25 °C Budapest

S&P: május-júniusban lehet döntés a Matávról

Pénzcentrum
2004. április 21. 12:43

Május végén vagy júniusban dönt a Standard and Poor's a Deutsche Telekom - és így a német távközlési cég többségi tulajdonában lévő Matáv - nemrég pozitív figyelőlistára vett besorolásáról - áll az MTI szerint a nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott szektorjelentésben, amely szerint a Pannon GSM-nek újítania kell, ha meg akarja őrizni máris erodálódó magyarországi piaci részesedését. A jelentésnek nincsenek piaci hatásai, a szektor most nem az adósságról szól, az S&P hatása jóval kisebb mint 3-4 évvel ezelőtt. A hitelminősítő véleménye a Matáv esetében még érdekes, de minimalizálódó adósságállomány görgető Pannon GSM esetében sok jelentősége nincsen.

Az S&P az európai távközlési jelentésében kiemeli, hogy 2004-ben tovább folytatódik a szignifikáns méretű szabad cash-flow termelés., jelentős mértékű adósság leépítő kapacitás, amelyek felvetik az akvizíciós hajlam feltámadásának lehetőségét, vagy a részvényesek felé irányuló növekvő kifizetéseket.

A hitelminősítő közölte, hogy május végén vagy júniusban dönt a Deutsche Telekom besorolásáról, ami a cég gyakorlata szerint a DT stratégiai befektetésének, a magyar Matávnak a besorolását is érinteni fogja.

Az S&P - az esetleges, bár nem garantált későbbi felminősítés előzetes mozzanataként - márciusban helyezte pozitív figyelőlistára a Deutsche Telekom és a Matáv hosszú lejáratú vállalati adósságainak egyaránt "BBB plusz" - még befektetésre ajánlott, de spekulatív elemeket is tartalmazó - adósminősítési besorolását, a német távközlési vállalat vártnál sokkal jobb eredményeire és adósságcsökkentésére hivatkozva.

A Matávról a Standard and Poor's mostani európai szektorjelentése azt írta, hogy a magyar telefoncég önállóan mért teljesítménye is erőteljes volt és javult tavaly, a magyar piacon terjedő liberalizálás, a Matáv vezetékes üzletágára ebből eredő nyomás, a mobilpiac fokozatosan éleződő versenye és a forint kilengései ellenére is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jelentés ugyanakkor az "A mínusz" besorolású Pannon GSM-ről azt írta: a legfőbb kockázat a magyar mobilszolgáltató 35,4 százalékos piaci részesedésének további esetleges eróziója az erős verseny közepette. A piaci részesedésért folyó versenyt tekintve a Pannon volt tavaly a leggyengébb szereplő a magyar piacon, és a cégnek újdonságértékű termékekkel és árképzési tervekkel kell előállnia, ha meg akarja őrizni pozícióját a telítettség felé tartó magyar mobilpiacon - áll a Standard and Poor's európai szektorjelentésében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?