Ha mérséklődik az ázsiai óriás étvágya...

Pénzcentrum
2004. június 17. 08:06

A kínai kormány eltökélt szándéka, hogy lefékezze a több szakértő szerint is túlfűtötté vált ázsai ország gazdasági növekedését. A múlt heti legfrissebb gazdasági adatok egy része már tükrözte azt, hogy egyes szektorokban érezhető a lassulás. A világpiaci keresletben is érezhető súlyú Kína csökkenő nyersanyagkereslete az eddigi vélemények szerint akár számottevő mértékben fékezheti az elmúlt időszakban igen dinamikus növekedést mutató nyersanyag- és fémárakat. A Financial Times cikke ettől eltérő véleményket közöl.A kínai statisztikai hivatal múlt heti adatai szerint az ipari termelés májusban 17.5-kal haladta meg a tavaly májusi szintet, ami az utóbbi hét hónap legalacsonyabb növekedési ütemétjelentette. Az acél-, autó- és iparcikktermelés is visszaesést mutatott májusban. További figyelmeztető jelként szolgálhat az ipari és építőipari beruházások jelentős lassulása is (pl. felhőkarcolók építése, melynek jelentős acélvonzata is van). Amennyiben a kormány a gazdasági növekedés visszafogását célzó különféle intézkedései eredményesek lesznek, és sikerül lehűteni a sokak által túlfűtöttnek tartott kínai óriásgazdaságot, úgy az az eddigi elképzelések szerint az egész világon csökkenő nyersanyagárakat, és mérséklődő inflációs nyomást okozna.

A különböző országok inflációs jelentéseiben a fogyasztói árindex emelkedésének indokaként - az olajáremelkedés mellett - többször a nyersanyagárak erőteljes emelkedését is megjelölik a jegybankok. Ennek szemléltetésére célszerű bemutatni a nyersanyagok, illetve külön a fémjellegű alapanyagok relatív áralakulását az elmúlt 20 évben. Az ábrán egyértelműen látható, hogy az elmúlt valamivel több mint 2 évben afémjellegű alapanyagok ára több mint 85%-kal, míg a nyersanyagokat összesítő árindex közel 50%-kal emelkedett. Az inflációs nyomás tehát egyértelműen alátámasztható.


Kína acélimportja májusban 30%-kal csökkent a Xinhua hírügynökség adatai szerint, a vasimport mintegy 600,000 tonnával esett vissza egyetlen hónap alatt. A visszaesés elemzők szerint azért is "indokolt", mert a vasimport az év első negyedévében mintegy 45%-os ütemben nőtt (éves alapon), az acél-és rézbehozatal mintegy 30%-os ütemben bővült. Ez a szédületes tempó azonban fenntarthatatlan. Egyes elemzők szerint a vasimport éves átlagban mintgy 20%-kal, az acél és rézimport mintegy 15%-kal fogja meghaladni a 2003-as szintet, az ipari termelés 15%-os emelkedésemellett.

Bár az elmúlt mintegy másfél évben Kína vált az egyik legfontosabb "ármeghatározóvá" a nemzetközi nyersanyagtőzsdéken, a visszaeső keresletről szóló hírek egyelőre nem éreztetik hatásukat a nyersanyagok tőzsdei áraiban, mely a fenti árbán is látható. Ennek ellenére egy kis megtorpanás már felfedezhető a legutolsó adatokban.

Amennyiben a kínai kormánynak az ipari termelés csökkentésére irányuló törekvései hosszabb távon is eredményesek lesznek, akkor azok csak korlátozott hatással lehetnek az acél, a vas, illetve a réz világpiaci árának alakulására. A Financial Times egyik cikke szerint ugyanis nem várható jelentős keresleti visszaesés a világpiacon, mert a kínai keresletcsökenéssel párhuzamosan a világ számos régiójában (pl. USA) erőteljes keresletbővülés jelentkezik a főbb nyersanyagok iránt. Ezt támasztják alá azok az adatok is, melyek ugyanazon acélfajta árában jelentős árkülönbségeketmutatnak. Míg az Egyesült Államokban az év eleje óta egy bizonyos acélfajta ára 60%-kal emelkedett, addig ugyanennek a fémterméknek (feltehetően a mérséklődő kereslet hatására) 16%-kal csökkent az ára a Financial Times információi szerint. A földrajzilag differenciált kereslet tehát ilyen különbségek kialakítására is képes.

Nyersanyagpiaci szakértők szerint, ha a kínai keresletcsökkenés egy évvel ezelőtt következett volna be, akkor bizonyára sokkal nagyobb hatással lett volna a világpiaci áralakulásra (mérsékelte volna azt), ma azonban látva a dinamikus keresletnövekedést - az USA-ban, vagy Japánban - már sokkal korlátozottabb szerepe van a kínai óriás "étvágy-csökkenésének".
HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?