32 °C Budapest

Hedge fundok - egy különleges állatfaj?

Pénzcentrum
2004. július 20. 15:53

Kb. 1,000 mrd USD már annak a vagyontömegnek az értéke, melyet a fedezeti alapok kezelnek a világ különböző részein. Számuk 6,000-8,000-re tehető, az összes pénzügyi befektetések 2%-a tartozik hozzájuk. Piaci becslések szerint a következő 3 évben a kezelt vagyon elérheti a 3,000 mrd USD-t.

A fedezeti alapok elsősorban a 90-es évek végén bekövetkezett pénzügyi válságok idején tettek szert szélesebb ismertségre. Elég csak a Long Term Capital Management esetét említeni, mely a különböző kapcsolt ügyleteken keresztül több jelentős amerikai pénzügyi szolgáltató pozícióját is megingatta.

A hedge ügyleteket mint fedezeti ügyletek fordítják magyarra. Elsődleges céljuk, hogy valamely kockázatos pozícióval ellentétes pozíciót hozzanak létre, ezzel az eredeti kockázatot semlegesítsék. Tipikusan ilyenek pl. a rövidre eladás, a különböző opciós vagy határidős ügyletek. A másik oldal híján ugyanakkor ezek jelentős spekulatív pozíciókat eredményeznek.

A hedge fundok mindig is a kevésbé szabályozott pénzügyi konstrukciók közé tartoztak. Sokak szerint a gombamód szaporodó és növekvő hedge fundok az globális pénzügyi egyensúlyt veszélyeztetik. Hogyan is működnek ezek a nem is annyira furcsa képződmények?

A fedezeti alapok jellemzően 1-5%-os alapkezelői díjjal terheltek. A jelentős kockázatra tekintettel az alapkezelő ugyankkor leginkább a magas hozamban érdekeltek. A sikerdíj mértéke jellemzően 20-50% között ingadozik. A sikerdíj alapja vagy egy benchmark index vagy csak egyszerűen az elért növekmény adott része.

Az Economist beszámolója szerint a részvénypiaci boom idején nehéz volt olyan fedezeti alapot találni, melynek hozama a 15%-ot nem érte el. Ezzel szemben az első félévben az átlaghozam alig haladta meg az 1%-ot. Mi okozta ezt?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyrészt a piaci növekedés lassabb, ugyanakkor egyre kevesebb a lehetőség a "könnyű" pénz keresésre is. A hedge fundok jelentős része ún. spread (különbözeti) ügyleteket köt. Túlértékeltnek vélt eszközöket adnak el, míg alulértékelteket vesznek. Ez természetesen hatalmas forgalmat, a brókereknek pedig jelentős jutalékbevételt eredményez. Becslések szerint a londoni tőzsde részvényforgalmának 10-30%-át adják a fedezeti alapok, a brókerek jutalékbevételének pedig kb. harmada származik ez említett alapoktól. Mivel a hedge fundok tevékenysége miatt a félreárazások egyre ritkábbak és hamar eltűnnek, ezért a profitszerzési lehetőség is egyre csekélyebb, a magasabb hozam érdekében egyre jelentősebbé válik a kockázatvállalási kedv.

A Tremont TASS adatai szerint az idei év első negyedében 38 mrd USD áramlott a fedezeti alapokba. Ez több mint fele a tavalyi teljes tőkebeáramlásnak.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?