28 °C Budapest

Goldman Sachs: elindultunk a 105 dolláros olajárig

Pénzcentrum
2005. április 1. 12:05

Az olajárak beléphettek egy olyan többéves ciklus korai fázisába, amelyben a gazdasági növekedés, illetve a kereslet emelkedése egészen 105 dollár/hordóig emelheti az árfolyamot; ez a szuper-áremelkedés azonban majd jelentősen visszavetheti a fogyasztást - jelentette ki tegnapi elemzésében a Goldman Sachs szakértője, Arjun Murti. Vannak, akik kétkedéssel fogadták a jelentés megállapításait arra hivatkozva, hogy a Goldman jelentős spekulatív pozíciókkal rendelkezik az olajpiacon, és csak az árfolyam "felbeszélése" miatt jelent meg most az elemzés.


A határidős nyersolaj ára (WTI) tegnap 2.6%-kal emelkedett a tengerentúlon, és stabilan az 55 dolláros szint fölé került (jelenleg 55.50-56 között mozog az árfolyam), míg az északi-tengeri Brent azonnali ára a londoni kereskedésben mostanra megközelítette az 55-ös árszintet. Az olajárak mostani emelkedésében a Goldman bejelentésén túl az is segíthetett, hogy a piacon attól tartanak: a jelentősen emelkedő amerikai nyári benzinkereslet fedezésére szűk lesz a kínálat. Az amerikai energiaügyi hatóság, az EIA tegnap délutáni jelentése ugyanis arról számolt be, hogy a benzinkészletek 2.9 millió hordóval 214.4 millió hordóra csökkentek, ami már a negyedik egymást követő héten az állomány csökkenését jelenti.

2004.08.10 11:28
Deutsche Bank: akár 70 dollár fölé is emelkedhet az olajár - mi lesz a világgazdasággal?

2005.03.29 13:35
Mikor és mennyivel emeli a kvótát az OPEC? - Az elnök megszólalt...

Murti az elemzésben kifejtette: meglepőnek mondható az erőteljes olajkereslet, illetve a gazdasági növekedés, elsősorban az Egyesült Államokban, illetve Kínában annak ellenére, hogy az olajárak már mintegy egy éve a 40-50 dollár közötti sávban mozognak (ld. ábra). A Goldman eddigi "szuper-áremelkedési" szintje 80 dollárt jelentett, mely most 105 dollárra emelkedett.

A szakértő az azonnali szállítású WTI olajfajta 2005-ös átlagárát az eddigi 41-ről 50 dollárra, míg a 2006-os átlagárat 40-ről 55 dollárra emelte. Érdemes megjegyezni, hogy a Thomson First Call olajpiaci szakértők körében végzett felmérésének konszenzusa idénre 43 dollár/hordós, míg jövőre 40 dolláros eredményt hozott ki.

2005.03.29 09:25
Meredek árcsökkenés - Már csak 51 dollár/hordó...

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szakértők szerint a 105 dollár/hordós olajár-szint technikailag elképzelhető ugyan, de valószínűleg még nem következik be az elkövetkezendő 3 évben, ha nem akadnak jelentősebb gondok pl. a szaúd-arábiai, vagy a venezuelai olajexporttal (kínálati sokkok, leálló kitermelés, vagy szállítások miatt). Kevin Kerr, a Kerr Trading International elemzője kritikusan megjegyzi, hogy a Goldman olajár-előrejelzése épp akkor jelent meg, amikor már kisebb árcsökkenés jellemezte a piacot a március 17-i 57.60 dollárt jelentő árcsúcs óta (WTI határidős jegyzés, történelmi csúcs). A Goldman ugyanis hatalmas spekulatív pozíciói miatt az árfolyam felfelé beszélésében érdekelt.

Murti az elemzésében megjegyzi, hogy az olaj-és gázszektorban érdekelt vállalatok profitja idén 21, míg jövőre 35%-kal emelkedhet, és ezen vállalatok részvényárfolyami jelentős növekedési potenciált mutatnak, felülteljesíthetik a piaci benchmarkokat, ezért felhalmozásra ajánlotta ezen cégek papírjait a jelenlegi árfolyamszintek mellett is.

A Goldman elemzője arra is figyelmeztetett, hogy egy a fent említetthez hasonló árrobbanás az olajpiacon (gyakorlatilag megduplázódna a mostani árfolyamszint) 80%-os valószínűséggel jelentős visszaesést okozhat az olajkeresletben, ami az árfolyam jelentős korrekcióját is magával hozhatja.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem