Heti Monitor 2004/11. szám

Pénzcentrum
2004. április 5. 11:55

2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. Munkaerőköltségek az Európai Unióban és a csatlakozó országokban A magyar munkaerőköltségek alakulását erőteljesen befolyásolta az utóbbi két évben a kormányzati bérpolitika: a közszektor béremeléseinek hatásai átgyűrűztek a magánszférába is,


2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

Munkaerőköltségek az Európai Unióban és a csatlakozó országokban

A magyar munkaerőköltségek alakulását erőteljesen befolyásolta az utóbbi két évben a kormányzati bérpolitika: a közszektor béremeléseinek hatásai átgyűrűztek a magánszférába is, és a reálbérek növekedése meghaladta a termelékenység növekedését. Azonban 1995 és 2002 között a reálbérek növekedése alatta maradt a termelékenység növekedésének, és az OECD adatai alapján továbbra is viszonylag alacsonyak a munkaerőköltségek Magyarországon. Míg nyilvánvaló, hogy a bérek ilyen ütemű további növekedése a jelenlegi magyar helyzetben veszélyeztetné a makrogazdasági egyensúlyi folyamatokat, érdemes megvizsgálni azt is, hogy a reálbérek és a munkaerőköltségek alakulása hogyan befolyásolta Magyarország költség-versenyképességét.

Európai Unió: 2003-as költségvetési egyenleg és államadósság adatok

Az Eurostat adatai szerint a tavalyi évben az Európai Unió gazdaságainak összesített költségvetési hiánya elérte a GDP 2,6%-át, ami 0,6%-ponttal magasabb, mint a 2002 évi adat. A 12 eurót használó tagállam hiánya valamelyest magasabb volt ennél (2,7%). Emellett nőtt a gazdaságok államadósságszintje, vagyis megtört a korábbi években tapasztalt javuló tendencia, és az egy évvel korábbihoz képest 1,5%-ponttal, a GDP 64%-a nőtt az EU15 államadósságának mértéke.
A most csatlakozó országokban a költségvetési deficit igen széles skálán mozog. Míg Csehországban a hiány közel 13%-ot ért el, addig Észtország 2,6%-os szufficittel büszkélkedhet. Magyarország e tekintetben a középmezőnyben található a többi új taghoz viszonyítva.

Erősödő reálgazdaság - emelkedő infláció

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar gazdaságban sajátos folyamatnak lehetünk tanúi. Míg a KSH által szerdán publikált januári ipari termelési adatok a reálgazdasági erősödését és stabil fundamentumait mutatják. Ugyanakkor a magas 7,1%-os, a piaci várakozásoktól kis mértékben elmaradó februári inflációs adat már kevésbé ad okot optimizmusra.
A magyar gazdaságban továbbra is jellemző a tavalyi év második felétől fennálló kettősség: a reálgazdaság halad a saját, növekedésnek indult pályáján, míg a gazdaságpolitika két fő, fiskális- és monetáris ága bizalmi és hitelességi válsággal küzd. Bár a bizalomhiány 2004 elejétől csökkeni látszik - amit a forint utóbbi hetekben tapasztalt erősödése is igazol - korántsem tűnt még el a piaci szereplők várakozásaiból. A 2002 óta tartó tendenciákat vizsgálva megállapítható, hogy a piaci szereplők várakozásait leginkább tükröző 5 és 10 éves államkötvények hozamszintje még jelentős kockázati felárat tartalmaz az egy évvel korábbi szinthez képest. Mindazonáltal a reálgazdasági folyamatok azt mutatják, hogy az elmúlt évek sok tekintetben hibás gazdaságpolitikája rövid távon nem okozott mélyreható problémákat a versenyképesség és a termelékenység terén.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?