16 °C Budapest

Heavy metal rally

Pénzcentrum
2004. április 21. 08:27

Nem csak a részvénypiacokon tapasztalhattunk az elmúlt esztendőben hatalmas rallyt, hasonló folyamatok zajlottak a nyersanyagárak tekintetében is. Alábbi írásunkban a fémek árrobbanásának okait - és az ebből fakadó veszélyeket - tekintjük át. Az alábbi grafikon a fontosabb fémek relatív árfolyam alakulását mutatja 2002 elejétől. Látható, hogy a tavalyi

Nem csak a részvénypiacokon tapasztalhattunk az elmúlt esztendőben hatalmas rallyt, hasonló folyamatok zajlottak a nyersanyagárak tekintetében is. Alábbi írásunkban a fémek árrobbanásának okait - és az ebből fakadó veszélyeket - tekintjük át.


Az alábbi grafikon a fontosabb fémek relatív árfolyam alakulását mutatja 2002 elejétől. Látható, hogy a tavalyi esztendőben a nyersanyagok árfolyama igencsak megnövekedett. A palladium átlagosnál gyengébb teljesítménye mögött az a tényező húzódik meg, hogy az iparban egyre inkább kiváltja a platina.


A fémárak növekedését elsősorban az alábbi tényezőknek tulajdonítják:

1.
Kína : a hatalmas lendülettel fejlődő ázsiai ország ipari termelése őrületes irammal növekszik, mely természetesen jelentős nyersanyag igénnyel párosul. Ez pedig árfelhajtó hatású is egyben.
Kínában igen "divatossá" vált az elmúlt időszakban dél-amerikai termelő társaságokat vásárolni, illetve ezekkel közös vállalatokat létrehozni a nyersanyag igény olcsóbb kielégítése céljából.
A kínai fémkeresletet erőteljesen befolyásolja a motorizáció növekedése is, melynek kapcsán az olajárak is erőteljes növekedést mutatnak. (Éppen emiatt emelte meg a múlt héten az OPEC az idei évben várható olajkeresletet.)
2. az alapanyag termelők alacsony kapacitása : az alapanyag termelő cégek az elmúlt időszakban nem eszközöltek a kereslethez igazodó méretű beruházásokat az igények növekedésével párhuzamosan, aminek az oka elsősorban az, hogy a közelmúltban a szektor igencsak "megégette magát" a túlzott kapacitások következtében.
3. gyenge dollár : a zöldhasú árfolyamának alakulása igen előnyös az euróban, vagy jenben számoló befektetőknek, hiszen a fémárak növekedése korlátozottan érvényesül az esetükben. (A kínai cégek azonban ilyen pozitív hatással nem szembesülnek, hiszen a jüan árfolyama rögzítve van a dollárhoz.)


Léteznek azonban komoly veszélyek is

A Commodity and Futures Trading Commission év eleji felmérése szerint a legnagyobb long pozíciókkal nem a kereskedelmi cégek, hanem elsősorban a hedge fund-ok rendelkeznek.

Ennek nyomán sokan tartanak egy olyan negatív szcenáriótól, hogy esetleg a kínai fundamentumok gyengülése következtében az árak esésnek indulnak. Ez azonban a spekulánsok jelentős long pozícióinak következtében azzal járhat együtt, hogy az árfolyamok óriási zuhanást produkálnak, mivel ezek a piaci szereplők gyorsan zárni akarják majd pozícióikat.

Szintén elgondolkodtató az, hogy Kínában az elmúlt évek rekord beruházásainak következtében igen jelentős fölös kapacitások keletkeztek , a gazdaság csaknem minden szektorában. Ennek következtében egy lassuló ütemű fejlődés hatására a kereslet komoly mértékben visszaeshet...
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem