29 °C Budapest

Tendforduló a forint piacon - Raiffeisen elemzés

Pénzcentrum
2004. április 5. 10:34

Az alábbiakban a Raiffesien HUF/EUR árfolyamra vonatkozó elemzését közöljük változatlan formátumban. A trendforduló részletei, fundamentumok, gazdaságpolitika. Trendforduló A forint árfolyama az euróval szemben az elmúlt két hónapban folyamatosan erősödött, a február eleji 266 fölötti szintről, március végére 249 alá - ez közel 7%-os erősödést jelent. Miközben azonban februárban

Az alábbiakban a Raiffesien HUF/EUR árfolyamra vonatkozó elemzését közöljük változatlan formátumban. A trendforduló részletei, fundamentumok, gazdaságpolitika.

Trendforduló

A forint árfolyama az euróval szemben az elmúlt két hónapban folyamatosan erősödött, a február eleji 266 fölötti szintről, március végére 249 alá - ez közel 7%-os erősödést jelent. Miközben azonban februárban és március első felében szinte kizárólag a magas kamattartalmat kihasználó forró pénzek álltak a forint erősödése mögött, addig március második felében változott a helyzet: immáron a végbefektők is megjelentek. Ez pedig trendfordulót sejtet: a mgyar gazdaságba vetett befektetői bizalom helyreállásának a megindulását jelenti. Átértéklődött a hazai gazdaság fundametális helyzete, javulnak a várakozások, ez pedig a mgyar eszközök kockázati felárának mérséklődését teszi lehetővé - párhuzamosan a forint további erősödésével.

Fundamentumok:

A tavalyi utolsó negyedévben a gazdasági növekedés üteme 3,6%-ra emelkedett, az export növekedési üteme meghaladta az importét, ami a külkeresledelmi hiány csökkenését és így a fizetési mérleggel kapcsolatos aggodalmak mérséklődését eredményezi. Ugyan a nyugat európai gazdasági konjunktúra javulása február és március során megtörni látszik (januárban 3-éves csúcsra jutott az IFO index de februárban és márciusban is csökkent), de a várakozásaink szerint az exportpiacok mérete továbbra is növekedhet. A januári hazai folyó fizetési mérleg kellemes meglepetést okozott a várttól elmaradó hiány miatt. Az ipari kibocsátás 9,9%-kal bővült januárban, és a magas rendelésállomány további dinamikus növekedést vetít előre. Az infláció februárban szintén a várakozások alatt maradt, ugyan már 7,1%-ra emelkedett, valamint április-májusban 8% közelében tetőzhet, de utána ismét dezinflációs pályára számítunk. Ami igazán lényegbevágó hír volt március során az a reálbérek növekedési ütemének mélyzuhanása volt: míg 2002-2003-ban 10% fölötti volt a reálbéremelekdés, addig idén januárban 0,4%-os volt a növekedés. Ez pedig a korábbi házartási fogyasztási-boom vezérelt növekedési pálya alapos átalakulását eredméyezheti. Ugyan az államháztartás hiánya továbbra is dagadóban van (február végéig a tervezettt éves hiány közel 30%-a gyűlt össze), de ma úgy tűnik a piac a kedvező hírekre fogékony, míg a negatív híreket ignorálja. Összességében úgy tűnik a magyar gazdaság 2004-ben a várakozásoknak megfelelően fenntartható (export és berhuázások vezérelt) növekedési pályára állhat.

Gazdaságpolitika/kommunikáció:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az MNB monetáris tanácsa március 22-én 25 bázisponttal 12,25%-ra mérsékelte az irányadó kamat szintjét. A döntés meglepő volt annak tükrében, hogy korábban a jegybank az inflációs félelmeit és a költségvetési bizonytalanságokat hangsúlyozva kitarott a magas kamatok változatlansága mellett. Ezzel a lépéssel a jegybank zöld utat nyitott további, immáron jelentősebb kamatcsökkentéseknek. Úgy tűnik, hogy a forint tartós erősödése, a kedvezőbb makrogazdasági kép és a kockázati felár mérséklődése együttesen fokozatos kamatcsökkentéshez vezet. Kilátások: A piac egyirányú utcába jutott, a forint árfolyama csak erősödni tud - fogalmaznak a devizapiaci kereskedők. Való igaz, hogy az utóbbi két hónapban egyértelmű trenddé vált a forint erősödése. A piac lerázta magáról a kedvezőtlen makrogazdasági híreket (költségvetési hiány növekedése, infláció emelkedése). A márciusi jegybanki kamatcsökkentést már rövid távon további csökkentések követhetnek. Jellemző, hogy a pénzpiacok túlreagálják a gazdasági híreket, folyamatokat. 2003 júniusa és 2004 januárja közötti 7 hónapban a piac pesszimista volt a forinttal szemben. Az elmúlt két hónapban az ellenkező irányba mozdultunk és esély van arra, hogy ez viszonylag tartós állapottá válhat. A jegybank vélhetőleg igyekszik kiszámíthatalan maradni, de ugyanakkor azon munkálkodni, hogy stabilizálja a forint árfolyamát 250 környékén (+/- 3-5 forint). Hogy ehhez éppen mekkora kamatcsökkentésre van (vagy nincs) szükség azt nehéz megállapítani. Talán már a küszöbén állunk egy kötvénypiaci rallynak, amiknek következtében éppen a túlzott forinterősödés okozhat problémát a magyar gazdaság szereplőinek. Véleményünk szerint a második negyedévben 50-100 bázispontos kamatcsökkentés történhet, a második és harmadik negyedévben pedig 250 alatti EUR/HUF árfolyamra számítunk.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?