Túlhevül a kínai gazdaság? - Olaj kell a tűzre

Pénzcentrum
2004. április 20. 11:54

A kínai gazdaság a ma közzétett hivatalos adatok szerint az év első három hónapjában 9.7%-al nőtt az előző év azonos időszakához képest, jelentősen felülmúlva a korábbi várakozásokat (9.2%-os elemzői konszenzus), és egyúttal felerősítve az inflációtól való félelmeket. A kínai központi bank figyelmeztetett, hogy a kormánynak további intézkedéseket kell tennie a gazdasági növekedés hűtésére, ha az eddigiek nem lennének elegendőek. A rendkívül dinamikus növekedésnek igen jelentős energiaszükségleti vonzata is van. A kínai olajkereslet már a világpiaci olajárak alakulását is egyre inkább befolyásolja.

A kínai GDP 9.7 százalékkal bővült a márciussal zárult negyedévben - tette közzé a kínai statisztikai hivatal. Kína gazdasági teljesítménye 2003-ban is rendkívül gyors ütemben, 9.1 százalékkal bővült, az előző évi 8 százalékos ütem után. Az 1997 óta leggyorsabb, tavalyi növekedés pillérei a nagymértékű befektetések (FDI), valamint a külkereskedelem dinamikus növekedése, amelyet az erős belső kereslet is táplál.


A tavalyi negyedik negyedéves kínai GDP növekedés láttán az OPEC növelte az idei évre vonatkozó olajkeresleti előrejelzését. A szervezet napi 230 ezer hordóval 26.2 m hordóra emelte prognózisát. Az előrejelzés a fentiek következtében 4 éves csúcsot takar, míg az olaj árfolyama több éves csúcs közelében tartózkodik. Ez tehát elsősorban a motorizáció fejlődése miatt egyre növekvő kínai keresletnek, valamint az alacsony amerikai készleteknek köszönhető. Jelenleg a kőolaj világpiaci ára 34 dollár körüli szinten ingadozik.

A gyors gazdasági növekedés miatt sebesen nő Kína olajimportja. A kínai statisztikai hivatalban kedden úgy becsülték, hogy 2020-ig az ország nyersolajimportja több mint megkétszereződhet, napi 12.74 millió hordóra. A kínai energiafelhasználás forrásai között jelenleg 22 százalékkal szerepel a kőolaj, ez az arány 2020-ra 31 százalékra nőhet az illetékesek szerint.

Kína saját olajtermelése 1985 és 2002 között évi átlagban 1.7 százalékkal nőtt, miközben az olajbehozatala 132 százalékkal bővült. A kínai olajimport az első negyedévben átlagosan 6.14 millió hordó volt naponta, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint, ami a jelenlegi OPEC-kiterlemés közel 25%-át teszi ki (jelenleg az OPEC napi kitermelési kvótája 23.6 millió hordó). Kína már tavaly a világ második olajfogyasztója lett, leszorítva Japánt erről a pozícióról, az első helyezett Egyesült Államok mögött.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jegybanki figyelmeztetés elsősorban amiatt hangzott el, hogy a robosztus gazdasági növekedés jelentősen felerősíti az inflációtól való félelmeket is. A márciusi inflációs adat mérsékelt ütemű pénzromlást mutatott (3.1%). A jegybank az elmúlt időszakban egyre fokozódó pénzszűkítő politikát folytat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?