelhet a francia népszavazás utáni fellélegzés, illetve a külső piaci hozamesés és az ehhez kapcsolódó táguló hozamspreadek is. Feltehetően azok a spekulatív pozíciók, melyek a forintot gyorsan 255-ig gyengítették bizonyos részben felszámolásra kerültek, így ezek most technikai oldalról okoznak nagyobb húzásokat az árfolyamban az erősödés irányába. A 10 éves amerikai államkötvény hozama ismét 4% alatt van.


Amint az alábbi ábrából is kitűnik, február-március fordulóján megakadt a hozamcsökkenési trend a kötvénypiacokon. A 10 éves hozamok mind a fejlődő, mind a fejlett régiókban emelkedtek. A fejlett piacokon az inflációs illetve kamatemelési várakozások érdemben befolyásolták a hozamgörbék alakját. A kockázatkerülési hajlandóság ismét erősödött, a fejlődő piaci eszközök az elvárt magasabb prémium miatt valamelyest leértékelődtek.


Az alábbi ábrán a 10 éves állampapírok hozamainak különbségét szerepeltettük. Látható, hogy az év elejétől a hozamkülönbség szűkülésével párhuzamosan a forint is erősödött. A trendforduló után az egyre szélesebb hozamspread mellett is gyengült a hazai fizetőeszköz. Ahogy azonban a hozamtöbblet emelkedett, a múlt hét végén egy érezhető korrekció következett be a hosszabb hozamoknál. A hozamcsökkenés érdemi forinterősödéssel járt, mely a külföldi érdeklődés élénkülését mutatja.


Jelenleg tehát ismét viszonylag alacsony szinteken állnak a fejlett piaci hozamok, az uniós alkotmánnyal kapcsolatos aggodalmak mintha enyhülnének. A hazai gazdasággal kapcsolatos egyensúlyi problémák már szinte "megszokottá" váltak, az inflációs pálya várható alakulása mellett - a külső környezet jelentősebb változása, illetve a forint egy határozottabb gyengülése nélkül - további kamatcsökkentések várhatók. Igaz, hogy az alapkamat elsősorban a hozamgörbe rövidebb végét befolyásolja, de a külső érdeklődés élénkülése, az euró-zóna sorsával kapcsolatos kilátások valamilyen szintű rendeződése a hosszabb hozamokra is kedvező hatással lehet. Jó lenne, ha az első negyedéves GDP számok tükrében a költségvetést illetően is minél hamarabb mutatkoznának olyan kiigazító lépések, melyek a terveket és a realitásokat a piacot megnyugtató módon lennének képesek összhangba hozni.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?