31 °C Budapest

Továbbra is óvatos hűtést céloz a kínai kormány

Pénzcentrum
2004. december 15. 10:56

A kínai kormány jövőre 8 százalékos GDP-növekedést céloz meg, az idei várhatóan 9% feletti növekedési ütemhez, illetve a tavalyi 9.1%-os tényadathoz képest - közölte egy magasrangú kínai illetékes a Reuters hírügynökséggel. A kínai kormány hivatalosan már évek óta 7 százalék körüli GDP-növekedési célt fogalmaz meg, melyet rendre túllépett, így azok hitelessége erősen korlátozott volt. A kínai kabinet már közel egy éve számos intézkedéssel (pl. bankok tartalékrátájának emelése, bizonyos építési beruházások megtiltása, stb.) azt kívánja elérni, hogy a gazdaság növekedési üteme fokozatosan mérséklődjön (soft landig).


A kínai gazdaság idén az első félévben 9.7%-kal, az első három negyedévben már "csak" 9.1%-kal nőtt, azaz a növekedési dinamikában felfedezhető az enyhe mértékű lassulás. A kormány az év elején még 7.2 százalékos hivatalos prognózissal rendelkezett.


Az inflációs folyamtokban is a lassuló tendencia figyelhető meg az utóbbi hónapokban: novemberben a tizenkét havi infláció 2.8 százalékra csökkent az októberi 4.3 százalékról. Júliusban és augusztusban a fogyasztói árdrágulási ütem 5.3%-ot tett ki, mely 7 éves csúcsnak felelt meg. A kínai kormány jövőre 4 százalékos átlagos inflációra számol.


Szakértők szerint azért is különösen fontos, hogy a kínai gazdasági növekedés valóban csak mérsékelt ütemben csökkenjen, mert a világgazdaságban betöltött egyre növekvő szerepe nyomán (a kínai gazdaság már a hetedik legnagyobb) az esetlegesen hirtelen visszaeső kínai kereslet (pl. ipari nyersanyagok, olaj, stb.) világgazdaság egészére is érdemi kedvezőtlen hatásokkal járhat.
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?