37 °C Budapest

Morgan Stanley: még finanszírozható (!?)

Pénzcentrum
2004. szeptember 21. 11:23

Elismerte végül a Pénzügyminisztérium, hogy a 4.6%-os GDP arányos deficitcél az idei évre nem tartható - állapítja meg a Morgan Stanley elemzésében. Az új cél 5-5.3%, míg a bankház elemzői 5.4%-ra számítanak. Az új cél nem veszélyezteti a finanszírozhatóságot és rövid távon támogathatja a forint árfolyamát, ugyanakkor a jövő évre vonatkozó kockázatok egyre jelentősebbek. A vállalatoknak további negatív meglepetésekre sem árt felkészülni az adózás terén figyelembe véve a 2006-os választások közelségét.

Pénzügyminisztérium legrosszabb forgatókönyv szerinti 150 mrd Ft-os korrekciója szerint a bevételek mintegy 90 mrd Ft-tal maradhatnak el az előzetes becslésektől, míg a kiadások 60 mrd Ft-tal lőhetik túl azt. Ez a deficitnövekedés a jelenlegi kibocsátási terv alapján még finanszírozhatónak tűnik. A finanszírozhatóságot segíti, hogy a privatizációból származó bevételek a kb. 170 mrd Ft-os tervet mintegy 70 mrd Ft-tal haladhatják meg a sikeres Mol és Richter tranzakció következtében.

A Morgan Stanley elemzője szerint 2004-ben a megemelt prognózis ellenére továbbra is a felfelé mutató kockázatok jelentősebbek. A bankház szakértője számára nem teljesen világos, hogy az ígért adminisztratív kiadáscsökkentő lépések mennyivel jelentenek többet mint az év korábbi részében bejelentett lépések. A 2005-ös költségvetéssel kapcsolatosan nincsenek konkrétumok, azonban a pénzügyminiszter 0.5%pontos deficitcsökkentésnél többet ígért. Az eredeti cél 4.1%, mely az idei évre 5.2%-os feltételezéssel és jövőre 0.5%pontos csökkentéssel számolva 4.7%-ra mérséklődhetne. Ezzel szemben a 2006-os választások kockázatát mérlegelve a hiány 5.1%-ig is elmehet 2005-ben GDP arányosan.

A Morgan Stanley a jövő évi hiánnyal kapcsolatosan az MNB előrejelzését veszi irányadónak, mely a beígért kiadásnövelő intézkedéseket, a 13. havi bérfizetés, a NATO kötelezettségekhez kapcsolódó kiadásokat és az önkormányzatok választások előtti kiadásnövelését összegezve akár 1.2%pontos GDP arányos deficitnövekedést sem tart kizártnak 2005-re. Gyurcsány Ferenc nyilatkozatai egyértelműen tükrözik, hogy a választásokra való felkészülés egyre hangsúlyosabb, és a Pénzügyminisztérium is hangsúlyozza, hogy a háztartásokat érintő támogatásokat nem szüntetik meg. Úgy tűnik, hogya bankok és a tőkenyereségek magasabb adóztatásából származó extrabevételek nem fogják pótolni a középső adókulcs miatt kieső bevételeket. Az állami szektorban tervezett létszámleépítés rövid távon inkább extra költséget jelent. A bankház szerint a választások közeledte és az ehhez kapcsolódó költekezések miatt a vállalatok jobban teszik, ha felkészülnek a további meglepetésekre az adózás területén.

A forint árfolyama egyelőre igen stabil és erős, a magas kamatok vonzóak. Rövid távon ezek a folyamatok folytatódhatnak. A forintot támaszthatja a Richter kötvénykibocsátás bevételeinek konverziója, a legutóbbi 2 mrd eurós állami kötvénykibocsátás, a MOL gázüzletágának esetleges értékesítéséből befolyó bevétel és az EU támogatások.

Az infláció a regionálisan is csökkenő élelmiszerárak és az év eleji adóemelések bázishatásának kiesése miatt a következő 6 hónapban 2%ponttal mérséklődhet. A csökkenő infláció újabb kamatcsökkentéseket indukálhat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hosszabb távon a kockázati prémium csökkenése a magyar állampapírokon csak a folyó mérleg hiányának csökkenésével képzelhető el. Az erős fogyasztás és a külkereskedelmi mérleg kedvezőtlen számai miatt a folyó mérleg hiánya akár a GDP 8.8%-át is meghaladhatja az idei évben. Az ipari termelés és a termelékenység növekedése lassul.

Bár a 2005-ös költségvetési tervekről szóló eddigi információk látszólag megnyugtatóak, a végrehajtás illetve az ehhez kapcsolódó hitelesség továbbra is erősen kérdéses. A költségvetési túlköltekezés kockázatot jelent a külső egyensúlyra és a forintra is.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00