5 °C Budapest

FED: mi lesz a kamatokkal? - erre fókuszál a pénzügyi világ

Pénzcentrum
2005. április 29. 14:15

Az egyik központi kérdés a nemzetközi pénz- és tőkepiacok tekintetében, hogy a FED a következő hónapokban milyen kamatpolitikát folytathat. A határidős piaci árjegyzések szerint az ősz végére a FED Funds Rate célértéke 3.5%-ra emelkedhet, ami 75 bp-tal magasabb a mostaninál. A Nyíltpiaci Bizottság következő ülését május 3-án tartja, 25 bp-os kamatemelés várható.

Az elmúlt időszakban a FED igen expanzív monetáris politikát folytatott, melynek közvetlen következménye a globális likviditás jelentős megnövekedése volt. Ez a likviditás bőség számos piaci szegmensben okozott felértékelődést. Egyes vélemények szerint számos buborék alakult ki ismét az olcsó pénz hatására. Ha a kamatpolitika szigorodik, a likviditás elkezd szűkül, az jellemzően az eszközpiacokon is erősen érezhető. Ezek a folyamatok közvetlenül érinthetik a kelet-európai régiót, így hazánkat is.


A FED Funds Rate 2003 nyarán süllyedt történelmi mélypontra. A Nyíltpiaci Bizottság 2001 elején kezdett agresszív kamatcsökkentésben 6.5%-ról. A 2003-as illetve 2004-es mélypont után a Bizottság ismét több kamatemelést hajtott végre. A jelenlegi 2.75%-os szint 7 kamatemelési lépés eredményeként állt elő.

A piaci vélemények szerint a kamatemelési sorozat folytatódik, ugyanakkor ennek üteme várhatóan mérsékeltebb lehet akár az egy hónappal korábban gondoltnál is.


Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A FED célja, hogy a kamatpolitikát (ill. a monetáris politikát) úgy alakítsa, hogy a gazdaság a potenciális szint körüli mértékben bővüljön inflációs nyomás nélkül. Az elmúlt időszakban a növekedés bár lassult, továbbra is viszonylag jól alakult. Ezzel párhuzamosan jelentős inflációs nyomás nincs, de az árnövekedés üteme emelkedett. Az alábbi ábrán ezt szemléltetjük a maginflációs ráta alakulásával. Az áralakulás további óvatos és mérsékelt kamatemeléseket vetít előre.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
perfekt  |  2023.11.22 15:25
A digitális korban a vizuális tartalom tervezése elengedhetetlen része a marketing és a kommunikáció...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm