-2 °C Budapest

Ha mérséklődik az ázsiai óriás étvágya...

Pénzcentrum
2004. június 17. 08:06

A kínai kormány eltökélt szándéka, hogy lefékezze a több szakértő szerint is túlfűtötté vált ázsai ország gazdasági növekedését. A múlt heti legfrissebb gazdasági adatok egy része már tükrözte azt, hogy egyes szektorokban érezhető a lassulás. A világpiaci keresletben is érezhető súlyú Kína csökkenő nyersanyagkereslete az eddigi vélemények szerint akár számottevő mértékben fékezheti az elmúlt időszakban igen dinamikus növekedést mutató nyersanyag- és fémárakat. A Financial Times cikke ettől eltérő véleményket közöl.A kínai statisztikai hivatal múlt heti adatai szerint az ipari termelés májusban 17.5-kal haladta meg a tavaly májusi szintet, ami az utóbbi hét hónap legalacsonyabb növekedési ütemétjelentette. Az acél-, autó- és iparcikktermelés is visszaesést mutatott májusban. További figyelmeztető jelként szolgálhat az ipari és építőipari beruházások jelentős lassulása is (pl. felhőkarcolók építése, melynek jelentős acélvonzata is van). Amennyiben a kormány a gazdasági növekedés visszafogását célzó különféle intézkedései eredményesek lesznek, és sikerül lehűteni a sokak által túlfűtöttnek tartott kínai óriásgazdaságot, úgy az az eddigi elképzelések szerint az egész világon csökkenő nyersanyagárakat, és mérséklődő inflációs nyomást okozna.

A különböző országok inflációs jelentéseiben a fogyasztói árindex emelkedésének indokaként - az olajáremelkedés mellett - többször a nyersanyagárak erőteljes emelkedését is megjelölik a jegybankok. Ennek szemléltetésére célszerű bemutatni a nyersanyagok, illetve külön a fémjellegű alapanyagok relatív áralakulását az elmúlt 20 évben. Az ábrán egyértelműen látható, hogy az elmúlt valamivel több mint 2 évben afémjellegű alapanyagok ára több mint 85%-kal, míg a nyersanyagokat összesítő árindex közel 50%-kal emelkedett. Az inflációs nyomás tehát egyértelműen alátámasztható.


Kína acélimportja májusban 30%-kal csökkent a Xinhua hírügynökség adatai szerint, a vasimport mintegy 600,000 tonnával esett vissza egyetlen hónap alatt. A visszaesés elemzők szerint azért is "indokolt", mert a vasimport az év első negyedévében mintegy 45%-os ütemben nőtt (éves alapon), az acél-és rézbehozatal mintegy 30%-os ütemben bővült. Ez a szédületes tempó azonban fenntarthatatlan. Egyes elemzők szerint a vasimport éves átlagban mintgy 20%-kal, az acél és rézimport mintegy 15%-kal fogja meghaladni a 2003-as szintet, az ipari termelés 15%-os emelkedésemellett.

Bár az elmúlt mintegy másfél évben Kína vált az egyik legfontosabb "ármeghatározóvá" a nemzetközi nyersanyagtőzsdéken, a visszaeső keresletről szóló hírek egyelőre nem éreztetik hatásukat a nyersanyagok tőzsdei áraiban, mely a fenti árbán is látható. Ennek ellenére egy kis megtorpanás már felfedezhető a legutolsó adatokban.

Amennyiben a kínai kormánynak az ipari termelés csökkentésére irányuló törekvései hosszabb távon is eredményesek lesznek, akkor azok csak korlátozott hatással lehetnek az acél, a vas, illetve a réz világpiaci árának alakulására. A Financial Times egyik cikke szerint ugyanis nem várható jelentős keresleti visszaesés a világpiacon, mert a kínai keresletcsökenéssel párhuzamosan a világ számos régiójában (pl. USA) erőteljes keresletbővülés jelentkezik a főbb nyersanyagok iránt. Ezt támasztják alá azok az adatok is, melyek ugyanazon acélfajta árában jelentős árkülönbségeketmutatnak. Míg az Egyesült Államokban az év eleje óta egy bizonyos acélfajta ára 60%-kal emelkedett, addig ugyanennek a fémterméknek (feltehetően a mérséklődő kereslet hatására) 16%-kal csökkent az ára a Financial Times információi szerint. A földrajzilag differenciált kereslet tehát ilyen különbségek kialakítására is képes.

Nyersanyagpiaci szakértők szerint, ha a kínai keresletcsökkenés egy évvel ezelőtt következett volna be, akkor bizonyára sokkal nagyobb hatással lett volna a világpiaci áralakulásra (mérsékelte volna azt), ma azonban látva a dinamikus keresletnövekedést - az USA-ban, vagy Japánban - már sokkal korlátozottabb szerepe van a kínai óriás "étvágy-csökkenésének".
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem