37 °C Budapest

Tőzsdei "robbanás" az EU-csatlakozás után - a spanyol példa

Pénzcentrum
2004. április 5. 11:14

Van még valaki Magyarországon, aki nem unja a "konvergencia sztori" szóösszetételt? Feltehetően nincs. De vajon mit is jelent ez, illetve milyen hatásai lehetnek hazánkban az elkövetkező időszakban? Induló sorozatunk első részében a spanyol tőzsdei mozgásokat mutatjuk be az ibériai ország EU csatlakozását követően, s próbálunk párhuzamot vonni a magyar helyzettel.4 olyan jelenlegi EU tagállamot szokás említeni, melyeknek a fejlettségi szintje a csatlakozáskor jelentősebben alulmúlta az EU (illetve akkor még Európai Közösségek) átlagát, s melyek nagyságrendileg hasonló szinten álltak a belépéskor, mint jelenleg Magyarország. Ezek az országok a következők: Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország.

Érdekesek és tanulságosak lehetnek ezeknek az országoknak a tapasztalatai hazánk EU csatlakozása előtt, s - amint az induló sorozatunkból kiderül - több fontos következtetést is levonhatunk a tőkepiaci folyamatokból.

De mi is az a konvergencia? Konvergencián azt a folyamatot értjük, mely során eltérő gazdasági adottsággal rendelkező országok, illetve régiók gazdasági teljesítményt és egyensúlyt tükröző mutatószámai úgy közelednek egymáshoz, hogy a kevésbé fejlett országok mutatószámai közelítenek a fejlettebb országokéhoz.

Sajnálatos módon az említett országok közül kizárólag a spanyol tőzsde indexéhez sikerült hozzájutnunk, így a tőzsdeindexek vizsgálata egyetlen esetre korlátozódik, ami még nagy jóindulattal sem nevezhető széles mintavételnek.
Portugália : megkerestük a Lisszaboni Tőzsdét, ahol közölték, hogy a csatlakozás időpontjában nem számoltak még részvényindexet...
Görögország, Írország : az indexekhez ezen két ország esetében sem sikerült hozzájátnunk.

Azt előljáróban mindenképpen ki kell emelnünk, hogy Spanyolország természetesen teljesen más külső gazdasági környezettel és más jellegű gazdaságpolitikával rendelkezett csatlakozását megelőzően, mint jelenleg Magyarország, vélhetőleg azonban az alább vázolt folyamatok érdekesek lehetnek a hazai befektetők számára.

Az alábbi grafikonon a madridi tőzsde jelenleg 101 komponenssel rendelkező indexének, az SMSI-nek az alakulása látható Spanyolország EU csatlakozását megelőző és követő 3 hónapban. Annak érdekében, hogy ne egy önkényesen választott időpont index értékéből induljunk ki, a növekedés meghatározásánál havi átlagos index értékeket számoltunk, majd ezeknek az elmozdulását vizsgáltuk meg.HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?