25 °C Budapest

Morgan Stanley: még finanszírozható (!?)

Pénzcentrum
2004. szeptember 21. 11:23

Elismerte végül a Pénzügyminisztérium, hogy a 4.6%-os GDP arányos deficitcél az idei évre nem tartható - állapítja meg a Morgan Stanley elemzésében. Az új cél 5-5.3%, míg a bankház elemzői 5.4%-ra számítanak. Az új cél nem veszélyezteti a finanszírozhatóságot és rövid távon támogathatja a forint árfolyamát, ugyanakkor a jövő évre vonatkozó kockázatok egyre jelentősebbek. A vállalatoknak további negatív meglepetésekre sem árt felkészülni az adózás terén figyelembe véve a 2006-os választások közelségét.

Pénzügyminisztérium legrosszabb forgatókönyv szerinti 150 mrd Ft-os korrekciója szerint a bevételek mintegy 90 mrd Ft-tal maradhatnak el az előzetes becslésektől, míg a kiadások 60 mrd Ft-tal lőhetik túl azt. Ez a deficitnövekedés a jelenlegi kibocsátási terv alapján még finanszírozhatónak tűnik. A finanszírozhatóságot segíti, hogy a privatizációból származó bevételek a kb. 170 mrd Ft-os tervet mintegy 70 mrd Ft-tal haladhatják meg a sikeres Mol és Richter tranzakció következtében.

A Morgan Stanley elemzője szerint 2004-ben a megemelt prognózis ellenére továbbra is a felfelé mutató kockázatok jelentősebbek. A bankház szakértője számára nem teljesen világos, hogy az ígért adminisztratív kiadáscsökkentő lépések mennyivel jelentenek többet mint az év korábbi részében bejelentett lépések. A 2005-ös költségvetéssel kapcsolatosan nincsenek konkrétumok, azonban a pénzügyminiszter 0.5%pontos deficitcsökkentésnél többet ígért. Az eredeti cél 4.1%, mely az idei évre 5.2%-os feltételezéssel és jövőre 0.5%pontos csökkentéssel számolva 4.7%-ra mérséklődhetne. Ezzel szemben a 2006-os választások kockázatát mérlegelve a hiány 5.1%-ig is elmehet 2005-ben GDP arányosan.

A Morgan Stanley a jövő évi hiánnyal kapcsolatosan az MNB előrejelzését veszi irányadónak, mely a beígért kiadásnövelő intézkedéseket, a 13. havi bérfizetés, a NATO kötelezettségekhez kapcsolódó kiadásokat és az önkormányzatok választások előtti kiadásnövelését összegezve akár 1.2%pontos GDP arányos deficitnövekedést sem tart kizártnak 2005-re. Gyurcsány Ferenc nyilatkozatai egyértelműen tükrözik, hogy a választásokra való felkészülés egyre hangsúlyosabb, és a Pénzügyminisztérium is hangsúlyozza, hogy a háztartásokat érintő támogatásokat nem szüntetik meg. Úgy tűnik, hogya bankok és a tőkenyereségek magasabb adóztatásából származó extrabevételek nem fogják pótolni a középső adókulcs miatt kieső bevételeket. Az állami szektorban tervezett létszámleépítés rövid távon inkább extra költséget jelent. A bankház szerint a választások közeledte és az ehhez kapcsolódó költekezések miatt a vállalatok jobban teszik, ha felkészülnek a további meglepetésekre az adózás területén.

A forint árfolyama egyelőre igen stabil és erős, a magas kamatok vonzóak. Rövid távon ezek a folyamatok folytatódhatnak. A forintot támaszthatja a Richter kötvénykibocsátás bevételeinek konverziója, a legutóbbi 2 mrd eurós állami kötvénykibocsátás, a MOL gázüzletágának esetleges értékesítéséből befolyó bevétel és az EU támogatások.

Az infláció a regionálisan is csökkenő élelmiszerárak és az év eleji adóemelések bázishatásának kiesése miatt a következő 6 hónapban 2%ponttal mérséklődhet. A csökkenő infláció újabb kamatcsökkentéseket indukálhat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hosszabb távon a kockázati prémium csökkenése a magyar állampapírokon csak a folyó mérleg hiányának csökkenésével képzelhető el. Az erős fogyasztás és a külkereskedelmi mérleg kedvezőtlen számai miatt a folyó mérleg hiánya akár a GDP 8.8%-át is meghaladhatja az idei évben. Az ipari termelés és a termelékenység növekedése lassul.

Bár a 2005-ös költségvetési tervekről szóló eddigi információk látszólag megnyugtatóak, a végrehajtás illetve az ehhez kapcsolódó hitelesség továbbra is erősen kérdéses. A költségvetési túlköltekezés kockázatot jelent a külső egyensúlyra és a forintra is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?