36 °C Budapest

Járai: "bizalmi" kérdés a magas kamatszint

Pénzcentrum
2004. március 1. 10:02

Szükségesnek vélte a tavalyi drasztikus kamatemeléseket a jegybank elnöke a bizalmatlanság ellensúlyozása miatt. A Magyar Nemzetnek adott interjújában elismerte, hogy hiba volt a kettős cél (árfolyam és infláció) együttes követése, ugyanakkor amint az ERM-II rendszer elve is utal rá, az nem lehetetlen. Ahhoz, hogy ez a stratégia sikeres legyen, ahhoz a költségvetés oldaláról is be kell tartani a vállalt kötelezettségeket. Járai Zsigmond szerint a költségvetés hiányát elsősorban a kiadási oldal csökkentésével kell mérsékelni, nem pedig az adók emelésével.

A jegybank elnöke úgy véli, hogy összességében javulhatnak a gazdasági folyamatok. Viszonylag gyors lehet a növekedés, az egyensúly kedvező irányba módosulhat. A gazdaságban egy igen jól teljesítő magánszektort találhatunk, ugyanakkor az állami szektor folyamatos beavatkozása felborítja annak egyensúlyát. A kialakult problémákban a korábban kedvezőtlen külső konjunktúra (uniós piac) és a gazdaságpolitikai hibák egyaránt szerepet játszottak. Ezek a hibák vezettek a bizalom csökkenéshez és a magasabb kockázati prémiumokhoz (hozamokhoz). Az MNB elnöke szerint a figyelmeztetések ellenére nem kell tartani a magyar államadósság leminősítésétől . Az uniós csatlakozás erős védernyőt biztosít.

Járai szerint a kamatszint kétségtelenül magas , ugyanakkor a befektetők rohamos bizalomvesztése csak ezzel volt ellensúlyozható. Ha a folyamatok javulnak, a kamatszint csökkenthető lesz, ugyanakkor további romlás esetén az MNB nem riad el a kamatemeléstől sem.


Az MNB jelentősen emelte inflációs prognózisát az Inflációs jelentésben (7.4%). Az MNB ezzel csak hiteles képet kíván teremteni az elnök szerint, nem pedig a várakozásokat fokozni. Az inflációs várakozások lehűtését szolgálja, hogy 2005-re az MNB már csak 4% körüli decemberi inflációval számol (4.3%), ezzel hangsúlyozza a dezinflációs folyamatok felerősödését. A gazdasági szereplőknek ezt kellene átvenni kalkulációikban.

Járai szerint nagy valószínűsége van, hogy a kormányzat újabb takarékossági intézkedésekre kényszerül annak érdekében, hogy a kitűzött 4.6%-os GDP arányos deficitcél 2004-ben teljesíthető legyen. További erőfeszítésekre van szükség ahhoz is, hogy az ország csatlakozzon az euró-zónához (a feltételeket teljesítse). Járai a maga részéről úgy vélte, hogy az euró 2008-as bevezetését illetően a szükséges intézkedésekhez nincs meg a megfelelő elhatározás és támogatottság. Összességében nem csak a 2008-as dátumot, hanem a társadalmi támogatottságot is meg kell vizsgálni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?