21 °C Budapest

Heavy metal rally

Pénzcentrum
2004. április 21. 08:27

Nem csak a részvénypiacokon tapasztalhattunk az elmúlt esztendőben hatalmas rallyt, hasonló folyamatok zajlottak a nyersanyagárak tekintetében is. Alábbi írásunkban a fémek árrobbanásának okait - és az ebből fakadó veszélyeket - tekintjük át. Az alábbi grafikon a fontosabb fémek relatív árfolyam alakulását mutatja 2002 elejétől. Látható, hogy a tavalyi

Nem csak a részvénypiacokon tapasztalhattunk az elmúlt esztendőben hatalmas rallyt, hasonló folyamatok zajlottak a nyersanyagárak tekintetében is. Alábbi írásunkban a fémek árrobbanásának okait - és az ebből fakadó veszélyeket - tekintjük át.


Az alábbi grafikon a fontosabb fémek relatív árfolyam alakulását mutatja 2002 elejétől. Látható, hogy a tavalyi esztendőben a nyersanyagok árfolyama igencsak megnövekedett. A palladium átlagosnál gyengébb teljesítménye mögött az a tényező húzódik meg, hogy az iparban egyre inkább kiváltja a platina.


A fémárak növekedését elsősorban az alábbi tényezőknek tulajdonítják:

1.
Kína : a hatalmas lendülettel fejlődő ázsiai ország ipari termelése őrületes irammal növekszik, mely természetesen jelentős nyersanyag igénnyel párosul. Ez pedig árfelhajtó hatású is egyben.
Kínában igen "divatossá" vált az elmúlt időszakban dél-amerikai termelő társaságokat vásárolni, illetve ezekkel közös vállalatokat létrehozni a nyersanyag igény olcsóbb kielégítése céljából.
A kínai fémkeresletet erőteljesen befolyásolja a motorizáció növekedése is, melynek kapcsán az olajárak is erőteljes növekedést mutatnak. (Éppen emiatt emelte meg a múlt héten az OPEC az idei évben várható olajkeresletet.)
2. az alapanyag termelők alacsony kapacitása : az alapanyag termelő cégek az elmúlt időszakban nem eszközöltek a kereslethez igazodó méretű beruházásokat az igények növekedésével párhuzamosan, aminek az oka elsősorban az, hogy a közelmúltban a szektor igencsak "megégette magát" a túlzott kapacitások következtében.
3. gyenge dollár : a zöldhasú árfolyamának alakulása igen előnyös az euróban, vagy jenben számoló befektetőknek, hiszen a fémárak növekedése korlátozottan érvényesül az esetükben. (A kínai cégek azonban ilyen pozitív hatással nem szembesülnek, hiszen a jüan árfolyama rögzítve van a dollárhoz.)


Léteznek azonban komoly veszélyek is

A Commodity and Futures Trading Commission év eleji felmérése szerint a legnagyobb long pozíciókkal nem a kereskedelmi cégek, hanem elsősorban a hedge fund-ok rendelkeznek.

Ennek nyomán sokan tartanak egy olyan negatív szcenáriótól, hogy esetleg a kínai fundamentumok gyengülése következtében az árak esésnek indulnak. Ez azonban a spekulánsok jelentős long pozícióinak következtében azzal járhat együtt, hogy az árfolyamok óriási zuhanást produkálnak, mivel ezek a piaci szereplők gyorsan zárni akarják majd pozícióikat.

Szintén elgondolkodtató az, hogy Kínában az elmúlt évek rekord beruházásainak következtében igen jelentős fölös kapacitások keletkeztek , a gazdaság csaknem minden szektorában. Ennek következtében egy lassuló ütemű fejlődés hatására a kereslet komoly mértékben visszaeshet...
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?