37 °C Budapest

Befektetési jegyből lekötött betétbe

Pénzcentrum
2004. július 5. 10:07

A Magyar Nemzeti Bank a múlt héten közzétette a nemzetgazdaság egyes szektorainak első negyedéves pénzügyi számláit, melyből információt kaphatunk, hogyan is alakult az egyes szektorok finanszírozási pozíciója az első három hónapban. A számokat látva elmondható, hogy a vállalatok és az államháztartás tőkeigényét a háztartások és a külföld fedezték. A tavalyi utolsó negyedév után a háztartások tehát továbbra is nettó megtakarítók voltak. Az államháztartás finanszírozási igénye a tavalyi első negyedévnél több mint 165 mrd Ft-tal volt magasabb, míg a nem pénzügyi vállalatok nettó tőkebevonása közel 170 mrd Ft-tal volt alacsonyabb.

A pénzügyi számlák a gazdaság szektorainak pénzügyi eszközeit és kötelezettségeit, illetve ezek változásait bemutató statisztika. A tranzakciók egyenlege megegyezik a nettó finanszírozási képességgel, amely egyben a tőkeszámla záróegyenlege is. Ez az egyezőség azt fejezi ki, hogy a megtakarítás és a beruházás különbsége valamilyen pénzügyi eszköz felhalmozásában vagy kötelezettségek vállalásában csapódik le.

Az első negyedéves számokat tekintve elmondható, hogy a vállalatok és az államháztartás finanszírozási igényét a lakossági megtakarítások és a külföldi finanszírozók biztosították. A nemzetgazdaság nettó finanszírozási igénye összességében meghaladta a 400 mrd Ft-ot. Ez kb. 30 mrd Ft-tal alacsonyabb mint a tavalyi utolsó negyedévben, de 25 mrd-dal magasabb mint egy évvel korábban.


Háztartások: szabadulás a befektetési jegyektől, lekötött betét-megtakarítások

A tavalyi első negyedévhez képest lényeges változás, hogy a háztartások viselkedése "normálissá" vált, ami annyit jelent, hogy míg korábban nettó hitelfelvevők voltak, addig az idei első negyedévben már nettó megtakarítók. A pénzügyi megtakarítások nőttek, ezzel párhuzamosan a hitelfelvételek volumennövekedése kb. 30 mrd Ft-tal volt alacsonyabb. A megtakarításokon belül a legjelentősebb változás az egy évvel korábbi helyzethez képest az egyéb betétek növekedése, melyben meghatározó szerepe lehetett a kamatszint szignifikáns növekedésének. A készpénztartás csökkent, a folyószámlabetétek államonya csökkent, ezzel párhuzamosan a lekötések volumene lényegesen emelkedett.

Lényeges változás, hogy míg a tavalyi első negyedévben a háztartások nettó befektetési jegy vásárlása meghaladta a 100 mrd Ft-ot, addig az első negyedévben az állomány nagyságrendileg hasonló mértékben csökkent. Tőzsdei részvényeknél idén az eladások volumene 18.8 mrd Ft-ot tett ki. A biztosítás jellegű megtakarítások továbbra is dinamikusan emelkednek (104.8 mrd Ft).

Külföld: részvényvásárlás, növekvő érdeklődés az állampapíroknál

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A külföldi szereplők közel 140 mrd Ft értékben vásároltak tőzsdei részvényeket. A nettó vásárlás a rövid és hosszú lejáratú értékpapírokból (jellemzően állampapírok) kb. 230 mrd Ft-ot tett ki. A részvények iránti érdeklődés a tavalyi első negyedévvel kb. hasonló nagyságrendű volt, míg az állampapírok esetében kb. 40 mrd Ft-tal meghaladta azt.

Nem pénzügyi vállalatok: élénk hitelkereslet

A nem pénzügyi vállalatok esetében a hitelfelvételek 177 mrd Ft-ot tettek ki. Az egy évvel korábbihoz képest (közel 590 mrd Ft törlesztés!) ez lényeges változás, ugyanakkor a negyedik negyedévhez képest mérsékeltebb hitelkeresletet jelent.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?