13 °C Budapest

Greenspan: jó formában az amerikai gazdaság, relatív alacsony még a kamatszint

Pénzcentrum
2005. február 17. 12:25

Alan Greenspan, a Federal Reserve elnöke tegnap az amerikai Szenátus Bankbizottsága előtt mondott félévértékelő beszédében hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok gazdasága kedvező feltételekkel lépett a 2005-ös évbe, és a gazdasági fellendülés egészséges ütemben folytatódhat idén is. A piacok által kiemelten figyelt beszédből tegnap kimaradt a kamatemelés eddigi szokásos jelzője: fokozatos, mérsékelt. Sőt Greenspan kijelentette, a Fed funds rate reál értelemben továbbra is "viszonylag alacsony szinten van". A Fed az elmúlt több mint fél évben minden ülésén 25-25 bp-tal emelte irányadó rátáját, melynek mértéke jelenleg 2.5%.

A dollár a várható további kamatemelések ellenére gyengült az euróval szemben, jelenleg már ismét az 1.30 feletti tartományban mozog (1.3050-1.3060 USD/EUR). Ennek oka feltehetően az, hogy a Greenspan által mondottak széles körben ismert folyamatok voltak, azonban fontos az, hogy ezeket Greenspan is megerősítette. A kiemelt figyelemmel követett beszédtől talán "erősebb üzenetet" vártak a szereplők.


A Fed elnöke szerint az amerikai gazdaság jó formában van, és kedvező körülmények között lépett a 2005-ös esztendőbe. Az infláció, illetve az inflációs várakozások is kordában tarthatók. Greenspan szerint a tavaly júniusban megkezdett kamatemelési sorozat folytatódhat, ugyanakkor elengedhetetlenül fontos a költségvetési fegyelem az amerikai kormányzat részéről a folyamatok kedvező mederben tartása érdekében.

A bizottságnak készített Fed-jelentés emelte a 2005-re vonatkozó eddigi gazdasági növekedési prognózisát: eddig a negyedéves növekedések átlagát a 3.5-4%-os sávba várta a Fed, melyet most 3.75-4%-os sávra módosított. A volatilis élelmiszerek és energiaárak nélküli infláció (magárindex) valószínűleg csak mérsékelt ütemben, a tavalyi 1.5%-ról 1.75%-ra nőhet idén, azaz visszafogottabb ütemben, mint a korábbi előrejelzésben szereplő idei 2%-ra való emelkedés.

A piaci várakozások szerint a Fed a tavaly júniusban megkezdett kamatemelési sorozatát a következő kamatmeghatározó üléseken is folytathatja, és a Fed funds rate célértékét valahol a 3-5% közötti sávba emelheti, olyan szintre ami semleges a gazdasági folyamatok szempontjából, azaz nem gerjeszti az inflációt, ugyanakkor a gazdasági növekedési ütem lassulását sem eredményezi.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem