Londoni elemzők: veszélyben a forint

Pénzcentrum
2004. szeptember 30. 14:37

Londoni feltörekvő piaci elemzők a működőtőke-egyenleg nettó mínuszában azt a kockázatot látják, hogy a nem javuló folyó hiányt egyre inkább csak a magas hozamra játszó portfolió-tőkével lehet finanszírozni - szumázza a londoni elemzők véleményét az MTI. A finanszírozási kényszer, valamint az erős forint ellentétes irányokba húzza a jegybankot.

Wike Groenenberg, a Citigroup elemzője a második negyedévi tényadatokat a vártnál valamivel jobbank nevezte, de az éves hiányt így is magasra, a GDP 9%-ra várja. A szakember szerint ahhoz, hogy a folyó mérleg hiányát megfelelő külföldi tőkével finanszírozni lehessen, magas és vonzó kamatokra van szükség, ugyanakkor a forint árfolyama egyre közelebb van az intervenciós sáv erős széléhez. A sávszél közeledése kamatvágást kényszeríthet ki.

Michal Dybula, a BNP Paribas elemzője szerint ha a folyó fizetési mérleg és a költségvetés hiánya nem fog nagyon gyorsan csökkenni, akkor "valami másnak kell korrigálnia, hogy a makroegyensúly helyreálljon ... és ez a valami jó eséllyel a forint lesz" - írja az MTI. Dybula szerint ezért a forintot jelenleg meglehetősen erős árfolyamkockázat terheli, az árfolyam 255-260/euróig is gyengülhet.

Giancarlo Perasso, a WestLB Asset Management elemzője az importból "kihagyott" 650 m eurós deficitet tartotta aggályosnak. Megítélése szerint a valós kép nyilván rosszabb, mint a most közölt szám.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?