Jelentős csökkenés a német konjunktúra-indexben - borúsak a németek (2.)

Pénzcentrum
2004. április 20. 12:12

A mannheimi Európai Gazdaságkutató Intézet (ZEW) németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója áprilisra 49.7 pontra süllyedt - közölték az intézetben. A hónap végén megjelenő és sokkal jobban figyelt IFO-index előtt a mostani adat meglehetősen burús képet fest a német gazdaság kilátásairól.

A várakozások 58 pontos konjunktúra-mutatót jeleztek előre, az előző havi 57.6 pontos szint után, így tehát igen jelentős visszaesésről beszélhetünk. A ZEW 360 intézményi befektető és közgazdász véleményére alapozott mutatója márciusra 57,6 pont, februárra 69,9 pont, januárra 72,9 pont, decemberre 73,4 pont, novemberre 67,2 pont, októberre 60,3 pont volt. 2003. októberében tíz hónapon belül először esett vissza, az euró drágulása miatt.

A ZEW-mutató általában megelőlegezi (ld. grafikonok) a nagyobb hangsúllyal latba eső, a hónap végén megjelenő IFO-mutatót . A müncheni IFO gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója az elmúlt két hónapban váratlanul csökkenést mutatott.A grafikonok alapján úgy tűnik, hogy a német gazdaság recesszióját követő enyhe bizakodás megtört és a jövőre vonatkozó gazdasági kilátások is egyértelműen romlottak. Mindez jelentős befolyással lehet hazánk gazdasági teljesítmény (export) alakulására is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A német gazdaság a múlt évben igen mérsékelt ütemben bővült, lényegében a stagnálás volt jellemző. Az elmúlt időszakban elsősorban az export élénküléséhez kapcsolódóan a dinamika emelkedni kezdett, de a bizonytalanság továbbra is számottevő. Az erős euró, illetve a strukturális rugalmatlanságok több elemző szerint is a növekedés egyik legnagyobb gátját képezik. Emellett a növekedést akadályozhatja, hogy az utóbbi hónapokban az olaj- illetve energiaárak is jelentősen emelkedtek.

A ZEW közleménye szerint egyre több szakértő kérdőjelezi meg, hogy az USA-ból kiinduló gazdasági növekedés tartósan fenntartható lesz-e a világgazdaság egészét tekintve.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?