13 °C Budapest

Goldman Sachs: elindultunk a 105 dolláros olajárig

Pénzcentrum
2005. április 1. 12:05

Az olajárak beléphettek egy olyan többéves ciklus korai fázisába, amelyben a gazdasági növekedés, illetve a kereslet emelkedése egészen 105 dollár/hordóig emelheti az árfolyamot; ez a szuper-áremelkedés azonban majd jelentősen visszavetheti a fogyasztást - jelentette ki tegnapi elemzésében a Goldman Sachs szakértője, Arjun Murti. Vannak, akik kétkedéssel fogadták a jelentés megállapításait arra hivatkozva, hogy a Goldman jelentős spekulatív pozíciókkal rendelkezik az olajpiacon, és csak az árfolyam "felbeszélése" miatt jelent meg most az elemzés.


A határidős nyersolaj ára (WTI) tegnap 2.6%-kal emelkedett a tengerentúlon, és stabilan az 55 dolláros szint fölé került (jelenleg 55.50-56 között mozog az árfolyam), míg az északi-tengeri Brent azonnali ára a londoni kereskedésben mostanra megközelítette az 55-ös árszintet. Az olajárak mostani emelkedésében a Goldman bejelentésén túl az is segíthetett, hogy a piacon attól tartanak: a jelentősen emelkedő amerikai nyári benzinkereslet fedezésére szűk lesz a kínálat. Az amerikai energiaügyi hatóság, az EIA tegnap délutáni jelentése ugyanis arról számolt be, hogy a benzinkészletek 2.9 millió hordóval 214.4 millió hordóra csökkentek, ami már a negyedik egymást követő héten az állomány csökkenését jelenti.

2004.08.10 11:28
Deutsche Bank: akár 70 dollár fölé is emelkedhet az olajár - mi lesz a világgazdasággal?

2005.03.29 13:35
Mikor és mennyivel emeli a kvótát az OPEC? - Az elnök megszólalt...

Murti az elemzésben kifejtette: meglepőnek mondható az erőteljes olajkereslet, illetve a gazdasági növekedés, elsősorban az Egyesült Államokban, illetve Kínában annak ellenére, hogy az olajárak már mintegy egy éve a 40-50 dollár közötti sávban mozognak (ld. ábra). A Goldman eddigi "szuper-áremelkedési" szintje 80 dollárt jelentett, mely most 105 dollárra emelkedett.

A szakértő az azonnali szállítású WTI olajfajta 2005-ös átlagárát az eddigi 41-ről 50 dollárra, míg a 2006-os átlagárat 40-ről 55 dollárra emelte. Érdemes megjegyezni, hogy a Thomson First Call olajpiaci szakértők körében végzett felmérésének konszenzusa idénre 43 dollár/hordós, míg jövőre 40 dolláros eredményt hozott ki.

2005.03.29 09:25
Meredek árcsökkenés - Már csak 51 dollár/hordó...

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szakértők szerint a 105 dollár/hordós olajár-szint technikailag elképzelhető ugyan, de valószínűleg még nem következik be az elkövetkezendő 3 évben, ha nem akadnak jelentősebb gondok pl. a szaúd-arábiai, vagy a venezuelai olajexporttal (kínálati sokkok, leálló kitermelés, vagy szállítások miatt). Kevin Kerr, a Kerr Trading International elemzője kritikusan megjegyzi, hogy a Goldman olajár-előrejelzése épp akkor jelent meg, amikor már kisebb árcsökkenés jellemezte a piacot a március 17-i 57.60 dollárt jelentő árcsúcs óta (WTI határidős jegyzés, történelmi csúcs). A Goldman ugyanis hatalmas spekulatív pozíciói miatt az árfolyam felfelé beszélésében érdekelt.

Murti az elemzésében megjegyzi, hogy az olaj-és gázszektorban érdekelt vállalatok profitja idén 21, míg jövőre 35%-kal emelkedhet, és ezen vállalatok részvényárfolyami jelentős növekedési potenciált mutatnak, felülteljesíthetik a piaci benchmarkokat, ezért felhalmozásra ajánlotta ezen cégek papírjait a jelenlegi árfolyamszintek mellett is.

A Goldman elemzője arra is figyelmeztetett, hogy egy a fent említetthez hasonló árrobbanás az olajpiacon (gyakorlatilag megduplázódna a mostani árfolyamszint) 80%-os valószínűséggel jelentős visszaesést okozhat az olajkeresletben, ami az árfolyam jelentős korrekcióját is magával hozhatja.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem