4% alatt az amerikai 10 éves - ezért is erősödik a forint?

Pénzcentrum
2005. június 6. 12:03

A múlt hét utolsó napjaiban érdemi forinterősödés következett be a bankközi piacon. Az euróval szembeni jegyzések a 255-ös szintről 250 alá estek. A forint erősödése nem volt egyedülálló a régióban, a zloty a vizsgált időszakban szintén erősödött. Az említett folyamatok mögötti okokat egyelőre csak találgatják a piaci szereplők. Ezek között szerepelhet a francia népszavazás utáni fellélegzés, illetve a külső piaci hozamesés és az ehhez kapcsolódó táguló hozamspreadek is. Feltehetően azok a spekulatív pozíciók, melyek a forintot gyorsan 255-ig gyengítették bizonyos részben felszámolásra kerültek, így ezek most technikai oldalról okoznak nagyobb húzásokat az árfolyamban az erősödés irányába. A 10 éves amerikai államkötvény hozama ismét 4% alatt van.


Amint az alábbi ábrából is kitűnik, február-március fordulóján megakadt a hozamcsökkenési trend a kötvénypiacokon. A 10 éves hozamok mind a fejlődő, mind a fejlett régiókban emelkedtek. A fejlett piacokon az inflációs illetve kamatemelési várakozások érdemben befolyásolták a hozamgörbék alakját. A kockázatkerülési hajlandóság ismét erősödött, a fejlődő piaci eszközök az elvárt magasabb prémium miatt valamelyest leértékelődtek.


Az alábbi ábrán a 10 éves állampapírok hozamainak különbségét szerepeltettük. Látható, hogy az év elejétől a hozamkülönbség szűkülésével párhuzamosan a forint is erősödött. A trendforduló után az egyre szélesebb hozamspread mellett is gyengült a hazai fizetőeszköz. Ahogy azonban a hozamtöbblet emelkedett, a múlt hét végén egy érezhető korrekció következett be a hosszabb hozamoknál. A hozamcsökkenés érdemi forinterősödéssel járt, mely a külföldi érdeklődés élénkülését mutatja.


Jelenleg tehát ismét viszonylag alacsony szinteken állnak a fejlett piaci hozamok, az uniós alkotmánnyal kapcsolatos aggodalmak mintha enyhülnének. A hazai gazdasággal kapcsolatos egyensúlyi problémák már szinte "megszokottá" váltak, az inflációs pálya várható alakulása mellett - a külső környezet jelentősebb változása, illetve a forint egy határozottabb gyengülése nélkül - további kamatcsökkentések várhatók. Igaz, hogy az alapkamat elsősorban a hozamgörbe rövidebb végét befolyásolja, de a külső érdeklődés élénkülése, az euró-zóna sorsával kapcsolatos kilátások valamilyen szintű rendeződése a hosszabb hozamokra is kedvező hatással lehet. Jó lenne, ha az első negyedéves GDP számok tükrében a költségvetést illetően is minél hamarabb mutatkoznának olyan kiigazító lépések, melyek a terveket és a realitásokat a piacot megnyugtató módon lennének képesek összhangba hozni.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?