37 °C Budapest

Későn ébredtek a német bankok (Financial Times D)

Pénzcentrum
2004. április 16. 10:01

A németországi hitelintézetek közül csak keveseknek hozott sikert a kelet-közép európai gazdasági fejlődés. A Financial Times Deutschland (FTD) összeállítása szerint a térség piacaira vágyakozó német bankok közül azok, amelyek későn ébredtek, nem tudnak profitálni a gazdaságok viszonylag dinamikus fejlődéséből.

A legnagyobb német bankok (Deutsche Bank, Dresdner Bank, Commerzbank) a ’90-es évek elején elsősorban az újraegyesülő német piacra koncentráltak (bár pl. a Dresdner Bank már 1991-ben, a Commerzbank 1993-ban megkezdte tevékenységét hazánkban is), míg a közép-európai régióban már akkor is aktív osztrák BA-CA-n (Bank Austira-Creditanstalt) keresztül HVB Bank a régióbeli államokra koncentrált, így mára valamennyi kelet-közép európai államban stabilnak mondhatja helyzetét.

Előrejelzések szerint a bankbetétek összvolumene a régióban a 2002-es 214 milliárdról 285 milliárd euróra növekszik 2006-ra, a hitelportfolió 160-ról 226 milliárdra emelkedik majd ez időszak alatt. A német bankok többségének azonban nincs kellő potenciálja ahhoz, hogy fajsúlyos szerepet vállaljon a régió piacainak növekedéséből (és kellő szeletet hasítson ki a piacból).

Bár a HVB mellett több német pénzintézet is stabil bázis kialakításával próbálkozott, mindeddig azonban korlátozott sikerrel. A Commerzbank a lakossági üzletágban eddig csak Lengyelországban ért el komolyabb sikereket. Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában csak a vállalati szegmensben fejt ki aktivitást.

A fentiekkel szemben kevésbé volt sikeres a Deutsche Bank lengyelországi próbálkozása: a legnagyobb német bank 2000-ben eladta érdekeltségét a lengyel BIG Banknak. A Bayerische Landesbank pozíciója hazánkban az MKB-n keresztül erős, Cseh- és Lengyelországban viszont értékesítette részesedéseit. A Dresdner Bank az FTD elemzése szerint várhatóan hasonlóan fog cselekedni, hiszen épp kivonulását tervezi több országból is (hazánk mellett a cseh, a lengyel és a horvát piacon is érdekeltségei vannak).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A már említett osztrák BA-CA viszont (vélhetően korábbi jó stratégiájának köszönhetően) csaknem 900 fiókkal jelenleg 11 országban képviselteti magát, régióbeli pozíciója a mérlegfőösszeg alapján a harmadik a külföldi hitelintézetek között, már csak a belga KBC Bank és a bécsi Erste előzi meg.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?