20 °C Budapest

Heti Monitor 2004/11. szám

Pénzcentrum
2004. április 5. 11:55

2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. Munkaerőköltségek az Európai Unióban és a csatlakozó országokban A magyar munkaerőköltségek alakulását erőteljesen befolyásolta az utóbbi két évben a kormányzati bérpolitika: a közszektor béremeléseinek hatásai átgyűrűztek a magánszférába is,


2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

Munkaerőköltségek az Európai Unióban és a csatlakozó országokban

A magyar munkaerőköltségek alakulását erőteljesen befolyásolta az utóbbi két évben a kormányzati bérpolitika: a közszektor béremeléseinek hatásai átgyűrűztek a magánszférába is, és a reálbérek növekedése meghaladta a termelékenység növekedését. Azonban 1995 és 2002 között a reálbérek növekedése alatta maradt a termelékenység növekedésének, és az OECD adatai alapján továbbra is viszonylag alacsonyak a munkaerőköltségek Magyarországon. Míg nyilvánvaló, hogy a bérek ilyen ütemű további növekedése a jelenlegi magyar helyzetben veszélyeztetné a makrogazdasági egyensúlyi folyamatokat, érdemes megvizsgálni azt is, hogy a reálbérek és a munkaerőköltségek alakulása hogyan befolyásolta Magyarország költség-versenyképességét.

Európai Unió: 2003-as költségvetési egyenleg és államadósság adatok

Az Eurostat adatai szerint a tavalyi évben az Európai Unió gazdaságainak összesített költségvetési hiánya elérte a GDP 2,6%-át, ami 0,6%-ponttal magasabb, mint a 2002 évi adat. A 12 eurót használó tagállam hiánya valamelyest magasabb volt ennél (2,7%). Emellett nőtt a gazdaságok államadósságszintje, vagyis megtört a korábbi években tapasztalt javuló tendencia, és az egy évvel korábbihoz képest 1,5%-ponttal, a GDP 64%-a nőtt az EU15 államadósságának mértéke.
A most csatlakozó országokban a költségvetési deficit igen széles skálán mozog. Míg Csehországban a hiány közel 13%-ot ért el, addig Észtország 2,6%-os szufficittel büszkélkedhet. Magyarország e tekintetben a középmezőnyben található a többi új taghoz viszonyítva.

Erősödő reálgazdaság - emelkedő infláció

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyar gazdaságban sajátos folyamatnak lehetünk tanúi. Míg a KSH által szerdán publikált januári ipari termelési adatok a reálgazdasági erősödését és stabil fundamentumait mutatják. Ugyanakkor a magas 7,1%-os, a piaci várakozásoktól kis mértékben elmaradó februári inflációs adat már kevésbé ad okot optimizmusra.
A magyar gazdaságban továbbra is jellemző a tavalyi év második felétől fennálló kettősség: a reálgazdaság halad a saját, növekedésnek indult pályáján, míg a gazdaságpolitika két fő, fiskális- és monetáris ága bizalmi és hitelességi válsággal küzd. Bár a bizalomhiány 2004 elejétől csökkeni látszik - amit a forint utóbbi hetekben tapasztalt erősödése is igazol - korántsem tűnt még el a piaci szereplők várakozásaiból. A 2002 óta tartó tendenciákat vizsgálva megállapítható, hogy a piaci szereplők várakozásait leginkább tükröző 5 és 10 éves államkötvények hozamszintje még jelentős kockázati felárat tartalmaz az egy évvel korábbi szinthez képest. Mindazonáltal a reálgazdasági folyamatok azt mutatják, hogy az elmúlt évek sok tekintetben hibás gazdaságpolitikája rövid távon nem okozott mélyreható problémákat a versenyképesség és a termelékenység terén.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?