Greenspan: jó formában az amerikai gazdaság, relatív alacsony még a kamatszint

Pénzcentrum
2005. február 17. 12:25

Alan Greenspan, a Federal Reserve elnöke tegnap az amerikai Szenátus Bankbizottsága előtt mondott félévértékelő beszédében hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok gazdasága kedvező feltételekkel lépett a 2005-ös évbe, és a gazdasági fellendülés egészséges ütemben folytatódhat idén is. A piacok által kiemelten figyelt beszédből tegnap kimaradt a kamatemelés eddigi szokásos jelzője: fokozatos, mérsékelt. Sőt Greenspan kijelentette, a Fed funds rate reál értelemben továbbra is "viszonylag alacsony szinten van". A Fed az elmúlt több mint fél évben minden ülésén 25-25 bp-tal emelte irányadó rátáját, melynek mértéke jelenleg 2.5%.

A dollár a várható további kamatemelések ellenére gyengült az euróval szemben, jelenleg már ismét az 1.30 feletti tartományban mozog (1.3050-1.3060 USD/EUR). Ennek oka feltehetően az, hogy a Greenspan által mondottak széles körben ismert folyamatok voltak, azonban fontos az, hogy ezeket Greenspan is megerősítette. A kiemelt figyelemmel követett beszédtől talán "erősebb üzenetet" vártak a szereplők.


A Fed elnöke szerint az amerikai gazdaság jó formában van, és kedvező körülmények között lépett a 2005-ös esztendőbe. Az infláció, illetve az inflációs várakozások is kordában tarthatók. Greenspan szerint a tavaly júniusban megkezdett kamatemelési sorozat folytatódhat, ugyanakkor elengedhetetlenül fontos a költségvetési fegyelem az amerikai kormányzat részéről a folyamatok kedvező mederben tartása érdekében.

A bizottságnak készített Fed-jelentés emelte a 2005-re vonatkozó eddigi gazdasági növekedési prognózisát: eddig a negyedéves növekedések átlagát a 3.5-4%-os sávba várta a Fed, melyet most 3.75-4%-os sávra módosított. A volatilis élelmiszerek és energiaárak nélküli infláció (magárindex) valószínűleg csak mérsékelt ütemben, a tavalyi 1.5%-ról 1.75%-ra nőhet idén, azaz visszafogottabb ütemben, mint a korábbi előrejelzésben szereplő idei 2%-ra való emelkedés.

A piaci várakozások szerint a Fed a tavaly júniusban megkezdett kamatemelési sorozatát a következő kamatmeghatározó üléseken is folytathatja, és a Fed funds rate célértékét valahol a 3-5% közötti sávba emelheti, olyan szintre ami semleges a gazdasági folyamatok szempontjából, azaz nem gerjeszti az inflációt, ugyanakkor a gazdasági növekedési ütem lassulását sem eredményezi.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17