28 °C Budapest

FED: mi lesz a kamatokkal? - erre fókuszál a pénzügyi világ

Pénzcentrum
2005. április 29. 14:15

Az egyik központi kérdés a nemzetközi pénz- és tőkepiacok tekintetében, hogy a FED a következő hónapokban milyen kamatpolitikát folytathat. A határidős piaci árjegyzések szerint az ősz végére a FED Funds Rate célértéke 3.5%-ra emelkedhet, ami 75 bp-tal magasabb a mostaninál. A Nyíltpiaci Bizottság következő ülését május 3-án tartja, 25 bp-os kamatemelés várható.

Az elmúlt időszakban a FED igen expanzív monetáris politikát folytatott, melynek közvetlen következménye a globális likviditás jelentős megnövekedése volt. Ez a likviditás bőség számos piaci szegmensben okozott felértékelődést. Egyes vélemények szerint számos buborék alakult ki ismét az olcsó pénz hatására. Ha a kamatpolitika szigorodik, a likviditás elkezd szűkül, az jellemzően az eszközpiacokon is erősen érezhető. Ezek a folyamatok közvetlenül érinthetik a kelet-európai régiót, így hazánkat is.


A FED Funds Rate 2003 nyarán süllyedt történelmi mélypontra. A Nyíltpiaci Bizottság 2001 elején kezdett agresszív kamatcsökkentésben 6.5%-ról. A 2003-as illetve 2004-es mélypont után a Bizottság ismét több kamatemelést hajtott végre. A jelenlegi 2.75%-os szint 7 kamatemelési lépés eredményeként állt elő.

A piaci vélemények szerint a kamatemelési sorozat folytatódik, ugyanakkor ennek üteme várhatóan mérsékeltebb lehet akár az egy hónappal korábban gondoltnál is.


TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A FED célja, hogy a kamatpolitikát (ill. a monetáris politikát) úgy alakítsa, hogy a gazdaság a potenciális szint körüli mértékben bővüljön inflációs nyomás nélkül. Az elmúlt időszakban a növekedés bár lassult, továbbra is viszonylag jól alakult. Ezzel párhuzamosan jelentős inflációs nyomás nincs, de az árnövekedés üteme emelkedett. Az alábbi ábrán ezt szemléltetjük a maginflációs ráta alakulásával. Az áralakulás további óvatos és mérsékelt kamatemeléseket vetít előre.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?