33 °C Budapest

GKI az euró bevezetéséről: 2009 lehet optimális

Pénzcentrum
2004. május 4. 16:19

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban mutatkozik, hogy szükség van-e egyáltalán céldátum megjelölésére. A tanácskozáson a portfolio.hu is jelen volt. Az alábbiakban a GKI álláspontját foglaljuk össze röviden. (A minisztérium megrendelésére elkészült munkák megtalálhatók a Pénzügyminisztérium honlapján.)


Akar László vezérigazgató előadásának elején kijelentette, hogy az euró bevezetése nem öncélú törekvés, hiszen annak előnyei a gazdaság számára nagyon fontosak, emellett egyfajta korlátozó szereppel is bír a költségvetési politika túlköltekezésének megakadályozására. Elismerte azonban, hogy "túl szűk az a zubbony, amit magunkra kell vennünk" . Akar ezzel a 3%-os GDP-arányos költségvetési deficit-korlát felzárkózási folyamatot lassító hatására utalt.

Az euró bevezetését megelőző negatív hatások (pl. növekedési áldozatok, forint lehetséges túlzott nominális felértékelődése) arra kell hogy ösztönözzék a gazdaságpolitika irányítóit, hogy az alkalmazkodási periódus a lehető legrövidebb lehessen . Ezt indokolja Akar véleménye szerint a gazdasági tervezést és a vállalatok működését jelentősen befolyásoló árfolyamkockázat megléte (és fokozódása), a folyó fizetési mérleg hiányának könnyű "elszaladása" és a vállaltok körében egyre növekvő ún. "euroizáció" (hitelfelvétel egyre nagyobb része euróban történik, a forint szerepe egyre csökken az értékesítési láncban).

Akar László kiemelte, hogy az ún. maastrichti konvergencia-kritériumok teljesítése tekintetében "nem állunk olyan rosszul, mint első ránézésre a jelenlegi számok alapján tűnik". Véleménye szerint az államháztartási hiányra vonatkozó kritérium teljesítésén kívül nem lesz különösebb gond a feltételek teljesítésével. Az államháztartási hiány lefaragásánál az intézet vezetője fontosnak tartotta, hogy az az elsődleges egyenlegben a költségvetési kiadásoknál következzen be. A kiadásoknál is inkábba a folyó, működési jellegű kiadásokat kell csökkenteni , nem pedig a beruházási jellegűeket.

A GKI a minisztériumnak leadott tanulmányban az eddigi gazdasági környezetet, és az elkövetkezendő években várható tendenciákat figyelembe véve, 2009-2010-es euró-bevezetést javasol, amelyhez 2007-2008-ban kellene megfelelni a kritériumrendszer által támasztott feltételeknek. Akar hangsúlyozta, hogy nincs lényeges különbség a szükséges gazdaságpolitikai pályán a két céldátum között, ugyanakkor az intézet a 2009-es dátum preferálását tartja kívánatosabbnak .

A vezető felvetette az euró 2008 -as bevezetésének elvi lehetőségét is, amely véleménye szerint a 2006-os (választási) évben esedékes referencia-időszak figyelembe vételével kivitelezhetetlen az államháztartási hiány kritérium teljesíthetetlensége miatt . Amennyiben 2010 utáni időszakban gondolkoznánk, úgy Akar szerint fennáll annak a veszélye is, hogy a körülöttünk lévő közép-európai országok - megelőzve minket a bevezetésben - jelentős versenyképességi előnyre tesznek szert a közös európai fizetőeszköz árfolyamkockázatot elimináló hatása miatt, ami ezekben az országokban magasabb működőtőke-beáramlást eredményezne.

Előadása végén Akar hangsúlyozta, hogy az euró bevezetését megelőzően csak az előírt minimális 2 éves időszakot lenne célszerű a forintnak eltöltenie a közös európai árfolyam-mechanizmusban.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm