Válság vagy "soft landing": a FED és az EKB kamatpályái

Pénzcentrum
2005. március 8. 07:21

Az alacsony kamatszintek miatt egyelőre továbbra is az olcsó pénz világát éljük. A világgazdaságban jelentős a likviditás, a befektetők egyre nagyobb vehemenciával keresik a magasabb hozamokat kínáló befektetéseket. Ez az állapot feltehetően a FED illetve EKB kamatemeléseivel szűnhet meg. A pontos következményeket nehéz prognosztizálni, egyes vélemények szerint a likviditás beszűkülése számos buborék kipukkadását eredményezi komoly zavarokat okozva, míg mások szerint az óvatos kamatpolitikával elérhető a "soft landing".

Az alábbiakban határidős termékek jegyzései alapján kívánjuk bemutatni, hogy a piac milyen kamatpályákra számít az EKB illetve a FED esetében. Mindkét intézmény várhatóan igen óvatos lesz, az erős euró még jó ideig komoly akadályt jelenthet az EKB kamatemelésének.

A FED célja, hogy a reálkamat a gazdasági növekedés, illetve az infláció által megkövetelt szintre emelkedjen. Bár némi inflációs nyomás érezhető már, a 4% körüli növekedéshez továbbra is igen visszafogott árnövekedés társul a leértékelődő dollár és a robbanó olajárak ellenére. Úgy tűnik, hogy a verseny, az importhelyettesítés, a termelékenység javulása jelentős ármeghatározó tényező. Az alacsony kamatszint mellett a hitelcsatornák is jelentős "leterheltség" mellett működnek, az eladósodás, a jövedelem feletti kiadások a gazdaság minden belföldi szereplője részéről dinamikusan emelkednek, mely rekordnagyságú fizetési mérleg deficitben csapódik le. A kamatemelésekkel ezek az egyensúlytalanságok részben orvosolhatóak lennének, a hitelek drágulnának, a megtakarítási ráta nőhetne, a külső egyensúlytalanság mérséklődhetne. Természetesen a drágább dollár globális likviditásszűkülést is okozna.

Az alábbi ábrán a federal funds futures jegyzésekből számított implicit kamatpálya látható. A következő táblázat már a Nyíltpiaci Bizottság üléseinek időpontjait és a feltételezett konkrét kamatdöntéseket mutatja.Látható, hogy a Nyíltpiaci Bizottság várhatóan továbbra is kis kamatlépésekkel operál majd, az év végére a federal funds rate célértéke 3.75%-ra emelkedhet a jelenlegi 2.5%-ról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A FED után érdemes még egy pillantást vetni a piaci véleményekre az EKB kamatait illetően. A refinanszírozási ráta minimuma jelenleg 2%-on áll. A piaci árazások alapján nem várható, hogy a bank az év vége előtt kamatot emeljen. Az erős euró illetve az euró-zóna lassú növekedése mind akadályát jelentik a szigorúbb kamatpolitikának. Az infláció 2% körül ingadozik a GMU-ban.


Összevetve az EKB és a FED irányadó kamatainak várható alakulását megállapítható, hogy a következő egy évben a különbség érdemben növekedhet. A FED mérsékelt kamatemelései mellett az EKB összességében 25 bp-tal léphet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?