11 °C Budapest

Válság vagy "soft landing": a FED és az EKB kamatpályái

Pénzcentrum
2005. március 8. 07:21

Az alacsony kamatszintek miatt egyelőre továbbra is az olcsó pénz világát éljük. A világgazdaságban jelentős a likviditás, a befektetők egyre nagyobb vehemenciával keresik a magasabb hozamokat kínáló befektetéseket. Ez az állapot feltehetően a FED illetve EKB kamatemeléseivel szűnhet meg. A pontos következményeket nehéz prognosztizálni, egyes vélemények szerint a likviditás beszűkülése számos buborék kipukkadását eredményezi komoly zavarokat okozva, míg mások szerint az óvatos kamatpolitikával elérhető a "soft landing".

Az alábbiakban határidős termékek jegyzései alapján kívánjuk bemutatni, hogy a piac milyen kamatpályákra számít az EKB illetve a FED esetében. Mindkét intézmény várhatóan igen óvatos lesz, az erős euró még jó ideig komoly akadályt jelenthet az EKB kamatemelésének.

A FED célja, hogy a reálkamat a gazdasági növekedés, illetve az infláció által megkövetelt szintre emelkedjen. Bár némi inflációs nyomás érezhető már, a 4% körüli növekedéshez továbbra is igen visszafogott árnövekedés társul a leértékelődő dollár és a robbanó olajárak ellenére. Úgy tűnik, hogy a verseny, az importhelyettesítés, a termelékenység javulása jelentős ármeghatározó tényező. Az alacsony kamatszint mellett a hitelcsatornák is jelentős "leterheltség" mellett működnek, az eladósodás, a jövedelem feletti kiadások a gazdaság minden belföldi szereplője részéről dinamikusan emelkednek, mely rekordnagyságú fizetési mérleg deficitben csapódik le. A kamatemelésekkel ezek az egyensúlytalanságok részben orvosolhatóak lennének, a hitelek drágulnának, a megtakarítási ráta nőhetne, a külső egyensúlytalanság mérséklődhetne. Természetesen a drágább dollár globális likviditásszűkülést is okozna.

Az alábbi ábrán a federal funds futures jegyzésekből számított implicit kamatpálya látható. A következő táblázat már a Nyíltpiaci Bizottság üléseinek időpontjait és a feltételezett konkrét kamatdöntéseket mutatja.Látható, hogy a Nyíltpiaci Bizottság várhatóan továbbra is kis kamatlépésekkel operál majd, az év végére a federal funds rate célértéke 3.75%-ra emelkedhet a jelenlegi 2.5%-ról.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A FED után érdemes még egy pillantást vetni a piaci véleményekre az EKB kamatait illetően. A refinanszírozási ráta minimuma jelenleg 2%-on áll. A piaci árazások alapján nem várható, hogy a bank az év vége előtt kamatot emeljen. Az erős euró illetve az euró-zóna lassú növekedése mind akadályát jelentik a szigorúbb kamatpolitikának. Az infláció 2% körül ingadozik a GMU-ban.


Összevetve az EKB és a FED irányadó kamatainak várható alakulását megállapítható, hogy a következő egy évben a különbség érdemben növekedhet. A FED mérsékelt kamatemelései mellett az EKB összességében 25 bp-tal léphet.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm