22 °C Budapest

S&P: május-júniusban lehet döntés a Matávról

Pénzcentrum
2004. április 21. 12:43

Május végén vagy júniusban dönt a Standard and Poor's a Deutsche Telekom - és így a német távközlési cég többségi tulajdonában lévő Matáv - nemrég pozitív figyelőlistára vett besorolásáról - áll az MTI szerint a nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott szektorjelentésben, amely szerint a Pannon GSM-nek újítania kell, ha meg akarja őrizni máris erodálódó magyarországi piaci részesedését. A jelentésnek nincsenek piaci hatásai, a szektor most nem az adósságról szól, az S&P hatása jóval kisebb mint 3-4 évvel ezelőtt. A hitelminősítő véleménye a Matáv esetében még érdekes, de minimalizálódó adósságállomány görgető Pannon GSM esetében sok jelentősége nincsen.

Az S&P az európai távközlési jelentésében kiemeli, hogy 2004-ben tovább folytatódik a szignifikáns méretű szabad cash-flow termelés., jelentős mértékű adósság leépítő kapacitás, amelyek felvetik az akvizíciós hajlam feltámadásának lehetőségét, vagy a részvényesek felé irányuló növekvő kifizetéseket.

A hitelminősítő közölte, hogy május végén vagy júniusban dönt a Deutsche Telekom besorolásáról, ami a cég gyakorlata szerint a DT stratégiai befektetésének, a magyar Matávnak a besorolását is érinteni fogja.

Az S&P - az esetleges, bár nem garantált későbbi felminősítés előzetes mozzanataként - márciusban helyezte pozitív figyelőlistára a Deutsche Telekom és a Matáv hosszú lejáratú vállalati adósságainak egyaránt "BBB plusz" - még befektetésre ajánlott, de spekulatív elemeket is tartalmazó - adósminősítési besorolását, a német távközlési vállalat vártnál sokkal jobb eredményeire és adósságcsökkentésére hivatkozva.

A Matávról a Standard and Poor's mostani európai szektorjelentése azt írta, hogy a magyar telefoncég önállóan mért teljesítménye is erőteljes volt és javult tavaly, a magyar piacon terjedő liberalizálás, a Matáv vezetékes üzletágára ebből eredő nyomás, a mobilpiac fokozatosan éleződő versenye és a forint kilengései ellenére is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jelentés ugyanakkor az "A mínusz" besorolású Pannon GSM-ről azt írta: a legfőbb kockázat a magyar mobilszolgáltató 35,4 százalékos piaci részesedésének további esetleges eróziója az erős verseny közepette. A piaci részesedésért folyó versenyt tekintve a Pannon volt tavaly a leggyengébb szereplő a magyar piacon, és a cégnek újdonságértékű termékekkel és árképzési tervekkel kell előállnia, ha meg akarja őrizni pozícióját a telítettség felé tartó magyar mobilpiacon - áll a Standard and Poor's európai szektorjelentésében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?