24 °C Budapest

Greenspan: jó formában az amerikai gazdaság, relatív alacsony még a kamatszint

Pénzcentrum
2005. február 17. 12:25

Alan Greenspan, a Federal Reserve elnöke tegnap az amerikai Szenátus Bankbizottsága előtt mondott félévértékelő beszédében hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok gazdasága kedvező feltételekkel lépett a 2005-ös évbe, és a gazdasági fellendülés egészséges ütemben folytatódhat idén is. A piacok által kiemelten figyelt beszédből tegnap kimaradt a kamatemelés eddigi szokásos jelzője: fokozatos, mérsékelt. Sőt Greenspan kijelentette, a Fed funds rate reál értelemben továbbra is "viszonylag alacsony szinten van". A Fed az elmúlt több mint fél évben minden ülésén 25-25 bp-tal emelte irányadó rátáját, melynek mértéke jelenleg 2.5%.

A dollár a várható további kamatemelések ellenére gyengült az euróval szemben, jelenleg már ismét az 1.30 feletti tartományban mozog (1.3050-1.3060 USD/EUR). Ennek oka feltehetően az, hogy a Greenspan által mondottak széles körben ismert folyamatok voltak, azonban fontos az, hogy ezeket Greenspan is megerősítette. A kiemelt figyelemmel követett beszédtől talán "erősebb üzenetet" vártak a szereplők.


A Fed elnöke szerint az amerikai gazdaság jó formában van, és kedvező körülmények között lépett a 2005-ös esztendőbe. Az infláció, illetve az inflációs várakozások is kordában tarthatók. Greenspan szerint a tavaly júniusban megkezdett kamatemelési sorozat folytatódhat, ugyanakkor elengedhetetlenül fontos a költségvetési fegyelem az amerikai kormányzat részéről a folyamatok kedvező mederben tartása érdekében.

A bizottságnak készített Fed-jelentés emelte a 2005-re vonatkozó eddigi gazdasági növekedési prognózisát: eddig a negyedéves növekedések átlagát a 3.5-4%-os sávba várta a Fed, melyet most 3.75-4%-os sávra módosított. A volatilis élelmiszerek és energiaárak nélküli infláció (magárindex) valószínűleg csak mérsékelt ütemben, a tavalyi 1.5%-ról 1.75%-ra nőhet idén, azaz visszafogottabb ütemben, mint a korábbi előrejelzésben szereplő idei 2%-ra való emelkedés.

A piaci várakozások szerint a Fed a tavaly júniusban megkezdett kamatemelési sorozatát a következő kamatmeghatározó üléseken is folytathatja, és a Fed funds rate célértékét valahol a 3-5% közötti sávba emelheti, olyan szintre ami semleges a gazdasági folyamatok szempontjából, azaz nem gerjeszti az inflációt, ugyanakkor a gazdasági növekedési ütem lassulását sem eredményezi.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?