Későn ébredtek a német bankok (Financial Times D)

Pénzcentrum
2004. április 16. 10:01

A németországi hitelintézetek közül csak keveseknek hozott sikert a kelet-közép európai gazdasági fejlődés. A Financial Times Deutschland (FTD) összeállítása szerint a térség piacaira vágyakozó német bankok közül azok, amelyek későn ébredtek, nem tudnak profitálni a gazdaságok viszonylag dinamikus fejlődéséből.

A legnagyobb német bankok (Deutsche Bank, Dresdner Bank, Commerzbank) a ’90-es évek elején elsősorban az újraegyesülő német piacra koncentráltak (bár pl. a Dresdner Bank már 1991-ben, a Commerzbank 1993-ban megkezdte tevékenységét hazánkban is), míg a közép-európai régióban már akkor is aktív osztrák BA-CA-n (Bank Austira-Creditanstalt) keresztül HVB Bank a régióbeli államokra koncentrált, így mára valamennyi kelet-közép európai államban stabilnak mondhatja helyzetét.

Előrejelzések szerint a bankbetétek összvolumene a régióban a 2002-es 214 milliárdról 285 milliárd euróra növekszik 2006-ra, a hitelportfolió 160-ról 226 milliárdra emelkedik majd ez időszak alatt. A német bankok többségének azonban nincs kellő potenciálja ahhoz, hogy fajsúlyos szerepet vállaljon a régió piacainak növekedéséből (és kellő szeletet hasítson ki a piacból).

Bár a HVB mellett több német pénzintézet is stabil bázis kialakításával próbálkozott, mindeddig azonban korlátozott sikerrel. A Commerzbank a lakossági üzletágban eddig csak Lengyelországban ért el komolyabb sikereket. Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában csak a vállalati szegmensben fejt ki aktivitást.

A fentiekkel szemben kevésbé volt sikeres a Deutsche Bank lengyelországi próbálkozása: a legnagyobb német bank 2000-ben eladta érdekeltségét a lengyel BIG Banknak. A Bayerische Landesbank pozíciója hazánkban az MKB-n keresztül erős, Cseh- és Lengyelországban viszont értékesítette részesedéseit. A Dresdner Bank az FTD elemzése szerint várhatóan hasonlóan fog cselekedni, hiszen épp kivonulását tervezi több országból is (hazánk mellett a cseh, a lengyel és a horvát piacon is érdekeltségei vannak).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A már említett osztrák BA-CA viszont (vélhetően korábbi jó stratégiájának köszönhetően) csaknem 900 fiókkal jelenleg 11 országban képviselteti magát, régióbeli pozíciója a mérlegfőösszeg alapján a harmadik a külföldi hitelintézetek között, már csak a belga KBC Bank és a bécsi Erste előzi meg.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22