17 °C Budapest

Túlhevül a kínai gazdaság? - Olaj kell a tűzre

Pénzcentrum
2004. április 20. 11:54

A kínai gazdaság a ma közzétett hivatalos adatok szerint az év első három hónapjában 9.7%-al nőtt az előző év azonos időszakához képest, jelentősen felülmúlva a korábbi várakozásokat (9.2%-os elemzői konszenzus), és egyúttal felerősítve az inflációtól való félelmeket. A kínai központi bank figyelmeztetett, hogy a kormánynak további intézkedéseket kell tennie a gazdasági növekedés hűtésére, ha az eddigiek nem lennének elegendőek. A rendkívül dinamikus növekedésnek igen jelentős energiaszükségleti vonzata is van. A kínai olajkereslet már a világpiaci olajárak alakulását is egyre inkább befolyásolja.

A kínai GDP 9.7 százalékkal bővült a márciussal zárult negyedévben - tette közzé a kínai statisztikai hivatal. Kína gazdasági teljesítménye 2003-ban is rendkívül gyors ütemben, 9.1 százalékkal bővült, az előző évi 8 százalékos ütem után. Az 1997 óta leggyorsabb, tavalyi növekedés pillérei a nagymértékű befektetések (FDI), valamint a külkereskedelem dinamikus növekedése, amelyet az erős belső kereslet is táplál.


A tavalyi negyedik negyedéves kínai GDP növekedés láttán az OPEC növelte az idei évre vonatkozó olajkeresleti előrejelzését. A szervezet napi 230 ezer hordóval 26.2 m hordóra emelte prognózisát. Az előrejelzés a fentiek következtében 4 éves csúcsot takar, míg az olaj árfolyama több éves csúcs közelében tartózkodik. Ez tehát elsősorban a motorizáció fejlődése miatt egyre növekvő kínai keresletnek, valamint az alacsony amerikai készleteknek köszönhető. Jelenleg a kőolaj világpiaci ára 34 dollár körüli szinten ingadozik.

A gyors gazdasági növekedés miatt sebesen nő Kína olajimportja. A kínai statisztikai hivatalban kedden úgy becsülték, hogy 2020-ig az ország nyersolajimportja több mint megkétszereződhet, napi 12.74 millió hordóra. A kínai energiafelhasználás forrásai között jelenleg 22 százalékkal szerepel a kőolaj, ez az arány 2020-ra 31 százalékra nőhet az illetékesek szerint.

Kína saját olajtermelése 1985 és 2002 között évi átlagban 1.7 százalékkal nőtt, miközben az olajbehozatala 132 százalékkal bővült. A kínai olajimport az első negyedévben átlagosan 6.14 millió hordó volt naponta, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint, ami a jelenlegi OPEC-kiterlemés közel 25%-át teszi ki (jelenleg az OPEC napi kitermelési kvótája 23.6 millió hordó). Kína már tavaly a világ második olajfogyasztója lett, leszorítva Japánt erről a pozícióról, az első helyezett Egyesült Államok mögött.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jegybanki figyelmeztetés elsősorban amiatt hangzott el, hogy a robosztus gazdasági növekedés jelentősen felerősíti az inflációtól való félelmeket is. A márciusi inflációs adat mérsékelt ütemű pénzromlást mutatott (3.1%). A jegybank az elmúlt időszakban egyre fokozódó pénzszűkítő politikát folytat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm