1 °C Budapest

75 bp-os kamatcsökkentés - új "lépésköz"

Pénzcentrum
2005. február 21. 14:00

A várakozásoknál jelentősebb mértékben, 75 bp-tal csökkentette az irányadó kamatokat az MNB Monetáris Tanácsa. Az alapkamat ezzel 8.25%-ra változott. Egyes piaci elemzők ennél nagyobb kamatvágást is elképzelhetőnek tartottak az erős forint és a dezinflációs folyamatok miatt, ugyanakkor a konszenzus 50 bp volt. A Tanács 1990 óta eddig ilyen "lépésközzel" nem változtatott a kamatokon, 25 ill. 50 bp-os döntések születtek. A Tanács ezzel feltehetően nem akart túlzottan előreszaladni a piachoz képest, ugyanakkor igyekezett bizonyos óvatosságot is sugallni.Az állampapírpiac 100 bp-os kamatvágást árazott, ehhez képest a Monetáris Tanács lépése viszonylag mérsékelt volt. Az előző kamatmeghatározó ülés jegyzőkönyve is utalt rá, hogy a tagok szerint a kamatpolitika az intenzív kamatcsökkentésekkel határvonalhoz érkezett. A kamatvágásokkal a forintpapírok által kínált prémiumok jó része is mérséklődött, arra pedig nehéz becslést adni, hogy milyen felár mellett változhat meg a tőkeáramlás iránya.

Az MNB feltehetően a jelenlegi szintnél gyengébb forintárfolyammal is elérhetőnek tartja inflációs céljait, ugyanakkor továbbra is cél lehet az árfolyam túlzott volatilitásának elkerülése. Az óvatos kamatpolitika hangsúlyozása erre is vonatkozik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A mostani lépés után nagy valószínűséggel hamarosan újabb kamatcsökkentés következhet, ennek mértéke azonban már kisebb lehet. Az MNB szakértői az idei év végére 3.6%-os inflációt jeleztek előre a jelenlegi forintárfolyam és olajárak mellett. Ehhez, és a januári 4.1%-os inflációs szinthez képest a 8.25%-os alapkamat továbbra is jelentős. A dezinfláció ellenére a magas folyó mérleg hiány és a költségvetési pozíció a kamatcsökkentéseket némileg késleltetheti.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm