-2 °C Budapest

Hedge fundok - egy különleges állatfaj?

Pénzcentrum
2004. július 20. 15:53

Kb. 1,000 mrd USD már annak a vagyontömegnek az értéke, melyet a fedezeti alapok kezelnek a világ különböző részein. Számuk 6,000-8,000-re tehető, az összes pénzügyi befektetések 2%-a tartozik hozzájuk. Piaci becslések szerint a következő 3 évben a kezelt vagyon elérheti a 3,000 mrd USD-t.

A fedezeti alapok elsősorban a 90-es évek végén bekövetkezett pénzügyi válságok idején tettek szert szélesebb ismertségre. Elég csak a Long Term Capital Management esetét említeni, mely a különböző kapcsolt ügyleteken keresztül több jelentős amerikai pénzügyi szolgáltató pozícióját is megingatta.

A hedge ügyleteket mint fedezeti ügyletek fordítják magyarra. Elsődleges céljuk, hogy valamely kockázatos pozícióval ellentétes pozíciót hozzanak létre, ezzel az eredeti kockázatot semlegesítsék. Tipikusan ilyenek pl. a rövidre eladás, a különböző opciós vagy határidős ügyletek. A másik oldal híján ugyanakkor ezek jelentős spekulatív pozíciókat eredményeznek.

A hedge fundok mindig is a kevésbé szabályozott pénzügyi konstrukciók közé tartoztak. Sokak szerint a gombamód szaporodó és növekvő hedge fundok az globális pénzügyi egyensúlyt veszélyeztetik. Hogyan is működnek ezek a nem is annyira furcsa képződmények?

A fedezeti alapok jellemzően 1-5%-os alapkezelői díjjal terheltek. A jelentős kockázatra tekintettel az alapkezelő ugyankkor leginkább a magas hozamban érdekeltek. A sikerdíj mértéke jellemzően 20-50% között ingadozik. A sikerdíj alapja vagy egy benchmark index vagy csak egyszerűen az elért növekmény adott része.

Az Economist beszámolója szerint a részvénypiaci boom idején nehéz volt olyan fedezeti alapot találni, melynek hozama a 15%-ot nem érte el. Ezzel szemben az első félévben az átlaghozam alig haladta meg az 1%-ot. Mi okozta ezt?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyrészt a piaci növekedés lassabb, ugyanakkor egyre kevesebb a lehetőség a "könnyű" pénz keresésre is. A hedge fundok jelentős része ún. spread (különbözeti) ügyleteket köt. Túlértékeltnek vélt eszközöket adnak el, míg alulértékelteket vesznek. Ez természetesen hatalmas forgalmat, a brókereknek pedig jelentős jutalékbevételt eredményez. Becslések szerint a londoni tőzsde részvényforgalmának 10-30%-át adják a fedezeti alapok, a brókerek jutalékbevételének pedig kb. harmada származik ez említett alapoktól. Mivel a hedge fundok tevékenysége miatt a félreárazások egyre ritkábbak és hamar eltűnnek, ezért a profitszerzési lehetőség is egyre csekélyebb, a magasabb hozam érdekében egyre jelentősebbé válik a kockázatvállalási kedv.

A Tremont TASS adatai szerint az idei év első negyedében 38 mrd USD áramlott a fedezeti alapokba. Ez több mint fele a tavalyi teljes tőkebeáramlásnak.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem