Morgan Stanley: még finanszírozható (!?)

Pénzcentrum
2004. szeptember 21. 11:23

Elismerte végül a Pénzügyminisztérium, hogy a 4.6%-os GDP arányos deficitcél az idei évre nem tartható - állapítja meg a Morgan Stanley elemzésében. Az új cél 5-5.3%, míg a bankház elemzői 5.4%-ra számítanak. Az új cél nem veszélyezteti a finanszírozhatóságot és rövid távon támogathatja a forint árfolyamát, ugyanakkor a jövő évre vonatkozó kockázatok egyre jelentősebbek. A vállalatoknak további negatív meglepetésekre sem árt felkészülni az adózás terén figyelembe véve a 2006-os választások közelségét.

Pénzügyminisztérium legrosszabb forgatókönyv szerinti 150 mrd Ft-os korrekciója szerint a bevételek mintegy 90 mrd Ft-tal maradhatnak el az előzetes becslésektől, míg a kiadások 60 mrd Ft-tal lőhetik túl azt. Ez a deficitnövekedés a jelenlegi kibocsátási terv alapján még finanszírozhatónak tűnik. A finanszírozhatóságot segíti, hogy a privatizációból származó bevételek a kb. 170 mrd Ft-os tervet mintegy 70 mrd Ft-tal haladhatják meg a sikeres Mol és Richter tranzakció következtében.

A Morgan Stanley elemzője szerint 2004-ben a megemelt prognózis ellenére továbbra is a felfelé mutató kockázatok jelentősebbek. A bankház szakértője számára nem teljesen világos, hogy az ígért adminisztratív kiadáscsökkentő lépések mennyivel jelentenek többet mint az év korábbi részében bejelentett lépések. A 2005-ös költségvetéssel kapcsolatosan nincsenek konkrétumok, azonban a pénzügyminiszter 0.5%pontos deficitcsökkentésnél többet ígért. Az eredeti cél 4.1%, mely az idei évre 5.2%-os feltételezéssel és jövőre 0.5%pontos csökkentéssel számolva 4.7%-ra mérséklődhetne. Ezzel szemben a 2006-os választások kockázatát mérlegelve a hiány 5.1%-ig is elmehet 2005-ben GDP arányosan.

A Morgan Stanley a jövő évi hiánnyal kapcsolatosan az MNB előrejelzését veszi irányadónak, mely a beígért kiadásnövelő intézkedéseket, a 13. havi bérfizetés, a NATO kötelezettségekhez kapcsolódó kiadásokat és az önkormányzatok választások előtti kiadásnövelését összegezve akár 1.2%pontos GDP arányos deficitnövekedést sem tart kizártnak 2005-re. Gyurcsány Ferenc nyilatkozatai egyértelműen tükrözik, hogy a választásokra való felkészülés egyre hangsúlyosabb, és a Pénzügyminisztérium is hangsúlyozza, hogy a háztartásokat érintő támogatásokat nem szüntetik meg. Úgy tűnik, hogya bankok és a tőkenyereségek magasabb adóztatásából származó extrabevételek nem fogják pótolni a középső adókulcs miatt kieső bevételeket. Az állami szektorban tervezett létszámleépítés rövid távon inkább extra költséget jelent. A bankház szerint a választások közeledte és az ehhez kapcsolódó költekezések miatt a vállalatok jobban teszik, ha felkészülnek a további meglepetésekre az adózás területén.

A forint árfolyama egyelőre igen stabil és erős, a magas kamatok vonzóak. Rövid távon ezek a folyamatok folytatódhatnak. A forintot támaszthatja a Richter kötvénykibocsátás bevételeinek konverziója, a legutóbbi 2 mrd eurós állami kötvénykibocsátás, a MOL gázüzletágának esetleges értékesítéséből befolyó bevétel és az EU támogatások.

Az infláció a regionálisan is csökkenő élelmiszerárak és az év eleji adóemelések bázishatásának kiesése miatt a következő 6 hónapban 2%ponttal mérséklődhet. A csökkenő infláció újabb kamatcsökkentéseket indukálhat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hosszabb távon a kockázati prémium csökkenése a magyar állampapírokon csak a folyó mérleg hiányának csökkenésével képzelhető el. Az erős fogyasztás és a külkereskedelmi mérleg kedvezőtlen számai miatt a folyó mérleg hiánya akár a GDP 8.8%-át is meghaladhatja az idei évben. Az ipari termelés és a termelékenység növekedése lassul.

Bár a 2005-ös költségvetési tervekről szóló eddigi információk látszólag megnyugtatóak, a végrehajtás illetve az ehhez kapcsolódó hitelesség továbbra is erősen kérdéses. A költségvetési túlköltekezés kockázatot jelent a külső egyensúlyra és a forintra is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 22. péntek
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM