20 °C Budapest

Jelentős csökkenés a német konjunktúra-indexben - borúsak a németek (2.)

Pénzcentrum
2004. április 20. 12:12

A mannheimi Európai Gazdaságkutató Intézet (ZEW) németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója áprilisra 49.7 pontra süllyedt - közölték az intézetben. A hónap végén megjelenő és sokkal jobban figyelt IFO-index előtt a mostani adat meglehetősen burús képet fest a német gazdaság kilátásairól.

A várakozások 58 pontos konjunktúra-mutatót jeleztek előre, az előző havi 57.6 pontos szint után, így tehát igen jelentős visszaesésről beszélhetünk. A ZEW 360 intézményi befektető és közgazdász véleményére alapozott mutatója márciusra 57,6 pont, februárra 69,9 pont, januárra 72,9 pont, decemberre 73,4 pont, novemberre 67,2 pont, októberre 60,3 pont volt. 2003. októberében tíz hónapon belül először esett vissza, az euró drágulása miatt.

A ZEW-mutató általában megelőlegezi (ld. grafikonok) a nagyobb hangsúllyal latba eső, a hónap végén megjelenő IFO-mutatót . A müncheni IFO gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója az elmúlt két hónapban váratlanul csökkenést mutatott.A grafikonok alapján úgy tűnik, hogy a német gazdaság recesszióját követő enyhe bizakodás megtört és a jövőre vonatkozó gazdasági kilátások is egyértelműen romlottak. Mindez jelentős befolyással lehet hazánk gazdasági teljesítmény (export) alakulására is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A német gazdaság a múlt évben igen mérsékelt ütemben bővült, lényegében a stagnálás volt jellemző. Az elmúlt időszakban elsősorban az export élénküléséhez kapcsolódóan a dinamika emelkedni kezdett, de a bizonytalanság továbbra is számottevő. Az erős euró, illetve a strukturális rugalmatlanságok több elemző szerint is a növekedés egyik legnagyobb gátját képezik. Emellett a növekedést akadályozhatja, hogy az utóbbi hónapokban az olaj- illetve energiaárak is jelentősen emelkedtek.

A ZEW közleménye szerint egyre több szakértő kérdőjelezi meg, hogy az USA-ból kiinduló gazdasági növekedés tartósan fenntartható lesz-e a világgazdaság egészét tekintve.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08