3 °C Budapest

Románia: újabb lehetőség a konvergencia játékra? - esélyek és teendők

Pénzcentrum
2005. február 23. 13:07

Az Európai Unió bővítésével párhuzamosan újabb piacok kerülnek fel a globális portfólióbefektetők térképére. A konvergencia-sztori egyik újabb állomása keleti szomszédunk, Románia lehet a következő években. A román tőzsdeindex a tavalyi évben közel megduplázódott, a külföldi befektetői érdeklődés egyre jelentősebb. Várhatóan idén tavasszal sor kerül a tőkepiac szélesebb liberalizációjára, mely külföldiek számára is lehetővé teszi majd a betétképzést (közvetlen részvétel az állampapír aukciókon). A dezinflációs folyamat hatására a hozamok jelentősen mérséklődhetnek, a tőkebeáramlás erős felértékelési nyomást helyez a lejre. Összefoglalónk során felhasználtuk a CIB Bank és a Morgan Stanley elemzését.
A román tőkepiac szélesebb liberalizálása mindenképpen jelentős eseménynek számít. Az eddigi intézkedések során a folyó fizetési mérlegek liberalizálása már megtörtént, ami hátra van:
- külföldiek által román lejben denominált betétekkel kapcsolatos műveletek,
- a pénzpiaci instrumentumokkal kapcsolatos műveletek,
- belföldiek által külföldön nyitott folyó- és betétszámla műveletek.

Szakértői várakozások szerint a lejben denominált betétképzés a külföldiek számára már áprilisra megvalósulhat, míg teljes liberalizáció az értékpapírok területén 2006 végére lesz.

A külföldi betétképzés lehetőségének egyik közvetlen következménye, hogy ezután a külföldiek is részt vehetnének az állampapír aukciókon, az eddigi gyakorlat alapján ugyanis ez csak direkt meghívás alapján történhetett. Az állampapírpiac egyelőre igen fejletlen, melyben az alacsony adósságállománynak is szerepe van. A kibocsátások nem rendszeresek, a másodpiac jelentéktelen. A hosszabb lejáratú papírokra jegyzések is alig vannak. A román államadósság-papírok már befektetési kategóriába tartoznak a nagy hitelminősítőknél.Az érdeklődés fokozódását jelzi, hogy a legutóbbi akciók már jelentős hozamcsökkenés mellett zajlottak, a meghirdetett mennyiségeket 12-13-szorosan jegyezték túl. Sikeres volt az első 5 éves aukció is.

Mind az adóssággeneráló, mind a nem adóssággeneráló tőke oldaláról további jelentős érdeklődés várható Romániában a következő években. A román tőzsdeindex a múlt évben megduplázódott, a működőtőke beáramlás szintén erősödik. A tavaly decemberi választások után a bizalom egyre jelentősebb, idén áprilisban várhatóan kijelölik az uniós belépés pontos időpontját is: keleti szomszédunk várhatóan 2007-ben lép be. Ehhez kapcsolódóan a konvergenciabefektetők egyre jelentősebb számban és tőkeerővel jelenhetnek meg.A tőkebeáramlás intenzitásának növekedése az árfolyamra is felértékelési nyomást jelent. 2004-ig a Román Nemzeti Bank egy előre bejelentett reálárfolyam pálya mentén igyekezett menedzselni az árfolyamot, melyet kamatváltoztatásokkal illetve direkt intervencióval ért el. Az "arany-szabály" szerint a reálfelértékelődés maximális mértéke a termelékenység és a reálbér változásától függ(ött). Tavaly a román jegybank szinte folyamatosan interveniált a lej gyengítése érdekében.2005-ben bevezetik az inflációs célkitűzés rendszerét, mely kiélezheti a feszültséget az antiinflációs célok és a versenyképességi szempontok között. A dezinflációs folyamatokhoz kapcsolódóan az elmúlt időszakban jelentős kamatcsökkentésekre került sor, mely a fejletlen másodpiacon is hozamesést okozott.Az irányadó ráta továbbra is meglehetősen magas, 15.75%-on áll, de az intenzív tőkebeáramlás további jelentős kamatvágásokat kényszeríthet ki. Ezek alapján a román jegybank egyre inkább elveszítheti szabadságát a kamatmeghatározás terén. Az inflációs targetálás sikerességét nagyban megnehezíti tehát az említett tőkeliberalizáció, valamint a hazai árszabályozás során is számos korábbi korlát feloldásával kell számolni (pl. energiaárak). Az infláció 2004 végére 9.3%-ra süllyedt, 2005 végére a jegybank szeretné 7% közelében látni az inflációt. Az IMF ennél ambíciózusabb 6%-os célt tart kívánatosnak.Mivel a fogyasztói kosárban igen jelentős azon termékek súlya, melyek árszintjére a
devizaárfolyam jelentős hatással van, az árfolyamtranszmisszió szerepe a rendszer működésében mindenképpen meghatározó lesz. Intervenciókra a tavalyi évhez hasonlóan idén is számítani kell, ugyanakkor a jegybank a dezinfláció érdekében várhatóan tolerálni fogja az árfolyam felértékelődését. Az idei évre piaci szakértők 10-15%-os felértékelődést prognosztizálnak a nominális árfolyamban.A román gazdaság egyik legnagyobb problémája a szomszédok egy részéhez hasonlóan a kedvezőtlen külső egyensúly. A folyó fizetési mérleg 2004-ben a GDP 7.8%-a körül alakulhatott. Bár az exportnövekedés meghaladta a 20%-ot, az import ennél is gyorsabban, kb. 28%-kal bővült. Az exportszerkezet egyelőre viszonylag kedvezőtlen, az alacsony hozzáadott értékű termékek kivitele - mely domináns - igen érzékeny az árfolyamra: a felértékelődés gyorsan versenyképtelenné teheti (pl. textilipar, mely tavaly a kivitel 28%-át adta).

Az importnál a növekedésben mind a beruházási célú termékek, mind a fogyasztási célú áruk növekedése magas. A deficit egy része tehát ún. modernizációs jellegű, mely a felzárkózó országoknál természetes. Emellett azonban a belső fogyasztás élénkülése az egyensúly szempontjából komoly probléma. A választások előtti béremelések, az adócsökkentések, az előrehozott nyugdíjkorrekció mind növelték a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét. A háztartási hitelek állománya tavaly kb. 50%-kal nőtt, bár hozzá kell tenni, hogy a bázis rendkívül alacsony (az euró denominált hitelek bővülése 90%-os volt, mely jóval meghaladta a lej hitelek bővülési dinamikáját). A jegybank az elmúlt időszakban (pl. a tartalékkötelezettségek emelésén keresztül) több lépést tett a külföldi eladósodás visszafogására.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)A folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozás egyelőre nem jelent problémát, a működőtőke, a portfólióbefektetések és transzferek a deficitet fedezik. Igen jelentős tényezőnek számítanak a külföldön dolgozó román vendégmunkások által hazautalt fizetések. Az FDI beáramlás továbbra is igen magas lehet: egyrészt zöldmezős beruházások, másrészt már meglevő kapacitások fejlesztésére (pl. fém- és vegyipar) irányulhat.Az idei évben az IMF-fel kötött megállapodás alapján a folyó mérleg hiányát a GDP 6.5-6.8%-ra kívánják leszorítani, ami kb. 1%pontos csökkenés. Ha figyelembe vesszük, hogy a textilipar az árfolyam és a kínai konkurencia miatt is elég nehéz helyzetben van, akkor a hiány csökkentése egyáltalán nem könnyű feladat.A fiskális egyensúllyal egyelőre jelentősebb problémák nincsenek, bár a nagy elosztórendszerek reformja, az infrastruktúra-fejlesztés zöme még hátra van. Tavaly az államháztartás GDP arányos hiánya a GDP 1.2%-a körül alakult, mely idén 0.4-0.5%ponttal csökkenhet. A hiány csökkentését segítheti a lassuló, de továbbra is gyors GDP növekedés (2004: 8%, 2005: 5.5%).Az idei évben jelentős változások történtek a román adórendszerben, mely bevételi oldalról jelent egyfajta kockázatot. A keleti ország is "beállt" az egykulcsos rendszert használók sorába. Az SZJA kulcs 2005-től egységesen 16%-ra változott, melynek célja a tőkevonzó képesség növelése és az adóelkerülés csökkentése volt. Az ÁFA kulcs 19%-os, a kisvállalkozások 3%-os nyereségadót fizetnek.

Piaci elemzők szerint a büdzsé egyensúlyban tartásához, illetve a deficit lefaragásához kapcsolódóan az idei évben mindenképpen szükséges egyes adónemek növelése az SZJA csökkentés mellett. Ide sorolható tényként a fent már említett kisvállalkozói adó 1%-ról 3%-ra tornázása illetve a tőkenyereség adó növelése. Az ÁFÁ-t egyelőre nem emelték, de ezt az IMF is szorgalmazza.

A fiskális pozíciót javíthatják az idei és jövő évre várt privatizációs bevételek. Ezek közül az egyik legjelentősebb a CEC Bank (a pályázók között lesz az OTP is) és a BCR. Ezek mellett az energiaszektor magánosítása is folytatódhat.Így is nehéz lesz azonban elérni a 2004-es 3.3 mrd eurós ( a folyó mérleg hiány kb. 80%-a) bevételt.Összességében a stabil fiskális pozíció a dezinfláció folytatódásával kedvező feltételeket teremthet a jegybank további kamatcsökkentéseihez. A jelentős tőkebeáramlás hatására a lej felértéklődése nehezen gátolható meg. Az állampapírpiacon a kereslet továbbra is élénk maradhat, a kínálatot jelentősen meghaladhatja. A külföldi kibocsátások szinten tartásával a belföldi piac "szűk" maradhat.

Egyes vélemények szerint paradox módon a csatlakozási időpont kijelölése bírhat destabilizáló hatással. Lengyelország és Magyarország példája ugyanis azt mutatta, hogy a csatlakozási időpont kijelölése után a gazdaságpolitikai fegyelem fellazult.

Az államháztartási reform nem elkerülhető, emellett különösen fontos az állami vállatok helyzetének rendezése a jelentős körbetartozások miatt (a GDP kb. 40%-a). Az euró bevezetésére feltehetően a következő évtized közepe előtt nem kerül sor. A lej felértékelődése a következő években folytatódhat, de részben a külső egyensúlytalanságok miatt feltehetően nem lesz ingadozásoktól mentes a konvergenciafolyamat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?