30 °C Budapest

Tőzsdei "robbanás" az EU-csatlakozás után - a spanyol példa

Pénzcentrum
2004. április 5. 11:14

Van még valaki Magyarországon, aki nem unja a "konvergencia sztori" szóösszetételt? Feltehetően nincs. De vajon mit is jelent ez, illetve milyen hatásai lehetnek hazánkban az elkövetkező időszakban? Induló sorozatunk első részében a spanyol tőzsdei mozgásokat mutatjuk be az ibériai ország EU csatlakozását követően, s próbálunk párhuzamot vonni a magyar helyzettel.4 olyan jelenlegi EU tagállamot szokás említeni, melyeknek a fejlettségi szintje a csatlakozáskor jelentősebben alulmúlta az EU (illetve akkor még Európai Közösségek) átlagát, s melyek nagyságrendileg hasonló szinten álltak a belépéskor, mint jelenleg Magyarország. Ezek az országok a következők: Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország.

Érdekesek és tanulságosak lehetnek ezeknek az országoknak a tapasztalatai hazánk EU csatlakozása előtt, s - amint az induló sorozatunkból kiderül - több fontos következtetést is levonhatunk a tőkepiaci folyamatokból.

De mi is az a konvergencia? Konvergencián azt a folyamatot értjük, mely során eltérő gazdasági adottsággal rendelkező országok, illetve régiók gazdasági teljesítményt és egyensúlyt tükröző mutatószámai úgy közelednek egymáshoz, hogy a kevésbé fejlett országok mutatószámai közelítenek a fejlettebb országokéhoz.

Sajnálatos módon az említett országok közül kizárólag a spanyol tőzsde indexéhez sikerült hozzájutnunk, így a tőzsdeindexek vizsgálata egyetlen esetre korlátozódik, ami még nagy jóindulattal sem nevezhető széles mintavételnek.
Portugália : megkerestük a Lisszaboni Tőzsdét, ahol közölték, hogy a csatlakozás időpontjában nem számoltak még részvényindexet...
Görögország, Írország : az indexekhez ezen két ország esetében sem sikerült hozzájátnunk.

Azt előljáróban mindenképpen ki kell emelnünk, hogy Spanyolország természetesen teljesen más külső gazdasági környezettel és más jellegű gazdaságpolitikával rendelkezett csatlakozását megelőzően, mint jelenleg Magyarország, vélhetőleg azonban az alább vázolt folyamatok érdekesek lehetnek a hazai befektetők számára.

Az alábbi grafikonon a madridi tőzsde jelenleg 101 komponenssel rendelkező indexének, az SMSI-nek az alakulása látható Spanyolország EU csatlakozását megelőző és követő 3 hónapban. Annak érdekében, hogy ne egy önkényesen választott időpont index értékéből induljunk ki, a növekedés meghatározásánál havi átlagos index értékeket számoltunk, majd ezeknek az elmozdulását vizsgáltuk meg.HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?