26 °C Budapest

Inflációs jelentés: alacsonyabb árindex prognózis, eltérő növekedési szerkezet

Pénzcentrum
2004. május 17. 17:16

Az MNB inflációs jelentésében a közgazdasági főosztály szakértői a februári előrejelzésekhez képest alacsonyabb inflációs számokkal, de magasabb növekedési ütemmel számolnak az idei (dec/dec 6%) és a jövő évre (dec/dec 4%) is. A növekedésben emelkedett a beruházások súlya, ezzel párhuzamosan a lakossági fogyasztás szerepe mérséklődött. A folyó mérleg hiányára vonatkozó prognózis 2004-re magasabb lett, ugyanakkor a bérinfláció a korábban becsültnél mérsékeltebben alakulhat az aktuális előrejelzés szerint. Az államháztartás hiánya az idei és a jövő évben is magasabb lehet a PM által előrejelzettnél (újabb takarékossági csomag megvalósítása nélkül).


A szakértői becslések a februári értékekhez képest alapvetően három ok miatt változtak: módosultak bizonyos alapfeltevések, új költségvetési döntések váltak ismertté, az új tényadatok miatt nőtt a becslések pontossága.

Az alapfeltevések közül kiemelhető, hogy a forint árfolyama a februári becsléshez használthoz képest mintegy 5.4%-kal lett erősebb. Ez 2004 decemberére 0.6%ponttal, 2005 decemberére 0.3%ponttal módosította lefelé a pontelőrejelzést. A forint erősödése viszonylag mérsékelten befolyásolja az exportszektor teljesítményét, arra a külső konjunktúra meghatározóbb hatással van.

A költségvetést illetően a látásmód alapvetően nem változott, a prognózis továbbra is 5.3% 2004-re GDP arányosan. Ehhez képest új elem, hogy a konvergencia program csak 0.5%pontos csökkentést irányoz elő a korábban hangoztatott 1% helyett. Innen adódik 2005-re a 4.8%. A kisebb keresletszűkítés kedvezően hat a növekedésre, de az inflációt is emeli.

Az új költségvetési intézkedések közül kiemelhető a gyógyszerárak befagyasztása, mely a teljes árindexet mintegy 0.2%-kal módosíthatja lefelé erre az évre. A feldolgozatlan élelmiszereknél a múlt év végén jelentős áremelkedés következett be (részben az aszály miatt), mely elég gyorsan lecsengett, és az idei év első hónapjaiban már erőteljes korrekció mutatkozott. Ez az idei előrejelzést 0.2%ponttal csökkentette.

A bérinflációnál egy módszertani változás következett be (a minimálbéremelések hatásait "tompította" az MNB az ún. nem effektív hatások kiszűrésével: a minimálbéren bejelentett, de valóban magasabb jövedelemmel rendelkező dolgozóknál, vállalkozóknál az effektív hatás a minimálbér százalékos változásánál lényegesen alacsonyabb). Emiatt a bérinfláció a korábban becsültnél 0.7%-kal lett kisebb 2003-ra. Ez az idei és a jövő évi prognózisokra is hatott.

A KSH jelentős mértékben revideálta a GDP adatokat 2003-ra. A lakossági fogyasztás dinamikája a korábbinál alacsonyabb, a beruházásoké magasabb lett. Ezeket az információkat az MNB szakértői is érvényesítették becsléseikben. A mérsékeltebb fogyasztási kiadások mellett az inflációs nyomás is kisebb, ami az előrejelzésekben is megnyilvánul.

Az alábbiakban az MNB szakértői által készített ún. inflációs legyezőábra látható. A sötétebb sávok azokat a tartományokat jelölik, ahol az árindex előfordulásának valószínűsége nagyobb.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM