34 °C Budapest

Forintgyengülés: átmeneti vagy tartós?

Pénzcentrum
2005. január 7. 11:28

Amint az a tegnapi régiós elemzésünkből is kiderült, igen jelentős erősödést mutattak tavaly a feltörekvő piaci devizák, ami a magas alapanyagárakkal, a hozamkülönbségek növekedésével, a kelet-európai régióban az uniós csatlakozással kapcsolódott össze. Az év elején azonban már érezhető a korrekció szele, mely összefüggésbe hozható a dollár ismételt erősödésével, az amerikai piacon a hozamszint emelkedésével. Természetes kérdés ilyenkor, hogy a tapasztalt gyengülés egy rövid átmeneti folyamat pl. a kelet-európai devizák esetében, vagy egy hosszabb korrekció első foka. A Danske Bank elemzői szerint a válasz nem egyértelmű, abban a helyi adottságokon túl a globális pénzügyi piaci hangulat is meghatározó. Összességében azonban az várható, hogy a helyi jellegzetességekre a befektetők egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek, így pl. a magyar egyensúlyi problémák miatt a forintárfolyam érezhetően korrigálhat.

A Danske Bank elemzői szerint a forint korábbi erősödése fundamentálisan nem volt indokolt. A forintot ebből a szempontból nem szabad pl. a lengyel zloty-hoz hasonlítani, ugyanis ott a háttér sokkal stabilabb és egészségesebb. Annak ellenére, hogy a zloty pl. a tavalyi évben 13%-kal erősödött az euróval szemben, a Danske nem tartja túlértékeltnek. A gyengülést inkább az átmeneti profitrealizáció okozhatja a lengyel fizetőeszköz esetében néhány helyi sztori mellett. A 12.3 mrd dolláros adósságvisszafizetés a pénzpiacon is kisebb bizonytalanságot okozott, másrészt a júniusi lengyel parlamenti választások is jelentenek némi politikai kockázatot.

2005.01.06 10:05
Mi történt az árfolyamok és hozamok terén a régióban?

Az alábbi ábra alapján szembetűnő, hogy arégiós devizák közül a gyengülés elsősorban a forintot érinti.


A Danske szerint folytatódik a korrekció a kelet-európai devizákban a következő napokban. A bank elemzői kifejezetten negatívak a forinttal szemben, de véleményük szerint a sokkal "egészségesebb" lengyel zloty esetében is folytatódhat a gyengülés. A bank azt ajánlja ügyfeleinek, hogy mérsékeljék a kelet-európai kitettségüket.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdemes a forint/euró árfolyamot megnézni az elmúlt napokban, a gyengülés mellett a volatilitás is jól látható.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?