26 °C Budapest

Járai: "bizalmi" kérdés a magas kamatszint

Pénzcentrum
2004. március 1. 10:02

Szükségesnek vélte a tavalyi drasztikus kamatemeléseket a jegybank elnöke a bizalmatlanság ellensúlyozása miatt. A Magyar Nemzetnek adott interjújában elismerte, hogy hiba volt a kettős cél (árfolyam és infláció) együttes követése, ugyanakkor amint az ERM-II rendszer elve is utal rá, az nem lehetetlen. Ahhoz, hogy ez a stratégia sikeres legyen, ahhoz a költségvetés oldaláról is be kell tartani a vállalt kötelezettségeket. Járai Zsigmond szerint a költségvetés hiányát elsősorban a kiadási oldal csökkentésével kell mérsékelni, nem pedig az adók emelésével.

A jegybank elnöke úgy véli, hogy összességében javulhatnak a gazdasági folyamatok. Viszonylag gyors lehet a növekedés, az egyensúly kedvező irányba módosulhat. A gazdaságban egy igen jól teljesítő magánszektort találhatunk, ugyanakkor az állami szektor folyamatos beavatkozása felborítja annak egyensúlyát. A kialakult problémákban a korábban kedvezőtlen külső konjunktúra (uniós piac) és a gazdaságpolitikai hibák egyaránt szerepet játszottak. Ezek a hibák vezettek a bizalom csökkenéshez és a magasabb kockázati prémiumokhoz (hozamokhoz). Az MNB elnöke szerint a figyelmeztetések ellenére nem kell tartani a magyar államadósság leminősítésétől . Az uniós csatlakozás erős védernyőt biztosít.

Járai szerint a kamatszint kétségtelenül magas , ugyanakkor a befektetők rohamos bizalomvesztése csak ezzel volt ellensúlyozható. Ha a folyamatok javulnak, a kamatszint csökkenthető lesz, ugyanakkor további romlás esetén az MNB nem riad el a kamatemeléstől sem.


Az MNB jelentősen emelte inflációs prognózisát az Inflációs jelentésben (7.4%). Az MNB ezzel csak hiteles képet kíván teremteni az elnök szerint, nem pedig a várakozásokat fokozni. Az inflációs várakozások lehűtését szolgálja, hogy 2005-re az MNB már csak 4% körüli decemberi inflációval számol (4.3%), ezzel hangsúlyozza a dezinflációs folyamatok felerősödését. A gazdasági szereplőknek ezt kellene átvenni kalkulációikban.

Járai szerint nagy valószínűsége van, hogy a kormányzat újabb takarékossági intézkedésekre kényszerül annak érdekében, hogy a kitűzött 4.6%-os GDP arányos deficitcél 2004-ben teljesíthető legyen. További erőfeszítésekre van szükség ahhoz is, hogy az ország csatlakozzon az euró-zónához (a feltételeket teljesítse). Járai a maga részéről úgy vélte, hogy az euró 2008-as bevezetését illetően a szükséges intézkedésekhez nincs meg a megfelelő elhatározás és támogatottság. Összességében nem csak a 2008-as dátumot, hanem a társadalmi támogatottságot is meg kell vizsgálni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM