28 °C Budapest

FED: mi lesz a kamatokkal? - erre fókuszál a pénzügyi világ

Pénzcentrum
2005. április 29. 14:15

Az egyik központi kérdés a nemzetközi pénz- és tőkepiacok tekintetében, hogy a FED a következő hónapokban milyen kamatpolitikát folytathat. A határidős piaci árjegyzések szerint az ősz végére a FED Funds Rate célértéke 3.5%-ra emelkedhet, ami 75 bp-tal magasabb a mostaninál. A Nyíltpiaci Bizottság következő ülését május 3-án tartja, 25 bp-os kamatemelés várható.

Az elmúlt időszakban a FED igen expanzív monetáris politikát folytatott, melynek közvetlen következménye a globális likviditás jelentős megnövekedése volt. Ez a likviditás bőség számos piaci szegmensben okozott felértékelődést. Egyes vélemények szerint számos buborék alakult ki ismét az olcsó pénz hatására. Ha a kamatpolitika szigorodik, a likviditás elkezd szűkül, az jellemzően az eszközpiacokon is erősen érezhető. Ezek a folyamatok közvetlenül érinthetik a kelet-európai régiót, így hazánkat is.


A FED Funds Rate 2003 nyarán süllyedt történelmi mélypontra. A Nyíltpiaci Bizottság 2001 elején kezdett agresszív kamatcsökkentésben 6.5%-ról. A 2003-as illetve 2004-es mélypont után a Bizottság ismét több kamatemelést hajtott végre. A jelenlegi 2.75%-os szint 7 kamatemelési lépés eredményeként állt elő.

A piaci vélemények szerint a kamatemelési sorozat folytatódik, ugyanakkor ennek üteme várhatóan mérsékeltebb lehet akár az egy hónappal korábban gondoltnál is.


TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A FED célja, hogy a kamatpolitikát (ill. a monetáris politikát) úgy alakítsa, hogy a gazdaság a potenciális szint körüli mértékben bővüljön inflációs nyomás nélkül. Az elmúlt időszakban a növekedés bár lassult, továbbra is viszonylag jól alakult. Ezzel párhuzamosan jelentős inflációs nyomás nincs, de az árnövekedés üteme emelkedett. Az alábbi ábrán ezt szemléltetjük a maginflációs ráta alakulásával. Az áralakulás további óvatos és mérsékelt kamatemeléseket vetít előre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?