26 °C Budapest

Későn ébredtek a német bankok (Financial Times D)

Pénzcentrum
2004. április 16. 10:01

A németországi hitelintézetek közül csak keveseknek hozott sikert a kelet-közép európai gazdasági fejlődés. A Financial Times Deutschland (FTD) összeállítása szerint a térség piacaira vágyakozó német bankok közül azok, amelyek későn ébredtek, nem tudnak profitálni a gazdaságok viszonylag dinamikus fejlődéséből.

A legnagyobb német bankok (Deutsche Bank, Dresdner Bank, Commerzbank) a ’90-es évek elején elsősorban az újraegyesülő német piacra koncentráltak (bár pl. a Dresdner Bank már 1991-ben, a Commerzbank 1993-ban megkezdte tevékenységét hazánkban is), míg a közép-európai régióban már akkor is aktív osztrák BA-CA-n (Bank Austira-Creditanstalt) keresztül HVB Bank a régióbeli államokra koncentrált, így mára valamennyi kelet-közép európai államban stabilnak mondhatja helyzetét.

Előrejelzések szerint a bankbetétek összvolumene a régióban a 2002-es 214 milliárdról 285 milliárd euróra növekszik 2006-ra, a hitelportfolió 160-ról 226 milliárdra emelkedik majd ez időszak alatt. A német bankok többségének azonban nincs kellő potenciálja ahhoz, hogy fajsúlyos szerepet vállaljon a régió piacainak növekedéséből (és kellő szeletet hasítson ki a piacból).

Bár a HVB mellett több német pénzintézet is stabil bázis kialakításával próbálkozott, mindeddig azonban korlátozott sikerrel. A Commerzbank a lakossági üzletágban eddig csak Lengyelországban ért el komolyabb sikereket. Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában csak a vállalati szegmensben fejt ki aktivitást.

A fentiekkel szemben kevésbé volt sikeres a Deutsche Bank lengyelországi próbálkozása: a legnagyobb német bank 2000-ben eladta érdekeltségét a lengyel BIG Banknak. A Bayerische Landesbank pozíciója hazánkban az MKB-n keresztül erős, Cseh- és Lengyelországban viszont értékesítette részesedéseit. A Dresdner Bank az FTD elemzése szerint várhatóan hasonlóan fog cselekedni, hiszen épp kivonulását tervezi több országból is (hazánk mellett a cseh, a lengyel és a horvát piacon is érdekeltségei vannak).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A már említett osztrák BA-CA viszont (vélhetően korábbi jó stratégiájának köszönhetően) csaknem 900 fiókkal jelenleg 11 országban képviselteti magát, régióbeli pozíciója a mérlegfőösszeg alapján a harmadik a külföldi hitelintézetek között, már csak a belga KBC Bank és a bécsi Erste előzi meg.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM