26 °C Budapest

Tőzsdei "robbanás" az EU-csatlakozás után - a spanyol példa

Pénzcentrum
2004. április 5. 11:14

Van még valaki Magyarországon, aki nem unja a "konvergencia sztori" szóösszetételt? Feltehetően nincs. De vajon mit is jelent ez, illetve milyen hatásai lehetnek hazánkban az elkövetkező időszakban? Induló sorozatunk első részében a spanyol tőzsdei mozgásokat mutatjuk be az ibériai ország EU csatlakozását követően, s próbálunk párhuzamot vonni a magyar helyzettel.4 olyan jelenlegi EU tagállamot szokás említeni, melyeknek a fejlettségi szintje a csatlakozáskor jelentősebben alulmúlta az EU (illetve akkor még Európai Közösségek) átlagát, s melyek nagyságrendileg hasonló szinten álltak a belépéskor, mint jelenleg Magyarország. Ezek az országok a következők: Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország.

Érdekesek és tanulságosak lehetnek ezeknek az országoknak a tapasztalatai hazánk EU csatlakozása előtt, s - amint az induló sorozatunkból kiderül - több fontos következtetést is levonhatunk a tőkepiaci folyamatokból.

De mi is az a konvergencia? Konvergencián azt a folyamatot értjük, mely során eltérő gazdasági adottsággal rendelkező országok, illetve régiók gazdasági teljesítményt és egyensúlyt tükröző mutatószámai úgy közelednek egymáshoz, hogy a kevésbé fejlett országok mutatószámai közelítenek a fejlettebb országokéhoz.

Sajnálatos módon az említett országok közül kizárólag a spanyol tőzsde indexéhez sikerült hozzájutnunk, így a tőzsdeindexek vizsgálata egyetlen esetre korlátozódik, ami még nagy jóindulattal sem nevezhető széles mintavételnek.
Portugália : megkerestük a Lisszaboni Tőzsdét, ahol közölték, hogy a csatlakozás időpontjában nem számoltak még részvényindexet...
Görögország, Írország : az indexekhez ezen két ország esetében sem sikerült hozzájátnunk.

Azt előljáróban mindenképpen ki kell emelnünk, hogy Spanyolország természetesen teljesen más külső gazdasági környezettel és más jellegű gazdaságpolitikával rendelkezett csatlakozását megelőzően, mint jelenleg Magyarország, vélhetőleg azonban az alább vázolt folyamatok érdekesek lehetnek a hazai befektetők számára.

Az alábbi grafikonon a madridi tőzsde jelenleg 101 komponenssel rendelkező indexének, az SMSI-nek az alakulása látható Spanyolország EU csatlakozását megelőző és követő 3 hónapban. Annak érdekében, hogy ne egy önkényesen választott időpont index értékéből induljunk ki, a növekedés meghatározásánál havi átlagos index értékeket számoltunk, majd ezeknek az elmozdulását vizsgáltuk meg.HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM