Goldman Sachs: elindultunk a 105 dolláros olajárig

Pénzcentrum
2005. április 1. 12:05

Az olajárak beléphettek egy olyan többéves ciklus korai fázisába, amelyben a gazdasági növekedés, illetve a kereslet emelkedése egészen 105 dollár/hordóig emelheti az árfolyamot; ez a szuper-áremelkedés azonban majd jelentősen visszavetheti a fogyasztást - jelentette ki tegnapi elemzésében a Goldman Sachs szakértője, Arjun Murti. Vannak, akik kétkedéssel fogadták a jelentés megállapításait arra hivatkozva, hogy a Goldman jelentős spekulatív pozíciókkal rendelkezik az olajpiacon, és csak az árfolyam "felbeszélése" miatt jelent meg most az elemzés.


A határidős nyersolaj ára (WTI) tegnap 2.6%-kal emelkedett a tengerentúlon, és stabilan az 55 dolláros szint fölé került (jelenleg 55.50-56 között mozog az árfolyam), míg az északi-tengeri Brent azonnali ára a londoni kereskedésben mostanra megközelítette az 55-ös árszintet. Az olajárak mostani emelkedésében a Goldman bejelentésén túl az is segíthetett, hogy a piacon attól tartanak: a jelentősen emelkedő amerikai nyári benzinkereslet fedezésére szűk lesz a kínálat. Az amerikai energiaügyi hatóság, az EIA tegnap délutáni jelentése ugyanis arról számolt be, hogy a benzinkészletek 2.9 millió hordóval 214.4 millió hordóra csökkentek, ami már a negyedik egymást követő héten az állomány csökkenését jelenti.

2004.08.10 11:28
Deutsche Bank: akár 70 dollár fölé is emelkedhet az olajár - mi lesz a világgazdasággal?

2005.03.29 13:35
Mikor és mennyivel emeli a kvótát az OPEC? - Az elnök megszólalt...

Murti az elemzésben kifejtette: meglepőnek mondható az erőteljes olajkereslet, illetve a gazdasági növekedés, elsősorban az Egyesült Államokban, illetve Kínában annak ellenére, hogy az olajárak már mintegy egy éve a 40-50 dollár közötti sávban mozognak (ld. ábra). A Goldman eddigi "szuper-áremelkedési" szintje 80 dollárt jelentett, mely most 105 dollárra emelkedett.

A szakértő az azonnali szállítású WTI olajfajta 2005-ös átlagárát az eddigi 41-ről 50 dollárra, míg a 2006-os átlagárat 40-ről 55 dollárra emelte. Érdemes megjegyezni, hogy a Thomson First Call olajpiaci szakértők körében végzett felmérésének konszenzusa idénre 43 dollár/hordós, míg jövőre 40 dolláros eredményt hozott ki.

2005.03.29 09:25
Meredek árcsökkenés - Már csak 51 dollár/hordó...

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Szakértők szerint a 105 dollár/hordós olajár-szint technikailag elképzelhető ugyan, de valószínűleg még nem következik be az elkövetkezendő 3 évben, ha nem akadnak jelentősebb gondok pl. a szaúd-arábiai, vagy a venezuelai olajexporttal (kínálati sokkok, leálló kitermelés, vagy szállítások miatt). Kevin Kerr, a Kerr Trading International elemzője kritikusan megjegyzi, hogy a Goldman olajár-előrejelzése épp akkor jelent meg, amikor már kisebb árcsökkenés jellemezte a piacot a március 17-i 57.60 dollárt jelentő árcsúcs óta (WTI határidős jegyzés, történelmi csúcs). A Goldman ugyanis hatalmas spekulatív pozíciói miatt az árfolyam felfelé beszélésében érdekelt.

Murti az elemzésében megjegyzi, hogy az olaj-és gázszektorban érdekelt vállalatok profitja idén 21, míg jövőre 35%-kal emelkedhet, és ezen vállalatok részvényárfolyami jelentős növekedési potenciált mutatnak, felülteljesíthetik a piaci benchmarkokat, ezért felhalmozásra ajánlotta ezen cégek papírjait a jelenlegi árfolyamszintek mellett is.

A Goldman elemzője arra is figyelmeztetett, hogy egy a fent említetthez hasonló árrobbanás az olajpiacon (gyakorlatilag megduplázódna a mostani árfolyamszint) 80%-os valószínűséggel jelentős visszaesést okozhat az olajkeresletben, ami az árfolyam jelentős korrekcióját is magával hozhatja.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16