75 bp-os kamatcsökkentés - új "lépésköz"

Pénzcentrum
2005. február 21. 14:00

A várakozásoknál jelentősebb mértékben, 75 bp-tal csökkentette az irányadó kamatokat az MNB Monetáris Tanácsa. Az alapkamat ezzel 8.25%-ra változott. Egyes piaci elemzők ennél nagyobb kamatvágást is elképzelhetőnek tartottak az erős forint és a dezinflációs folyamatok miatt, ugyanakkor a konszenzus 50 bp volt. A Tanács 1990 óta eddig ilyen "lépésközzel" nem változtatott a kamatokon, 25 ill. 50 bp-os döntések születtek. A Tanács ezzel feltehetően nem akart túlzottan előreszaladni a piachoz képest, ugyanakkor igyekezett bizonyos óvatosságot is sugallni.Az állampapírpiac 100 bp-os kamatvágást árazott, ehhez képest a Monetáris Tanács lépése viszonylag mérsékelt volt. Az előző kamatmeghatározó ülés jegyzőkönyve is utalt rá, hogy a tagok szerint a kamatpolitika az intenzív kamatcsökkentésekkel határvonalhoz érkezett. A kamatvágásokkal a forintpapírok által kínált prémiumok jó része is mérséklődött, arra pedig nehéz becslést adni, hogy milyen felár mellett változhat meg a tőkeáramlás iránya.

Az MNB feltehetően a jelenlegi szintnél gyengébb forintárfolyammal is elérhetőnek tartja inflációs céljait, ugyanakkor továbbra is cél lehet az árfolyam túlzott volatilitásának elkerülése. Az óvatos kamatpolitika hangsúlyozása erre is vonatkozik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A mostani lépés után nagy valószínűséggel hamarosan újabb kamatcsökkentés következhet, ennek mértéke azonban már kisebb lehet. Az MNB szakértői az idei év végére 3.6%-os inflációt jeleztek előre a jelenlegi forintárfolyam és olajárak mellett. Ehhez, és a januári 4.1%-os inflációs szinthez képest a 8.25%-os alapkamat továbbra is jelentős. A dezinfláció ellenére a magas folyó mérleg hiány és a költségvetési pozíció a kamatcsökkentéseket némileg késleltetheti.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?