24 °C Budapest

Jelentős csökkenés a német konjunktúra-indexben - borúsak a németek (2.)

Pénzcentrum
2004. április 20. 12:12

A mannheimi Európai Gazdaságkutató Intézet (ZEW) németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója áprilisra 49.7 pontra süllyedt - közölték az intézetben. A hónap végén megjelenő és sokkal jobban figyelt IFO-index előtt a mostani adat meglehetősen burús képet fest a német gazdaság kilátásairól.

A várakozások 58 pontos konjunktúra-mutatót jeleztek előre, az előző havi 57.6 pontos szint után, így tehát igen jelentős visszaesésről beszélhetünk. A ZEW 360 intézményi befektető és közgazdász véleményére alapozott mutatója márciusra 57,6 pont, februárra 69,9 pont, januárra 72,9 pont, decemberre 73,4 pont, novemberre 67,2 pont, októberre 60,3 pont volt. 2003. októberében tíz hónapon belül először esett vissza, az euró drágulása miatt.

A ZEW-mutató általában megelőlegezi (ld. grafikonok) a nagyobb hangsúllyal latba eső, a hónap végén megjelenő IFO-mutatót . A müncheni IFO gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója az elmúlt két hónapban váratlanul csökkenést mutatott.A grafikonok alapján úgy tűnik, hogy a német gazdaság recesszióját követő enyhe bizakodás megtört és a jövőre vonatkozó gazdasági kilátások is egyértelműen romlottak. Mindez jelentős befolyással lehet hazánk gazdasági teljesítmény (export) alakulására is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A német gazdaság a múlt évben igen mérsékelt ütemben bővült, lényegében a stagnálás volt jellemző. Az elmúlt időszakban elsősorban az export élénküléséhez kapcsolódóan a dinamika emelkedni kezdett, de a bizonytalanság továbbra is számottevő. Az erős euró, illetve a strukturális rugalmatlanságok több elemző szerint is a növekedés egyik legnagyobb gátját képezik. Emellett a növekedést akadályozhatja, hogy az utóbbi hónapokban az olaj- illetve energiaárak is jelentősen emelkedtek.

A ZEW közleménye szerint egyre több szakértő kérdőjelezi meg, hogy az USA-ból kiinduló gazdasági növekedés tartósan fenntartható lesz-e a világgazdaság egészét tekintve.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 27. 14:34
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM