32 °C Budapest

Inflációs jelentés: alacsonyabb árindex prognózis, eltérő növekedési szerkezet

Pénzcentrum
2004. május 17. 17:16

Az MNB inflációs jelentésében a közgazdasági főosztály szakértői a februári előrejelzésekhez képest alacsonyabb inflációs számokkal, de magasabb növekedési ütemmel számolnak az idei (dec/dec 6%) és a jövő évre (dec/dec 4%) is. A növekedésben emelkedett a beruházások súlya, ezzel párhuzamosan a lakossági fogyasztás szerepe mérséklődött. A folyó mérleg hiányára vonatkozó prognózis 2004-re magasabb lett, ugyanakkor a bérinfláció a korábban becsültnél mérsékeltebben alakulhat az aktuális előrejelzés szerint. Az államháztartás hiánya az idei és a jövő évben is magasabb lehet a PM által előrejelzettnél (újabb takarékossági csomag megvalósítása nélkül).


A szakértői becslések a februári értékekhez képest alapvetően három ok miatt változtak: módosultak bizonyos alapfeltevések, új költségvetési döntések váltak ismertté, az új tényadatok miatt nőtt a becslések pontossága.

Az alapfeltevések közül kiemelhető, hogy a forint árfolyama a februári becsléshez használthoz képest mintegy 5.4%-kal lett erősebb. Ez 2004 decemberére 0.6%ponttal, 2005 decemberére 0.3%ponttal módosította lefelé a pontelőrejelzést. A forint erősödése viszonylag mérsékelten befolyásolja az exportszektor teljesítményét, arra a külső konjunktúra meghatározóbb hatással van.

A költségvetést illetően a látásmód alapvetően nem változott, a prognózis továbbra is 5.3% 2004-re GDP arányosan. Ehhez képest új elem, hogy a konvergencia program csak 0.5%pontos csökkentést irányoz elő a korábban hangoztatott 1% helyett. Innen adódik 2005-re a 4.8%. A kisebb keresletszűkítés kedvezően hat a növekedésre, de az inflációt is emeli.

Az új költségvetési intézkedések közül kiemelhető a gyógyszerárak befagyasztása, mely a teljes árindexet mintegy 0.2%-kal módosíthatja lefelé erre az évre. A feldolgozatlan élelmiszereknél a múlt év végén jelentős áremelkedés következett be (részben az aszály miatt), mely elég gyorsan lecsengett, és az idei év első hónapjaiban már erőteljes korrekció mutatkozott. Ez az idei előrejelzést 0.2%ponttal csökkentette.

A bérinflációnál egy módszertani változás következett be (a minimálbéremelések hatásait "tompította" az MNB az ún. nem effektív hatások kiszűrésével: a minimálbéren bejelentett, de valóban magasabb jövedelemmel rendelkező dolgozóknál, vállalkozóknál az effektív hatás a minimálbér százalékos változásánál lényegesen alacsonyabb). Emiatt a bérinfláció a korábban becsültnél 0.7%-kal lett kisebb 2003-ra. Ez az idei és a jövő évi prognózisokra is hatott.

A KSH jelentős mértékben revideálta a GDP adatokat 2003-ra. A lakossági fogyasztás dinamikája a korábbinál alacsonyabb, a beruházásoké magasabb lett. Ezeket az információkat az MNB szakértői is érvényesítették becsléseikben. A mérsékeltebb fogyasztási kiadások mellett az inflációs nyomás is kisebb, ami az előrejelzésekben is megnyilvánul.

Az alábbiakban az MNB szakértői által készített ún. inflációs legyezőábra látható. A sötétebb sávok azokat a tartományokat jelölik, ahol az árindex előfordulásának valószínűsége nagyobb.


HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?