15 °C Budapest

4% alatt az amerikai 10 éves - ezért is erősödik a forint?

Pénzcentrum
2005. június 6. 12:03

A múlt hét utolsó napjaiban érdemi forinterősödés következett be a bankközi piacon. Az euróval szembeni jegyzések a 255-ös szintről 250 alá estek. A forint erősödése nem volt egyedülálló a régióban, a zloty a vizsgált időszakban szintén erősödött. Az említett folyamatok mögötti okokat egyelőre csak találgatják a piaci szereplők. Ezek között szerepelhet a francia népszavazás utáni fellélegzés, illetve a külső piaci hozamesés és az ehhez kapcsolódó táguló hozamspreadek is. Feltehetően azok a spekulatív pozíciók, melyek a forintot gyorsan 255-ig gyengítették bizonyos részben felszámolásra kerültek, így ezek most technikai oldalról okoznak nagyobb húzásokat az árfolyamban az erősödés irányába. A 10 éves amerikai államkötvény hozama ismét 4% alatt van.


Amint az alábbi ábrából is kitűnik, február-március fordulóján megakadt a hozamcsökkenési trend a kötvénypiacokon. A 10 éves hozamok mind a fejlődő, mind a fejlett régiókban emelkedtek. A fejlett piacokon az inflációs illetve kamatemelési várakozások érdemben befolyásolták a hozamgörbék alakját. A kockázatkerülési hajlandóság ismét erősödött, a fejlődő piaci eszközök az elvárt magasabb prémium miatt valamelyest leértékelődtek.


Az alábbi ábrán a 10 éves állampapírok hozamainak különbségét szerepeltettük. Látható, hogy az év elejétől a hozamkülönbség szűkülésével párhuzamosan a forint is erősödött. A trendforduló után az egyre szélesebb hozamspread mellett is gyengült a hazai fizetőeszköz. Ahogy azonban a hozamtöbblet emelkedett, a múlt hét végén egy érezhető korrekció következett be a hosszabb hozamoknál. A hozamcsökkenés érdemi forinterősödéssel járt, mely a külföldi érdeklődés élénkülését mutatja.


Jelenleg tehát ismét viszonylag alacsony szinteken állnak a fejlett piaci hozamok, az uniós alkotmánnyal kapcsolatos aggodalmak mintha enyhülnének. A hazai gazdasággal kapcsolatos egyensúlyi problémák már szinte "megszokottá" váltak, az inflációs pálya várható alakulása mellett - a külső környezet jelentősebb változása, illetve a forint egy határozottabb gyengülése nélkül - további kamatcsökkentések várhatók. Igaz, hogy az alapkamat elsősorban a hozamgörbe rövidebb végét befolyásolja, de a külső érdeklődés élénkülése, az euró-zóna sorsával kapcsolatos kilátások valamilyen szintű rendeződése a hosszabb hozamokra is kedvező hatással lehet. Jó lenne, ha az első negyedéves GDP számok tükrében a költségvetést illetően is minél hamarabb mutatkoznának olyan kiigazító lépések, melyek a terveket és a realitásokat a piacot megnyugtató módon lennének képesek összhangba hozni.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.03.04 11:54
Örök vitatéma a munkatársak között az, hogyan állítsák be a helyiség hőmérsékletét, pedig nemcsak az...
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
perfekt  |  2024.03.04 09:45
A Perfekt Zrt. Baranya vármegyében 30 éve kezdte meg a működését és a kezdetektől folyamatosan a Péc...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkor rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem