1 °C Budapest

Olcsóbb fogyasztási és lakáshitelek

Pénzcentrum
2005. május 30. 10:05

2005. áprilisban a háztartási szektor fogyasztási, lakáscélú és egyéb hiteleinek átlagos kamatlábai csökkentek, míg a folyószámlahiteleké enyhén emelkedett - áll az MNB közleményében. A háztartások látra szóló és folyószámlabetéteinek valamint lekötött betéteinek átlagos kamatlábai csökkentek. Az átlagos kamatlábak csökkenése tapasztalható a nem pénzügyi vállalatok hiteleinek valamint az éven belüli lejáratra lekötött betéteinek esetében is. A nem pénzügyi vállalatok éven túli lejáratra lekötött betéteinek átlagkamatlába áprilisban emelkedett, visszatérve ezzel a trendnek megfelelő szintre. A bankközi fedezetlen forintkihelyezések átlagkamatlábai minden lejárat esetében mérséklődtek.

A háztartási szektor lakáscélú hiteleinek átlagos hitelköltség mutatója 59 bázisponttal 13.96%-ról 13.37%-ra csökkent. A fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség mutatója 116 bázisponttal 30.61%-ról 29.45%-ra mérséklődött.


Forrás: MNB


Forrás: MNB

2005. áprilisban a megkötött fogyasztási hitelszerződések értéke 22.5 milliárd forintot tett ki, amely 3 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél. A folyószámlahiteleken kívüli hitelek új szerződésértékein belül a fogyasztási hitelek aránya márciusról áprilisra 51.8%-ról 52.2%-ra emelkedett. A lakáscélú hitelszerződések értéke áprilisban 17.5 milliárd forintot tett ki, amely 1.8 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél. A folyószámlahiteleken kívüli hitelek új szerződésértékein belül a lakáscélú hitelek aránya áprilisban a márciusi 41.6%-ról 40.6%-ra módosult.

A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott egymillió eurónak megfelelő forintösszeg alatti összegű nem folyószámla forinthitelek átlagos kamatlába 60 bázisponttal 10.47%-ról 9.87%-ra, az egymillió eurónak megfelelő forintösszeg felettieké pedig 27 bázisponttal 8.57%-ról 8.30%-ra csökkent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Forrás: MNB

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem