20 °C Budapest

Heavy metal rally

Pénzcentrum
2004. április 21. 08:27

Nem csak a részvénypiacokon tapasztalhattunk az elmúlt esztendőben hatalmas rallyt, hasonló folyamatok zajlottak a nyersanyagárak tekintetében is. Alábbi írásunkban a fémek árrobbanásának okait - és az ebből fakadó veszélyeket - tekintjük át. Az alábbi grafikon a fontosabb fémek relatív árfolyam alakulását mutatja 2002 elejétől. Látható, hogy a tavalyi

Nem csak a részvénypiacokon tapasztalhattunk az elmúlt esztendőben hatalmas rallyt, hasonló folyamatok zajlottak a nyersanyagárak tekintetében is. Alábbi írásunkban a fémek árrobbanásának okait - és az ebből fakadó veszélyeket - tekintjük át.


Az alábbi grafikon a fontosabb fémek relatív árfolyam alakulását mutatja 2002 elejétől. Látható, hogy a tavalyi esztendőben a nyersanyagok árfolyama igencsak megnövekedett. A palladium átlagosnál gyengébb teljesítménye mögött az a tényező húzódik meg, hogy az iparban egyre inkább kiváltja a platina.


A fémárak növekedését elsősorban az alábbi tényezőknek tulajdonítják:

1.
Kína : a hatalmas lendülettel fejlődő ázsiai ország ipari termelése őrületes irammal növekszik, mely természetesen jelentős nyersanyag igénnyel párosul. Ez pedig árfelhajtó hatású is egyben.
Kínában igen "divatossá" vált az elmúlt időszakban dél-amerikai termelő társaságokat vásárolni, illetve ezekkel közös vállalatokat létrehozni a nyersanyag igény olcsóbb kielégítése céljából.
A kínai fémkeresletet erőteljesen befolyásolja a motorizáció növekedése is, melynek kapcsán az olajárak is erőteljes növekedést mutatnak. (Éppen emiatt emelte meg a múlt héten az OPEC az idei évben várható olajkeresletet.)
2. az alapanyag termelők alacsony kapacitása : az alapanyag termelő cégek az elmúlt időszakban nem eszközöltek a kereslethez igazodó méretű beruházásokat az igények növekedésével párhuzamosan, aminek az oka elsősorban az, hogy a közelmúltban a szektor igencsak "megégette magát" a túlzott kapacitások következtében.
3. gyenge dollár : a zöldhasú árfolyamának alakulása igen előnyös az euróban, vagy jenben számoló befektetőknek, hiszen a fémárak növekedése korlátozottan érvényesül az esetükben. (A kínai cégek azonban ilyen pozitív hatással nem szembesülnek, hiszen a jüan árfolyama rögzítve van a dollárhoz.)


Léteznek azonban komoly veszélyek is

A Commodity and Futures Trading Commission év eleji felmérése szerint a legnagyobb long pozíciókkal nem a kereskedelmi cégek, hanem elsősorban a hedge fund-ok rendelkeznek.

Ennek nyomán sokan tartanak egy olyan negatív szcenáriótól, hogy esetleg a kínai fundamentumok gyengülése következtében az árak esésnek indulnak. Ez azonban a spekulánsok jelentős long pozícióinak következtében azzal járhat együtt, hogy az árfolyamok óriási zuhanást produkálnak, mivel ezek a piaci szereplők gyorsan zárni akarják majd pozícióikat.

Szintén elgondolkodtató az, hogy Kínában az elmúlt évek rekord beruházásainak következtében igen jelentős fölös kapacitások keletkeztek , a gazdaság csaknem minden szektorában. Ennek következtében egy lassuló ütemű fejlődés hatására a kereslet komoly mértékben visszaeshet...
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?