27 °C Budapest

Inflációs jelentés: alacsonyabb árindex prognózis, eltérő növekedési szerkezet

Pénzcentrum
2004. május 17. 17:16

Az MNB inflációs jelentésében a közgazdasági főosztály szakértői a februári előrejelzésekhez képest alacsonyabb inflációs számokkal, de magasabb növekedési ütemmel számolnak az idei (dec/dec 6%) és a jövő évre (dec/dec 4%) is. A növekedésben emelkedett a beruházások súlya, ezzel párhuzamosan a lakossági fogyasztás szerepe mérséklődött. A folyó mérleg hiányára vonatkozó prognózis 2004-re magasabb lett, ugyanakkor a bérinfláció a korábban becsültnél mérsékeltebben alakulhat az aktuális előrejelzés szerint. Az államháztartás hiánya az idei és a jövő évben is magasabb lehet a PM által előrejelzettnél (újabb takarékossági csomag megvalósítása nélkül).


A szakértői becslések a februári értékekhez képest alapvetően három ok miatt változtak: módosultak bizonyos alapfeltevések, új költségvetési döntések váltak ismertté, az új tényadatok miatt nőtt a becslések pontossága.

Az alapfeltevések közül kiemelhető, hogy a forint árfolyama a februári becsléshez használthoz képest mintegy 5.4%-kal lett erősebb. Ez 2004 decemberére 0.6%ponttal, 2005 decemberére 0.3%ponttal módosította lefelé a pontelőrejelzést. A forint erősödése viszonylag mérsékelten befolyásolja az exportszektor teljesítményét, arra a külső konjunktúra meghatározóbb hatással van.

A költségvetést illetően a látásmód alapvetően nem változott, a prognózis továbbra is 5.3% 2004-re GDP arányosan. Ehhez képest új elem, hogy a konvergencia program csak 0.5%pontos csökkentést irányoz elő a korábban hangoztatott 1% helyett. Innen adódik 2005-re a 4.8%. A kisebb keresletszűkítés kedvezően hat a növekedésre, de az inflációt is emeli.

Az új költségvetési intézkedések közül kiemelhető a gyógyszerárak befagyasztása, mely a teljes árindexet mintegy 0.2%-kal módosíthatja lefelé erre az évre. A feldolgozatlan élelmiszereknél a múlt év végén jelentős áremelkedés következett be (részben az aszály miatt), mely elég gyorsan lecsengett, és az idei év első hónapjaiban már erőteljes korrekció mutatkozott. Ez az idei előrejelzést 0.2%ponttal csökkentette.

A bérinflációnál egy módszertani változás következett be (a minimálbéremelések hatásait "tompította" az MNB az ún. nem effektív hatások kiszűrésével: a minimálbéren bejelentett, de valóban magasabb jövedelemmel rendelkező dolgozóknál, vállalkozóknál az effektív hatás a minimálbér százalékos változásánál lényegesen alacsonyabb). Emiatt a bérinfláció a korábban becsültnél 0.7%-kal lett kisebb 2003-ra. Ez az idei és a jövő évi prognózisokra is hatott.

A KSH jelentős mértékben revideálta a GDP adatokat 2003-ra. A lakossági fogyasztás dinamikája a korábbinál alacsonyabb, a beruházásoké magasabb lett. Ezeket az információkat az MNB szakértői is érvényesítették becsléseikben. A mérsékeltebb fogyasztási kiadások mellett az inflációs nyomás is kisebb, ami az előrejelzésekben is megnyilvánul.

Az alábbiakban az MNB szakértői által készített ún. inflációs legyezőábra látható. A sötétebb sávok azokat a tartományokat jelölik, ahol az árindex előfordulásának valószínűsége nagyobb.


HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?