25 °C Budapest

Hedge fundok - egy különleges állatfaj?

Pénzcentrum
2004. július 20. 15:53

Kb. 1,000 mrd USD már annak a vagyontömegnek az értéke, melyet a fedezeti alapok kezelnek a világ különböző részein. Számuk 6,000-8,000-re tehető, az összes pénzügyi befektetések 2%-a tartozik hozzájuk. Piaci becslések szerint a következő 3 évben a kezelt vagyon elérheti a 3,000 mrd USD-t.

A fedezeti alapok elsősorban a 90-es évek végén bekövetkezett pénzügyi válságok idején tettek szert szélesebb ismertségre. Elég csak a Long Term Capital Management esetét említeni, mely a különböző kapcsolt ügyleteken keresztül több jelentős amerikai pénzügyi szolgáltató pozícióját is megingatta.

A hedge ügyleteket mint fedezeti ügyletek fordítják magyarra. Elsődleges céljuk, hogy valamely kockázatos pozícióval ellentétes pozíciót hozzanak létre, ezzel az eredeti kockázatot semlegesítsék. Tipikusan ilyenek pl. a rövidre eladás, a különböző opciós vagy határidős ügyletek. A másik oldal híján ugyanakkor ezek jelentős spekulatív pozíciókat eredményeznek.

A hedge fundok mindig is a kevésbé szabályozott pénzügyi konstrukciók közé tartoztak. Sokak szerint a gombamód szaporodó és növekvő hedge fundok az globális pénzügyi egyensúlyt veszélyeztetik. Hogyan is működnek ezek a nem is annyira furcsa képződmények?

A fedezeti alapok jellemzően 1-5%-os alapkezelői díjjal terheltek. A jelentős kockázatra tekintettel az alapkezelő ugyankkor leginkább a magas hozamban érdekeltek. A sikerdíj mértéke jellemzően 20-50% között ingadozik. A sikerdíj alapja vagy egy benchmark index vagy csak egyszerűen az elért növekmény adott része.

Az Economist beszámolója szerint a részvénypiaci boom idején nehéz volt olyan fedezeti alapot találni, melynek hozama a 15%-ot nem érte el. Ezzel szemben az első félévben az átlaghozam alig haladta meg az 1%-ot. Mi okozta ezt?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyrészt a piaci növekedés lassabb, ugyanakkor egyre kevesebb a lehetőség a "könnyű" pénz keresésre is. A hedge fundok jelentős része ún. spread (különbözeti) ügyleteket köt. Túlértékeltnek vélt eszközöket adnak el, míg alulértékelteket vesznek. Ez természetesen hatalmas forgalmat, a brókereknek pedig jelentős jutalékbevételt eredményez. Becslések szerint a londoni tőzsde részvényforgalmának 10-30%-át adják a fedezeti alapok, a brókerek jutalékbevételének pedig kb. harmada származik ez említett alapoktól. Mivel a hedge fundok tevékenysége miatt a félreárazások egyre ritkábbak és hamar eltűnnek, ezért a profitszerzési lehetőség is egyre csekélyebb, a magasabb hozam érdekében egyre jelentősebbé válik a kockázatvállalási kedv.

A Tremont TASS adatai szerint az idei év első negyedében 38 mrd USD áramlott a fedezeti alapokba. Ez több mint fele a tavalyi teljes tőkebeáramlásnak.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?