23 °C Budapest

Mikor emelkedhet a svájci kamatszint és mennyivel a devizahitelek terhei?

Pénzcentrum
2004. október 27. 07:30

Mióta a magyar devizahitelezés, azon belül a svájci frankban felvett hitelek aránya jelentősen megnőtt, érdemes jóval nagyobb figyelmet szentelni az alpesi ország gazdasági folyamataira, különösképpen az irányadó ráta alakulására, mely a magyar hitelfelvevők pénzügyi terheinek alakulását akár húsba vágóan is befolyásolhatja. Múlt hét vasárnap a svájci jegybank (SNB) elnöke, Jean-Pierre Roth kijelentette, hogy a jelenlegi svájci kamatok már jóval inkább tükrözik a gazdaság valós helyzetét, mint az év elején. Az SNB alelnöke, Niklaus Blattner ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a kamatok még mindig nincsenek a "normális szinten". A helyzet és a kilátások tehát nem egyértelműek, ezért érdemesnek tartjuk áttekinteni az elmúlt néhány hét jegybanki utalásait, melyek segítségével a gazdasági folyamatok jelenlegi állásáról, illetve a várható kamatpályáról is képet kaphatunk. A forint néhány hete több mint két éves csúcson járt a svájci frankkal szemben, míg a svájci kamatszint még mindig a történelmi mélypont közelében áll. Úgy tűnhet: eljött a devizahitelesekre járó "jó idők vége", már csak egy kérdés maradt: várhatóan mennyivel kell majd többet fizetniük a törlesztőrészleteknél? Amint arról már beszámoltunk, a Svájci Nemzeti Bank idén már két alkalommal (júniusban és szeptemberben) változtatott, illetve emelt az által irányadónak tekintett 3 hónapos Libor célsávján. Ez jelenleg 0.25-1.25%-ot jelent, és ezen belül a középérték körül - 0.75% - akarják tartani a kamatszintet. Amint az látható, az SNB az idei júniusi emelést (pontosabban a célsáv kiszélesítést) megelőzően hosszú ideig változatlanul tartotta az irányadó rátára vonatkozó feltételrendszert. Az SNB elnöke szerint a svájci kamatszint jelenleg már sokkal inkább összhangban van a makrogazdasági fundamentumokkal, mint az év korábbi részében volt. Néhány nappal ezelőtt Jean-Pierre Roth kifejtette, hogy a gyakorlatilag 50 bp-os kamatemelésként felfogható jegybanki döntések kényelmes helyzetet teremtettek mostanra. A bankelnök arról is beszélt, hogy lefelé mutató kockázatok, azaz a gazdasági lassulás jelei felfedezhetők fel a jövő évre vonatkozóan. Roth várakozásai szerint a svájci gazdaság jövőre 2% körüli ütemben bővülhet, ugyanakkor elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy még 2% körüli gazdasági növekedés mellett is csak lassan csökken a munkanélküliségi ráta az országban.


Niklaus Blattner, az SNB elnökhelyettese még október 22-én egy újságnak nyilatkozva Roth elnökkel szemben arról beszélt, hogy a svájci kamatok a két idei kamatemelés ellenére sincsenek még "normális szinten", a monetáris politika még most is expanzív, ezt a piacok is egyre inkább belátják.

Blattner elismerte, hogy a jelenlegi inflációs prognózisok arra utalnak: az árstabilitásként megjelölt 2%-os korlát fölé fog emelkedni a pénzromlási ütem 2006 végére, ami arra késztetheti a jegybankot, hogy emelje a kamatokat az áremelkedés fékezése céljából.


Philipp Hildebrand, az SNB kamatdöntésekben illetékes bizottságának tagja szeptember végén még arról beszélt, hogy a jegybanknak óvatos álláspontra kell helyezkednie akkor, amikor a további kamatpálya alakulásáról határoz, mivel az olajárak emelkedése egyrészt a gazdasági növekedés lassulásához, másrészt az infláció megemeléséhez is hozzájárul. (A témáról részletesebben lásd: "Olajár és kamatok dilemmája - már visszafelé is elsült...", illetve "Sötét jövő? - melyik 5 tényező jelenti ma a legnagyobb kockázatot a világgazdasági növekedésre?" )

Hildebrand arról is szólt, hogy meggyőződése szerint azért lenne elhibázott, ha mechanikusan a kamatemelés eszközéhez nyúlnának egy ún. semleges kamatszint eléréséhez, mivel annak szintje pontosan nem is meghatározható. Ezért kell óvatosnak lenni ebben a helyzetben, ugyanakkor emlékeztett: arról sem szabad megfeledkezni, hogy a svájci gazdaságban a kapacitáskihasználtság terén vannak még tartalékok, ami az év második felében újabb lendületet adhat a gazdasági növekedés mellett az árak emelkedésének is. A jegybanki illetékes arról is beszélt, hogy amennyiben a jövőben egy váratlan gazdasági esemény eredményeként a svájci frank hirtelen erősödne (tartalékdeviza szerep), akkor természetesen megteszik a szükséges intézkedéseket.Érdemes egy pillantást vetni a forint/svájci frank kurzusának alakulására, mely azt mutatja, hogy két héttel ezelőtt két éves csúcsára ért a magyar fizetőeszköz a 157 közeli szinten. (Sajnos hosszabb idősor nem áll rendelkezésünkre.)


Emlékezhetünk rá, hogy a forint az euróval szemben is ekkoriban ért több hónapos csúcsára (kamatdöntés előtti 245 körüli szintek), így érdemes megvizsgálni, hogy mennyire mozog együtt, vagy legalábbis hasonlóan a forint/euró, és a forint/svájci frank. Amint látjuk, mindkét kurzus hasonló irányba, és nagyjából hasonló mértékben mozgott az elmúlt két éves periódust tekintve (relatív áralakulás, 2002. október 21.=100%).


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?