Befektetési jegyből lekötött betétbe

Pénzcentrum
2004. július 5. 10:07

A Magyar Nemzeti Bank a múlt héten közzétette a nemzetgazdaság egyes szektorainak első negyedéves pénzügyi számláit, melyből információt kaphatunk, hogyan is alakult az egyes szektorok finanszírozási pozíciója az első három hónapban. A számokat látva elmondható, hogy a vállalatok és az államháztartás tőkeigényét a háztartások és a külföld fedezték. A tavalyi utolsó negyedév után a háztartások tehát továbbra is nettó megtakarítók voltak. Az államháztartás finanszírozási igénye a tavalyi első negyedévnél több mint 165 mrd Ft-tal volt magasabb, míg a nem pénzügyi vállalatok nettó tőkebevonása közel 170 mrd Ft-tal volt alacsonyabb.

A pénzügyi számlák a gazdaság szektorainak pénzügyi eszközeit és kötelezettségeit, illetve ezek változásait bemutató statisztika. A tranzakciók egyenlege megegyezik a nettó finanszírozási képességgel, amely egyben a tőkeszámla záróegyenlege is. Ez az egyezőség azt fejezi ki, hogy a megtakarítás és a beruházás különbsége valamilyen pénzügyi eszköz felhalmozásában vagy kötelezettségek vállalásában csapódik le.

Az első negyedéves számokat tekintve elmondható, hogy a vállalatok és az államháztartás finanszírozási igényét a lakossági megtakarítások és a külföldi finanszírozók biztosították. A nemzetgazdaság nettó finanszírozási igénye összességében meghaladta a 400 mrd Ft-ot. Ez kb. 30 mrd Ft-tal alacsonyabb mint a tavalyi utolsó negyedévben, de 25 mrd-dal magasabb mint egy évvel korábban.


Háztartások: szabadulás a befektetési jegyektől, lekötött betét-megtakarítások

A tavalyi első negyedévhez képest lényeges változás, hogy a háztartások viselkedése "normálissá" vált, ami annyit jelent, hogy míg korábban nettó hitelfelvevők voltak, addig az idei első negyedévben már nettó megtakarítók. A pénzügyi megtakarítások nőttek, ezzel párhuzamosan a hitelfelvételek volumennövekedése kb. 30 mrd Ft-tal volt alacsonyabb. A megtakarításokon belül a legjelentősebb változás az egy évvel korábbi helyzethez képest az egyéb betétek növekedése, melyben meghatározó szerepe lehetett a kamatszint szignifikáns növekedésének. A készpénztartás csökkent, a folyószámlabetétek államonya csökkent, ezzel párhuzamosan a lekötések volumene lényegesen emelkedett.

Lényeges változás, hogy míg a tavalyi első negyedévben a háztartások nettó befektetési jegy vásárlása meghaladta a 100 mrd Ft-ot, addig az első negyedévben az állomány nagyságrendileg hasonló mértékben csökkent. Tőzsdei részvényeknél idén az eladások volumene 18.8 mrd Ft-ot tett ki. A biztosítás jellegű megtakarítások továbbra is dinamikusan emelkednek (104.8 mrd Ft).

Külföld: részvényvásárlás, növekvő érdeklődés az állampapíroknál

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A külföldi szereplők közel 140 mrd Ft értékben vásároltak tőzsdei részvényeket. A nettó vásárlás a rövid és hosszú lejáratú értékpapírokból (jellemzően állampapírok) kb. 230 mrd Ft-ot tett ki. A részvények iránti érdeklődés a tavalyi első negyedévvel kb. hasonló nagyságrendű volt, míg az állampapírok esetében kb. 40 mrd Ft-tal meghaladta azt.

Nem pénzügyi vállalatok: élénk hitelkereslet

A nem pénzügyi vállalatok esetében a hitelfelvételek 177 mrd Ft-ot tettek ki. Az egy évvel korábbihoz képest (közel 590 mrd Ft törlesztés!) ez lényeges változás, ugyanakkor a negyedik negyedévhez képest mérsékeltebb hitelkeresletet jelent.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm