21 °C Budapest

Befektetési jegyből lekötött betétbe

Pénzcentrum
2004. július 5. 10:07

A Magyar Nemzeti Bank a múlt héten közzétette a nemzetgazdaság egyes szektorainak első negyedéves pénzügyi számláit, melyből információt kaphatunk, hogyan is alakult az egyes szektorok finanszírozási pozíciója az első három hónapban. A számokat látva elmondható, hogy a vállalatok és az államháztartás tőkeigényét a háztartások és a külföld fedezték. A tavalyi utolsó negyedév után a háztartások tehát továbbra is nettó megtakarítók voltak. Az államháztartás finanszírozási igénye a tavalyi első negyedévnél több mint 165 mrd Ft-tal volt magasabb, míg a nem pénzügyi vállalatok nettó tőkebevonása közel 170 mrd Ft-tal volt alacsonyabb.

A pénzügyi számlák a gazdaság szektorainak pénzügyi eszközeit és kötelezettségeit, illetve ezek változásait bemutató statisztika. A tranzakciók egyenlege megegyezik a nettó finanszírozási képességgel, amely egyben a tőkeszámla záróegyenlege is. Ez az egyezőség azt fejezi ki, hogy a megtakarítás és a beruházás különbsége valamilyen pénzügyi eszköz felhalmozásában vagy kötelezettségek vállalásában csapódik le.

Az első negyedéves számokat tekintve elmondható, hogy a vállalatok és az államháztartás finanszírozási igényét a lakossági megtakarítások és a külföldi finanszírozók biztosították. A nemzetgazdaság nettó finanszírozási igénye összességében meghaladta a 400 mrd Ft-ot. Ez kb. 30 mrd Ft-tal alacsonyabb mint a tavalyi utolsó negyedévben, de 25 mrd-dal magasabb mint egy évvel korábban.


Háztartások: szabadulás a befektetési jegyektől, lekötött betét-megtakarítások

A tavalyi első negyedévhez képest lényeges változás, hogy a háztartások viselkedése "normálissá" vált, ami annyit jelent, hogy míg korábban nettó hitelfelvevők voltak, addig az idei első negyedévben már nettó megtakarítók. A pénzügyi megtakarítások nőttek, ezzel párhuzamosan a hitelfelvételek volumennövekedése kb. 30 mrd Ft-tal volt alacsonyabb. A megtakarításokon belül a legjelentősebb változás az egy évvel korábbi helyzethez képest az egyéb betétek növekedése, melyben meghatározó szerepe lehetett a kamatszint szignifikáns növekedésének. A készpénztartás csökkent, a folyószámlabetétek államonya csökkent, ezzel párhuzamosan a lekötések volumene lényegesen emelkedett.

Lényeges változás, hogy míg a tavalyi első negyedévben a háztartások nettó befektetési jegy vásárlása meghaladta a 100 mrd Ft-ot, addig az első negyedévben az állomány nagyságrendileg hasonló mértékben csökkent. Tőzsdei részvényeknél idén az eladások volumene 18.8 mrd Ft-ot tett ki. A biztosítás jellegű megtakarítások továbbra is dinamikusan emelkednek (104.8 mrd Ft).

Külföld: részvényvásárlás, növekvő érdeklődés az állampapíroknál

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A külföldi szereplők közel 140 mrd Ft értékben vásároltak tőzsdei részvényeket. A nettó vásárlás a rövid és hosszú lejáratú értékpapírokból (jellemzően állampapírok) kb. 230 mrd Ft-ot tett ki. A részvények iránti érdeklődés a tavalyi első negyedévvel kb. hasonló nagyságrendű volt, míg az állampapírok esetében kb. 40 mrd Ft-tal meghaladta azt.

Nem pénzügyi vállalatok: élénk hitelkereslet

A nem pénzügyi vállalatok esetében a hitelfelvételek 177 mrd Ft-ot tettek ki. Az egy évvel korábbihoz képest (közel 590 mrd Ft törlesztés!) ez lényeges változás, ugyanakkor a negyedik negyedévhez képest mérsékeltebb hitelkeresletet jelent.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm