18 °C Budapest

Tendforduló a forint piacon - Raiffeisen elemzés

Pénzcentrum
2004. április 5. 10:34

Az alábbiakban a Raiffesien HUF/EUR árfolyamra vonatkozó elemzését közöljük változatlan formátumban. A trendforduló részletei, fundamentumok, gazdaságpolitika. Trendforduló A forint árfolyama az euróval szemben az elmúlt két hónapban folyamatosan erősödött, a február eleji 266 fölötti szintről, március végére 249 alá - ez közel 7%-os erősödést jelent. Miközben azonban februárban

Az alábbiakban a Raiffesien HUF/EUR árfolyamra vonatkozó elemzését közöljük változatlan formátumban. A trendforduló részletei, fundamentumok, gazdaságpolitika.

Trendforduló

A forint árfolyama az euróval szemben az elmúlt két hónapban folyamatosan erősödött, a február eleji 266 fölötti szintről, március végére 249 alá - ez közel 7%-os erősödést jelent. Miközben azonban februárban és március első felében szinte kizárólag a magas kamattartalmat kihasználó forró pénzek álltak a forint erősödése mögött, addig március második felében változott a helyzet: immáron a végbefektők is megjelentek. Ez pedig trendfordulót sejtet: a mgyar gazdaságba vetett befektetői bizalom helyreállásának a megindulását jelenti. Átértéklődött a hazai gazdaság fundametális helyzete, javulnak a várakozások, ez pedig a mgyar eszközök kockázati felárának mérséklődését teszi lehetővé - párhuzamosan a forint további erősödésével.

Fundamentumok:

A tavalyi utolsó negyedévben a gazdasági növekedés üteme 3,6%-ra emelkedett, az export növekedési üteme meghaladta az importét, ami a külkeresledelmi hiány csökkenését és így a fizetési mérleggel kapcsolatos aggodalmak mérséklődését eredményezi. Ugyan a nyugat európai gazdasági konjunktúra javulása február és március során megtörni látszik (januárban 3-éves csúcsra jutott az IFO index de februárban és márciusban is csökkent), de a várakozásaink szerint az exportpiacok mérete továbbra is növekedhet. A januári hazai folyó fizetési mérleg kellemes meglepetést okozott a várttól elmaradó hiány miatt. Az ipari kibocsátás 9,9%-kal bővült januárban, és a magas rendelésállomány további dinamikus növekedést vetít előre. Az infláció februárban szintén a várakozások alatt maradt, ugyan már 7,1%-ra emelkedett, valamint április-májusban 8% közelében tetőzhet, de utána ismét dezinflációs pályára számítunk. Ami igazán lényegbevágó hír volt március során az a reálbérek növekedési ütemének mélyzuhanása volt: míg 2002-2003-ban 10% fölötti volt a reálbéremelekdés, addig idén januárban 0,4%-os volt a növekedés. Ez pedig a korábbi házartási fogyasztási-boom vezérelt növekedési pálya alapos átalakulását eredméyezheti. Ugyan az államháztartás hiánya továbbra is dagadóban van (február végéig a tervezettt éves hiány közel 30%-a gyűlt össze), de ma úgy tűnik a piac a kedvező hírekre fogékony, míg a negatív híreket ignorálja. Összességében úgy tűnik a magyar gazdaság 2004-ben a várakozásoknak megfelelően fenntartható (export és berhuázások vezérelt) növekedési pályára állhat.

Gazdaságpolitika/kommunikáció:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az MNB monetáris tanácsa március 22-én 25 bázisponttal 12,25%-ra mérsékelte az irányadó kamat szintjét. A döntés meglepő volt annak tükrében, hogy korábban a jegybank az inflációs félelmeit és a költségvetési bizonytalanságokat hangsúlyozva kitarott a magas kamatok változatlansága mellett. Ezzel a lépéssel a jegybank zöld utat nyitott további, immáron jelentősebb kamatcsökkentéseknek. Úgy tűnik, hogy a forint tartós erősödése, a kedvezőbb makrogazdasági kép és a kockázati felár mérséklődése együttesen fokozatos kamatcsökkentéshez vezet. Kilátások: A piac egyirányú utcába jutott, a forint árfolyama csak erősödni tud - fogalmaznak a devizapiaci kereskedők. Való igaz, hogy az utóbbi két hónapban egyértelmű trenddé vált a forint erősödése. A piac lerázta magáról a kedvezőtlen makrogazdasági híreket (költségvetési hiány növekedése, infláció emelkedése). A márciusi jegybanki kamatcsökkentést már rövid távon további csökkentések követhetnek. Jellemző, hogy a pénzpiacok túlreagálják a gazdasági híreket, folyamatokat. 2003 júniusa és 2004 januárja közötti 7 hónapban a piac pesszimista volt a forinttal szemben. Az elmúlt két hónapban az ellenkező irányba mozdultunk és esély van arra, hogy ez viszonylag tartós állapottá válhat. A jegybank vélhetőleg igyekszik kiszámíthatalan maradni, de ugyanakkor azon munkálkodni, hogy stabilizálja a forint árfolyamát 250 környékén (+/- 3-5 forint). Hogy ehhez éppen mekkora kamatcsökkentésre van (vagy nincs) szükség azt nehéz megállapítani. Talán már a küszöbén állunk egy kötvénypiaci rallynak, amiknek következtében éppen a túlzott forinterősödés okozhat problémát a magyar gazdaság szereplőinek. Véleményünk szerint a második negyedévben 50-100 bázispontos kamatcsökkentés történhet, a második és harmadik negyedévben pedig 250 alatti EUR/HUF árfolyamra számítunk.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?