16 °C Budapest

Túlhevül a kínai gazdaság? - Olaj kell a tűzre

Pénzcentrum
2004. április 20. 11:54

A kínai gazdaság a ma közzétett hivatalos adatok szerint az év első három hónapjában 9.7%-al nőtt az előző év azonos időszakához képest, jelentősen felülmúlva a korábbi várakozásokat (9.2%-os elemzői konszenzus), és egyúttal felerősítve az inflációtól való félelmeket. A kínai központi bank figyelmeztetett, hogy a kormánynak további intézkedéseket kell tennie a gazdasági növekedés hűtésére, ha az eddigiek nem lennének elegendőek. A rendkívül dinamikus növekedésnek igen jelentős energiaszükségleti vonzata is van. A kínai olajkereslet már a világpiaci olajárak alakulását is egyre inkább befolyásolja.

A kínai GDP 9.7 százalékkal bővült a márciussal zárult negyedévben - tette közzé a kínai statisztikai hivatal. Kína gazdasági teljesítménye 2003-ban is rendkívül gyors ütemben, 9.1 százalékkal bővült, az előző évi 8 százalékos ütem után. Az 1997 óta leggyorsabb, tavalyi növekedés pillérei a nagymértékű befektetések (FDI), valamint a külkereskedelem dinamikus növekedése, amelyet az erős belső kereslet is táplál.


A tavalyi negyedik negyedéves kínai GDP növekedés láttán az OPEC növelte az idei évre vonatkozó olajkeresleti előrejelzését. A szervezet napi 230 ezer hordóval 26.2 m hordóra emelte prognózisát. Az előrejelzés a fentiek következtében 4 éves csúcsot takar, míg az olaj árfolyama több éves csúcs közelében tartózkodik. Ez tehát elsősorban a motorizáció fejlődése miatt egyre növekvő kínai keresletnek, valamint az alacsony amerikai készleteknek köszönhető. Jelenleg a kőolaj világpiaci ára 34 dollár körüli szinten ingadozik.

A gyors gazdasági növekedés miatt sebesen nő Kína olajimportja. A kínai statisztikai hivatalban kedden úgy becsülték, hogy 2020-ig az ország nyersolajimportja több mint megkétszereződhet, napi 12.74 millió hordóra. A kínai energiafelhasználás forrásai között jelenleg 22 százalékkal szerepel a kőolaj, ez az arány 2020-ra 31 százalékra nőhet az illetékesek szerint.

Kína saját olajtermelése 1985 és 2002 között évi átlagban 1.7 százalékkal nőtt, miközben az olajbehozatala 132 százalékkal bővült. A kínai olajimport az első negyedévben átlagosan 6.14 millió hordó volt naponta, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint, ami a jelenlegi OPEC-kiterlemés közel 25%-át teszi ki (jelenleg az OPEC napi kitermelési kvótája 23.6 millió hordó). Kína már tavaly a világ második olajfogyasztója lett, leszorítva Japánt erről a pozícióról, az első helyezett Egyesült Államok mögött.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jegybanki figyelmeztetés elsősorban amiatt hangzott el, hogy a robosztus gazdasági növekedés jelentősen felerősíti az inflációtól való félelmeket is. A márciusi inflációs adat mérsékelt ütemű pénzromlást mutatott (3.1%). A jegybank az elmúlt időszakban egyre fokozódó pénzszűkítő politikát folytat.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM