1 °C Budapest

Románia: újabb lehetőség a konvergencia játékra? - esélyek és teendők

Pénzcentrum
2005. február 23. 13:07

Az Európai Unió bővítésével párhuzamosan újabb piacok kerülnek fel a globális portfólióbefektetők térképére. A konvergencia-sztori egyik újabb állomása keleti szomszédunk, Románia lehet a következő években. A román tőzsdeindex a tavalyi évben közel megduplázódott, a külföldi befektetői érdeklődés egyre jelentősebb. Várhatóan idén tavasszal sor kerül a tőkepiac szélesebb liberalizációjára, mely külföldiek számára is lehetővé teszi majd a betétképzést (közvetlen részvétel az állampapír aukciókon). A dezinflációs folyamat hatására a hozamok jelentősen mérséklődhetnek, a tőkebeáramlás erős felértékelési nyomást helyez a lejre. Összefoglalónk során felhasználtuk a CIB Bank és a Morgan Stanley elemzését.




A román tőkepiac szélesebb liberalizálása mindenképpen jelentős eseménynek számít. Az eddigi intézkedések során a folyó fizetési mérlegek liberalizálása már megtörtént, ami hátra van:
- külföldiek által román lejben denominált betétekkel kapcsolatos műveletek,
- a pénzpiaci instrumentumokkal kapcsolatos műveletek,
- belföldiek által külföldön nyitott folyó- és betétszámla műveletek.

Szakértői várakozások szerint a lejben denominált betétképzés a külföldiek számára már áprilisra megvalósulhat, míg teljes liberalizáció az értékpapírok területén 2006 végére lesz.

A külföldi betétképzés lehetőségének egyik közvetlen következménye, hogy ezután a külföldiek is részt vehetnének az állampapír aukciókon, az eddigi gyakorlat alapján ugyanis ez csak direkt meghívás alapján történhetett. Az állampapírpiac egyelőre igen fejletlen, melyben az alacsony adósságállománynak is szerepe van. A kibocsátások nem rendszeresek, a másodpiac jelentéktelen. A hosszabb lejáratú papírokra jegyzések is alig vannak. A román államadósság-papírok már befektetési kategóriába tartoznak a nagy hitelminősítőknél.



Az érdeklődés fokozódását jelzi, hogy a legutóbbi akciók már jelentős hozamcsökkenés mellett zajlottak, a meghirdetett mennyiségeket 12-13-szorosan jegyezték túl. Sikeres volt az első 5 éves aukció is.

Mind az adóssággeneráló, mind a nem adóssággeneráló tőke oldaláról további jelentős érdeklődés várható Romániában a következő években. A román tőzsdeindex a múlt évben megduplázódott, a működőtőke beáramlás szintén erősödik. A tavaly decemberi választások után a bizalom egyre jelentősebb, idén áprilisban várhatóan kijelölik az uniós belépés pontos időpontját is: keleti szomszédunk várhatóan 2007-ben lép be. Ehhez kapcsolódóan a konvergenciabefektetők egyre jelentősebb számban és tőkeerővel jelenhetnek meg.



A tőkebeáramlás intenzitásának növekedése az árfolyamra is felértékelési nyomást jelent. 2004-ig a Román Nemzeti Bank egy előre bejelentett reálárfolyam pálya mentén igyekezett menedzselni az árfolyamot, melyet kamatváltoztatásokkal illetve direkt intervencióval ért el. Az "arany-szabály" szerint a reálfelértékelődés maximális mértéke a termelékenység és a reálbér változásától függ(ött). Tavaly a román jegybank szinte folyamatosan interveniált a lej gyengítése érdekében.



2005-ben bevezetik az inflációs célkitűzés rendszerét, mely kiélezheti a feszültséget az antiinflációs célok és a versenyképességi szempontok között. A dezinflációs folyamatokhoz kapcsolódóan az elmúlt időszakban jelentős kamatcsökkentésekre került sor, mely a fejletlen másodpiacon is hozamesést okozott.



Az irányadó ráta továbbra is meglehetősen magas, 15.75%-on áll, de az intenzív tőkebeáramlás további jelentős kamatvágásokat kényszeríthet ki. Ezek alapján a román jegybank egyre inkább elveszítheti szabadságát a kamatmeghatározás terén. Az inflációs targetálás sikerességét nagyban megnehezíti tehát az említett tőkeliberalizáció, valamint a hazai árszabályozás során is számos korábbi korlát feloldásával kell számolni (pl. energiaárak). Az infláció 2004 végére 9.3%-ra süllyedt, 2005 végére a jegybank szeretné 7% közelében látni az inflációt. Az IMF ennél ambíciózusabb 6%-os célt tart kívánatosnak.



Mivel a fogyasztói kosárban igen jelentős azon termékek súlya, melyek árszintjére a
devizaárfolyam jelentős hatással van, az árfolyamtranszmisszió szerepe a rendszer működésében mindenképpen meghatározó lesz. Intervenciókra a tavalyi évhez hasonlóan idén is számítani kell, ugyanakkor a jegybank a dezinfláció érdekében várhatóan tolerálni fogja az árfolyam felértékelődését. Az idei évre piaci szakértők 10-15%-os felértékelődést prognosztizálnak a nominális árfolyamban.



A román gazdaság egyik legnagyobb problémája a szomszédok egy részéhez hasonlóan a kedvezőtlen külső egyensúly. A folyó fizetési mérleg 2004-ben a GDP 7.8%-a körül alakulhatott. Bár az exportnövekedés meghaladta a 20%-ot, az import ennél is gyorsabban, kb. 28%-kal bővült. Az exportszerkezet egyelőre viszonylag kedvezőtlen, az alacsony hozzáadott értékű termékek kivitele - mely domináns - igen érzékeny az árfolyamra: a felértékelődés gyorsan versenyképtelenné teheti (pl. textilipar, mely tavaly a kivitel 28%-át adta).

Az importnál a növekedésben mind a beruházási célú termékek, mind a fogyasztási célú áruk növekedése magas. A deficit egy része tehát ún. modernizációs jellegű, mely a felzárkózó országoknál természetes. Emellett azonban a belső fogyasztás élénkülése az egyensúly szempontjából komoly probléma. A választások előtti béremelések, az adócsökkentések, az előrehozott nyugdíjkorrekció mind növelték a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét. A háztartási hitelek állománya tavaly kb. 50%-kal nőtt, bár hozzá kell tenni, hogy a bázis rendkívül alacsony (az euró denominált hitelek bővülése 90%-os volt, mely jóval meghaladta a lej hitelek bővülési dinamikáját). A jegybank az elmúlt időszakban (pl. a tartalékkötelezettségek emelésén keresztül) több lépést tett a külföldi eladósodás visszafogására.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)



A folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozás egyelőre nem jelent problémát, a működőtőke, a portfólióbefektetések és transzferek a deficitet fedezik. Igen jelentős tényezőnek számítanak a külföldön dolgozó román vendégmunkások által hazautalt fizetések. Az FDI beáramlás továbbra is igen magas lehet: egyrészt zöldmezős beruházások, másrészt már meglevő kapacitások fejlesztésére (pl. fém- és vegyipar) irányulhat.



Az idei évben az IMF-fel kötött megállapodás alapján a folyó mérleg hiányát a GDP 6.5-6.8%-ra kívánják leszorítani, ami kb. 1%pontos csökkenés. Ha figyelembe vesszük, hogy a textilipar az árfolyam és a kínai konkurencia miatt is elég nehéz helyzetben van, akkor a hiány csökkentése egyáltalán nem könnyű feladat.



A fiskális egyensúllyal egyelőre jelentősebb problémák nincsenek, bár a nagy elosztórendszerek reformja, az infrastruktúra-fejlesztés zöme még hátra van. Tavaly az államháztartás GDP arányos hiánya a GDP 1.2%-a körül alakult, mely idén 0.4-0.5%ponttal csökkenhet. A hiány csökkentését segítheti a lassuló, de továbbra is gyors GDP növekedés (2004: 8%, 2005: 5.5%).



Az idei évben jelentős változások történtek a román adórendszerben, mely bevételi oldalról jelent egyfajta kockázatot. A keleti ország is "beállt" az egykulcsos rendszert használók sorába. Az SZJA kulcs 2005-től egységesen 16%-ra változott, melynek célja a tőkevonzó képesség növelése és az adóelkerülés csökkentése volt. Az ÁFA kulcs 19%-os, a kisvállalkozások 3%-os nyereségadót fizetnek.

Piaci elemzők szerint a büdzsé egyensúlyban tartásához, illetve a deficit lefaragásához kapcsolódóan az idei évben mindenképpen szükséges egyes adónemek növelése az SZJA csökkentés mellett. Ide sorolható tényként a fent már említett kisvállalkozói adó 1%-ról 3%-ra tornázása illetve a tőkenyereség adó növelése. Az ÁFÁ-t egyelőre nem emelték, de ezt az IMF is szorgalmazza.

A fiskális pozíciót javíthatják az idei és jövő évre várt privatizációs bevételek. Ezek közül az egyik legjelentősebb a CEC Bank (a pályázók között lesz az OTP is) és a BCR. Ezek mellett az energiaszektor magánosítása is folytatódhat.Így is nehéz lesz azonban elérni a 2004-es 3.3 mrd eurós ( a folyó mérleg hiány kb. 80%-a) bevételt.



Összességében a stabil fiskális pozíció a dezinfláció folytatódásával kedvező feltételeket teremthet a jegybank további kamatcsökkentéseihez. A jelentős tőkebeáramlás hatására a lej felértéklődése nehezen gátolható meg. Az állampapírpiacon a kereslet továbbra is élénk maradhat, a kínálatot jelentősen meghaladhatja. A külföldi kibocsátások szinten tartásával a belföldi piac "szűk" maradhat.

Egyes vélemények szerint paradox módon a csatlakozási időpont kijelölése bírhat destabilizáló hatással. Lengyelország és Magyarország példája ugyanis azt mutatta, hogy a csatlakozási időpont kijelölése után a gazdaságpolitikai fegyelem fellazult.

Az államháztartási reform nem elkerülhető, emellett különösen fontos az állami vállatok helyzetének rendezése a jelentős körbetartozások miatt (a GDP kb. 40%-a). Az euró bevezetésére feltehetően a következő évtized közepe előtt nem kerül sor. A lej felértékelődése a következő években folytatódhat, de részben a külső egyensúlytalanságok miatt feltehetően nem lesz ingadozásoktól mentes a konvergenciafolyamat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem