Befektetési jegyből lekötött betétbe

Pénzcentrum
2004. július 5. 10:07

A Magyar Nemzeti Bank a múlt héten közzétette a nemzetgazdaság egyes szektorainak első negyedéves pénzügyi számláit, melyből információt kaphatunk, hogyan is alakult az egyes szektorok finanszírozási pozíciója az első három hónapban. A számokat látva elmondható, hogy a vállalatok és az államháztartás tőkeigényét a háztartások és a külföld fedezték. A tavalyi utolsó negyedév után a háztartások tehát továbbra is nettó megtakarítók voltak. Az államháztartás finanszírozási igénye a tavalyi első negyedévnél több mint 165 mrd Ft-tal volt magasabb, míg a nem pénzügyi vállalatok nettó tőkebevonása közel 170 mrd Ft-tal volt alacsonyabb.

A pénzügyi számlák a gazdaság szektorainak pénzügyi eszközeit és kötelezettségeit, illetve ezek változásait bemutató statisztika. A tranzakciók egyenlege megegyezik a nettó finanszírozási képességgel, amely egyben a tőkeszámla záróegyenlege is. Ez az egyezőség azt fejezi ki, hogy a megtakarítás és a beruházás különbsége valamilyen pénzügyi eszköz felhalmozásában vagy kötelezettségek vállalásában csapódik le.

Az első negyedéves számokat tekintve elmondható, hogy a vállalatok és az államháztartás finanszírozási igényét a lakossági megtakarítások és a külföldi finanszírozók biztosították. A nemzetgazdaság nettó finanszírozási igénye összességében meghaladta a 400 mrd Ft-ot. Ez kb. 30 mrd Ft-tal alacsonyabb mint a tavalyi utolsó negyedévben, de 25 mrd-dal magasabb mint egy évvel korábban.


Háztartások: szabadulás a befektetési jegyektől, lekötött betét-megtakarítások

A tavalyi első negyedévhez képest lényeges változás, hogy a háztartások viselkedése "normálissá" vált, ami annyit jelent, hogy míg korábban nettó hitelfelvevők voltak, addig az idei első negyedévben már nettó megtakarítók. A pénzügyi megtakarítások nőttek, ezzel párhuzamosan a hitelfelvételek volumennövekedése kb. 30 mrd Ft-tal volt alacsonyabb. A megtakarításokon belül a legjelentősebb változás az egy évvel korábbi helyzethez képest az egyéb betétek növekedése, melyben meghatározó szerepe lehetett a kamatszint szignifikáns növekedésének. A készpénztartás csökkent, a folyószámlabetétek államonya csökkent, ezzel párhuzamosan a lekötések volumene lényegesen emelkedett.

Lényeges változás, hogy míg a tavalyi első negyedévben a háztartások nettó befektetési jegy vásárlása meghaladta a 100 mrd Ft-ot, addig az első negyedévben az állomány nagyságrendileg hasonló mértékben csökkent. Tőzsdei részvényeknél idén az eladások volumene 18.8 mrd Ft-ot tett ki. A biztosítás jellegű megtakarítások továbbra is dinamikusan emelkednek (104.8 mrd Ft).

Külföld: részvényvásárlás, növekvő érdeklődés az állampapíroknál

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A külföldi szereplők közel 140 mrd Ft értékben vásároltak tőzsdei részvényeket. A nettó vásárlás a rövid és hosszú lejáratú értékpapírokból (jellemzően állampapírok) kb. 230 mrd Ft-ot tett ki. A részvények iránti érdeklődés a tavalyi első negyedévvel kb. hasonló nagyságrendű volt, míg az állampapírok esetében kb. 40 mrd Ft-tal meghaladta azt.

Nem pénzügyi vállalatok: élénk hitelkereslet

A nem pénzügyi vállalatok esetében a hitelfelvételek 177 mrd Ft-ot tettek ki. Az egy évvel korábbihoz képest (közel 590 mrd Ft törlesztés!) ez lényeges változás, ugyanakkor a negyedik negyedévhez képest mérsékeltebb hitelkeresletet jelent.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?