12 °C Budapest

Heavy metal rally

Pénzcentrum
2004. április 21. 08:27

Nem csak a részvénypiacokon tapasztalhattunk az elmúlt esztendőben hatalmas rallyt, hasonló folyamatok zajlottak a nyersanyagárak tekintetében is. Alábbi írásunkban a fémek árrobbanásának okait - és az ebből fakadó veszélyeket - tekintjük át. Az alábbi grafikon a fontosabb fémek relatív árfolyam alakulását mutatja 2002 elejétől. Látható, hogy a tavalyi

Nem csak a részvénypiacokon tapasztalhattunk az elmúlt esztendőben hatalmas rallyt, hasonló folyamatok zajlottak a nyersanyagárak tekintetében is. Alábbi írásunkban a fémek árrobbanásának okait - és az ebből fakadó veszélyeket - tekintjük át.


Az alábbi grafikon a fontosabb fémek relatív árfolyam alakulását mutatja 2002 elejétől. Látható, hogy a tavalyi esztendőben a nyersanyagok árfolyama igencsak megnövekedett. A palladium átlagosnál gyengébb teljesítménye mögött az a tényező húzódik meg, hogy az iparban egyre inkább kiváltja a platina.


A fémárak növekedését elsősorban az alábbi tényezőknek tulajdonítják:

1.
Kína : a hatalmas lendülettel fejlődő ázsiai ország ipari termelése őrületes irammal növekszik, mely természetesen jelentős nyersanyag igénnyel párosul. Ez pedig árfelhajtó hatású is egyben.
Kínában igen "divatossá" vált az elmúlt időszakban dél-amerikai termelő társaságokat vásárolni, illetve ezekkel közös vállalatokat létrehozni a nyersanyag igény olcsóbb kielégítése céljából.
A kínai fémkeresletet erőteljesen befolyásolja a motorizáció növekedése is, melynek kapcsán az olajárak is erőteljes növekedést mutatnak. (Éppen emiatt emelte meg a múlt héten az OPEC az idei évben várható olajkeresletet.)
2. az alapanyag termelők alacsony kapacitása : az alapanyag termelő cégek az elmúlt időszakban nem eszközöltek a kereslethez igazodó méretű beruházásokat az igények növekedésével párhuzamosan, aminek az oka elsősorban az, hogy a közelmúltban a szektor igencsak "megégette magát" a túlzott kapacitások következtében.
3. gyenge dollár : a zöldhasú árfolyamának alakulása igen előnyös az euróban, vagy jenben számoló befektetőknek, hiszen a fémárak növekedése korlátozottan érvényesül az esetükben. (A kínai cégek azonban ilyen pozitív hatással nem szembesülnek, hiszen a jüan árfolyama rögzítve van a dollárhoz.)


Léteznek azonban komoly veszélyek is

A Commodity and Futures Trading Commission év eleji felmérése szerint a legnagyobb long pozíciókkal nem a kereskedelmi cégek, hanem elsősorban a hedge fund-ok rendelkeznek.

Ennek nyomán sokan tartanak egy olyan negatív szcenáriótól, hogy esetleg a kínai fundamentumok gyengülése következtében az árak esésnek indulnak. Ez azonban a spekulánsok jelentős long pozícióinak következtében azzal járhat együtt, hogy az árfolyamok óriási zuhanást produkálnak, mivel ezek a piaci szereplők gyorsan zárni akarják majd pozícióikat.

Szintén elgondolkodtató az, hogy Kínában az elmúlt évek rekord beruházásainak következtében igen jelentős fölös kapacitások keletkeztek , a gazdaság csaknem minden szektorában. Ennek következtében egy lassuló ütemű fejlődés hatására a kereslet komoly mértékben visszaeshet...
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?