75 bp-os kamatcsökkentés - új "lépésköz"

Pénzcentrum
2005. február 21. 14:00

A várakozásoknál jelentősebb mértékben, 75 bp-tal csökkentette az irányadó kamatokat az MNB Monetáris Tanácsa. Az alapkamat ezzel 8.25%-ra változott. Egyes piaci elemzők ennél nagyobb kamatvágást is elképzelhetőnek tartottak az erős forint és a dezinflációs folyamatok miatt, ugyanakkor a konszenzus 50 bp volt. A Tanács 1990 óta eddig ilyen "lépésközzel" nem változtatott a kamatokon, 25 ill. 50 bp-os döntések születtek. A Tanács ezzel feltehetően nem akart túlzottan előreszaladni a piachoz képest, ugyanakkor igyekezett bizonyos óvatosságot is sugallni.Az állampapírpiac 100 bp-os kamatvágást árazott, ehhez képest a Monetáris Tanács lépése viszonylag mérsékelt volt. Az előző kamatmeghatározó ülés jegyzőkönyve is utalt rá, hogy a tagok szerint a kamatpolitika az intenzív kamatcsökkentésekkel határvonalhoz érkezett. A kamatvágásokkal a forintpapírok által kínált prémiumok jó része is mérséklődött, arra pedig nehéz becslést adni, hogy milyen felár mellett változhat meg a tőkeáramlás iránya.

Az MNB feltehetően a jelenlegi szintnél gyengébb forintárfolyammal is elérhetőnek tartja inflációs céljait, ugyanakkor továbbra is cél lehet az árfolyam túlzott volatilitásának elkerülése. Az óvatos kamatpolitika hangsúlyozása erre is vonatkozik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A mostani lépés után nagy valószínűséggel hamarosan újabb kamatcsökkentés következhet, ennek mértéke azonban már kisebb lehet. Az MNB szakértői az idei év végére 3.6%-os inflációt jeleztek előre a jelenlegi forintárfolyam és olajárak mellett. Ehhez, és a januári 4.1%-os inflációs szinthez képest a 8.25%-os alapkamat továbbra is jelentős. A dezinfláció ellenére a magas folyó mérleg hiány és a költségvetési pozíció a kamatcsökkentéseket némileg késleltetheti.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08