Heti Monitor 2004/11. szám

Pénzcentrum
2004. április 5. 11:55

2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. Munkaerőköltségek az Európai Unióban és a csatlakozó országokban A magyar munkaerőköltségek alakulását erőteljesen befolyásolta az utóbbi két évben a kormányzati bérpolitika: a közszektor béremeléseinek hatásai átgyűrűztek a magánszférába is,


2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

Munkaerőköltségek az Európai Unióban és a csatlakozó országokban

A magyar munkaerőköltségek alakulását erőteljesen befolyásolta az utóbbi két évben a kormányzati bérpolitika: a közszektor béremeléseinek hatásai átgyűrűztek a magánszférába is, és a reálbérek növekedése meghaladta a termelékenység növekedését. Azonban 1995 és 2002 között a reálbérek növekedése alatta maradt a termelékenység növekedésének, és az OECD adatai alapján továbbra is viszonylag alacsonyak a munkaerőköltségek Magyarországon. Míg nyilvánvaló, hogy a bérek ilyen ütemű további növekedése a jelenlegi magyar helyzetben veszélyeztetné a makrogazdasági egyensúlyi folyamatokat, érdemes megvizsgálni azt is, hogy a reálbérek és a munkaerőköltségek alakulása hogyan befolyásolta Magyarország költség-versenyképességét.

Európai Unió: 2003-as költségvetési egyenleg és államadósság adatok

Az Eurostat adatai szerint a tavalyi évben az Európai Unió gazdaságainak összesített költségvetési hiánya elérte a GDP 2,6%-át, ami 0,6%-ponttal magasabb, mint a 2002 évi adat. A 12 eurót használó tagállam hiánya valamelyest magasabb volt ennél (2,7%). Emellett nőtt a gazdaságok államadósságszintje, vagyis megtört a korábbi években tapasztalt javuló tendencia, és az egy évvel korábbihoz képest 1,5%-ponttal, a GDP 64%-a nőtt az EU15 államadósságának mértéke.
A most csatlakozó országokban a költségvetési deficit igen széles skálán mozog. Míg Csehországban a hiány közel 13%-ot ért el, addig Észtország 2,6%-os szufficittel büszkélkedhet. Magyarország e tekintetben a középmezőnyben található a többi új taghoz viszonyítva.

Erősödő reálgazdaság - emelkedő infláció

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar gazdaságban sajátos folyamatnak lehetünk tanúi. Míg a KSH által szerdán publikált januári ipari termelési adatok a reálgazdasági erősödését és stabil fundamentumait mutatják. Ugyanakkor a magas 7,1%-os, a piaci várakozásoktól kis mértékben elmaradó februári inflációs adat már kevésbé ad okot optimizmusra.
A magyar gazdaságban továbbra is jellemző a tavalyi év második felétől fennálló kettősség: a reálgazdaság halad a saját, növekedésnek indult pályáján, míg a gazdaságpolitika két fő, fiskális- és monetáris ága bizalmi és hitelességi válsággal küzd. Bár a bizalomhiány 2004 elejétől csökkeni látszik - amit a forint utóbbi hetekben tapasztalt erősödése is igazol - korántsem tűnt még el a piaci szereplők várakozásaiból. A 2002 óta tartó tendenciákat vizsgálva megállapítható, hogy a piaci szereplők várakozásait leginkább tükröző 5 és 10 éves államkötvények hozamszintje még jelentős kockázati felárat tartalmaz az egy évvel korábbi szinthez képest. Mindazonáltal a reálgazdasági folyamatok azt mutatják, hogy az elmúlt évek sok tekintetben hibás gazdaságpolitikája rövid távon nem okozott mélyreható problémákat a versenyképesség és a termelékenység terén.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?