16 °C Budapest

Könnyed szamba helyett félénk toporgás?

Pénzcentrum
2004. február 18. 09:50

Brazília, a világ kétségkívül egyik legszegényebb országa mostanság nem csak futballistái által véteti magát észre. Az elmúlt héten Lula elnök történelmi lépést tett amikor Indiában aláírta a Mercosur országok (dél-amerikai kereskedelmi tömörülés, Brazília vezetésével) és első ázsiai partnerük között létrejött kereskedelmi megállapodást. A helyzet korántsem felhőtlen, az elnök ugyanis láthatóan félelemmel tekint az FTAA (Free Trade Area of the Americas) tervezett megalapítása elé.




Lulát lépését sokan egy ósdi elméletből származtatják, amelynek követői hisznek abban, hogy a szegény országok összefogása gyorsabb fejlődést eredményezhet iparosodott, gazdaságilag fejlettebb szomszédaiknál.

2003-as januári beiktatása óta a vezető több mint 20 külföldi kiruccanást használt fel a "szent cél" érdekében. Sikerült is elérnie, hogy országa együttműködési megállapodást írjon alá Indiával és Dél-Afrikával, két másik fejlődő demokratikus országgal, majd a genovai találkozón Kofi Annan ENSZ főtitkárral, valamint a francia és chilei elnökökkel karöltve nyilvánította ki vágyát, hogy a fejlett országok segítsenek megállítani az éhezést világszerte, áldozzanak többet az elmaradottabb régiók megsegítésére.

Lulát sokan kritizálják, azonban elvitathatatlan, hogy az elnök kitartó jelleme segíthet céljai elérésében. A brazil kormány elsődleges kinyilvánított külpolitikai szándéka, hogy az ország szorosabb kapcsolatot építsen ki latin-amerikai szomszédaival. Okkal kérdezhetnénk, miért van akkor szükség Dél-Afrika és India támogatására? A két ország stratégiai szempontból fontos, ugyanis a triónak közös célja, hogy állandó képviseletet harcoljon ki az ENSZ Biztonsági Tanácsában - együttes fellépéssel pedig jóval nagyobb esély kínálkozik erre.


A legtöbb elemző úgy látja, a szegényebb országok elsősorban exportjuk felfuttatásában és az ebből befolyó bevételekben bízhatnak a jövőben. Brazília kivitele azonban bőven hagyott kívánnivalót maga után az elmúlt két évtizedben, amikor a növekvő adósság és a visszaeső külföldi finanszírozás az ország pénzügyi stabilitását is veszélyeztette. Már elődje is kezdeményezte az export felfuttatását az ínséges időkben, Lula pedig a kivitel 10%-os éves bővítéséről biztosította támogatóit. És hogy lássuk nem csak légből-kapott ígéretet tett: a tavalyi esztendő során 20%-os exportnövekedést figyelhettünk meg, részben a hazai valuta gyengülésének, részben pedig a világpiaci árak emelkedésének köszönhetően. A kedvező folyamat segített az 1998-ban 33 mrd dolláron tetőző folyó mérleg hiányt 2003-ra 4 mrd dolláros többletté változtatni.


Brazília fejlődő országokba irányuló exportja 35%-kal emelkedett az elmúlt öt évben, ami majdnem kétszerese az iparosodott országokba irányuló kivitel növekedési ütemének. Mostanra Kína lett Brazília harmadik legjelentősebb külkereskedelmi partnere, Indiában pedig kecsegtető lehetőségekre számít a dél-amerikai ország, elsősorban a kozmetikai és gyógyászati cikkek piacán. Mindez hűen tükrözi a kinyilvánított külpolitikai irányvonalat, nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy még mindig az Egyesült Államok, az EU és a Mercosur számít Brazília legjelentősebb kereskedelmi partnerének.



Számos elemző szerint Lula jobban tart az FTAA tervezett év végi megalakulásától, mint amekkora lehetőséget lát benne. A brazil kormányzat nemrégiben az FTAA könnyített változatáért lobbizott, amely kevesebb kötelezettséggel járna a közbeszerzések és szolgáltatások piacának nemzetközi megnyitása terén.
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem