27 °C Budapest

Tendforduló a forint piacon - Raiffeisen elemzés

Pénzcentrum
2004. április 5. 10:34

Az alábbiakban a Raiffesien HUF/EUR árfolyamra vonatkozó elemzését közöljük változatlan formátumban. A trendforduló részletei, fundamentumok, gazdaságpolitika. Trendforduló A forint árfolyama az euróval szemben az elmúlt két hónapban folyamatosan erősödött, a február eleji 266 fölötti szintről, március végére 249 alá - ez közel 7%-os erősödést jelent. Miközben azonban februárban

Az alábbiakban a Raiffesien HUF/EUR árfolyamra vonatkozó elemzését közöljük változatlan formátumban. A trendforduló részletei, fundamentumok, gazdaságpolitika.

Trendforduló

A forint árfolyama az euróval szemben az elmúlt két hónapban folyamatosan erősödött, a február eleji 266 fölötti szintről, március végére 249 alá - ez közel 7%-os erősödést jelent. Miközben azonban februárban és március első felében szinte kizárólag a magas kamattartalmat kihasználó forró pénzek álltak a forint erősödése mögött, addig március második felében változott a helyzet: immáron a végbefektők is megjelentek. Ez pedig trendfordulót sejtet: a mgyar gazdaságba vetett befektetői bizalom helyreállásának a megindulását jelenti. Átértéklődött a hazai gazdaság fundametális helyzete, javulnak a várakozások, ez pedig a mgyar eszközök kockázati felárának mérséklődését teszi lehetővé - párhuzamosan a forint további erősödésével.

Fundamentumok:

A tavalyi utolsó negyedévben a gazdasági növekedés üteme 3,6%-ra emelkedett, az export növekedési üteme meghaladta az importét, ami a külkeresledelmi hiány csökkenését és így a fizetési mérleggel kapcsolatos aggodalmak mérséklődését eredményezi. Ugyan a nyugat európai gazdasági konjunktúra javulása február és március során megtörni látszik (januárban 3-éves csúcsra jutott az IFO index de februárban és márciusban is csökkent), de a várakozásaink szerint az exportpiacok mérete továbbra is növekedhet. A januári hazai folyó fizetési mérleg kellemes meglepetést okozott a várttól elmaradó hiány miatt. Az ipari kibocsátás 9,9%-kal bővült januárban, és a magas rendelésállomány további dinamikus növekedést vetít előre. Az infláció februárban szintén a várakozások alatt maradt, ugyan már 7,1%-ra emelkedett, valamint április-májusban 8% közelében tetőzhet, de utána ismét dezinflációs pályára számítunk. Ami igazán lényegbevágó hír volt március során az a reálbérek növekedési ütemének mélyzuhanása volt: míg 2002-2003-ban 10% fölötti volt a reálbéremelekdés, addig idén januárban 0,4%-os volt a növekedés. Ez pedig a korábbi házartási fogyasztási-boom vezérelt növekedési pálya alapos átalakulását eredméyezheti. Ugyan az államháztartás hiánya továbbra is dagadóban van (február végéig a tervezettt éves hiány közel 30%-a gyűlt össze), de ma úgy tűnik a piac a kedvező hírekre fogékony, míg a negatív híreket ignorálja. Összességében úgy tűnik a magyar gazdaság 2004-ben a várakozásoknak megfelelően fenntartható (export és berhuázások vezérelt) növekedési pályára állhat.

Gazdaságpolitika/kommunikáció:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MNB monetáris tanácsa március 22-én 25 bázisponttal 12,25%-ra mérsékelte az irányadó kamat szintjét. A döntés meglepő volt annak tükrében, hogy korábban a jegybank az inflációs félelmeit és a költségvetési bizonytalanságokat hangsúlyozva kitarott a magas kamatok változatlansága mellett. Ezzel a lépéssel a jegybank zöld utat nyitott további, immáron jelentősebb kamatcsökkentéseknek. Úgy tűnik, hogy a forint tartós erősödése, a kedvezőbb makrogazdasági kép és a kockázati felár mérséklődése együttesen fokozatos kamatcsökkentéshez vezet. Kilátások: A piac egyirányú utcába jutott, a forint árfolyama csak erősödni tud - fogalmaznak a devizapiaci kereskedők. Való igaz, hogy az utóbbi két hónapban egyértelmű trenddé vált a forint erősödése. A piac lerázta magáról a kedvezőtlen makrogazdasági híreket (költségvetési hiány növekedése, infláció emelkedése). A márciusi jegybanki kamatcsökkentést már rövid távon további csökkentések követhetnek. Jellemző, hogy a pénzpiacok túlreagálják a gazdasági híreket, folyamatokat. 2003 júniusa és 2004 januárja közötti 7 hónapban a piac pesszimista volt a forinttal szemben. Az elmúlt két hónapban az ellenkező irányba mozdultunk és esély van arra, hogy ez viszonylag tartós állapottá válhat. A jegybank vélhetőleg igyekszik kiszámíthatalan maradni, de ugyanakkor azon munkálkodni, hogy stabilizálja a forint árfolyamát 250 környékén (+/- 3-5 forint). Hogy ehhez éppen mekkora kamatcsökkentésre van (vagy nincs) szükség azt nehéz megállapítani. Talán már a küszöbén állunk egy kötvénypiaci rallynak, amiknek következtében éppen a túlzott forinterősödés okozhat problémát a magyar gazdaság szereplőinek. Véleményünk szerint a második negyedévben 50-100 bázispontos kamatcsökkentés történhet, a második és harmadik negyedévben pedig 250 alatti EUR/HUF árfolyamra számítunk.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.30 09:20
A legtöbb munkavállaló örül annak, ha a munkahelyén home office-ra van lehetőség, de milyen hatással...
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem