Könnyed szamba helyett félénk toporgás?

Pénzcentrum
2004. február 18. 09:50

Brazília, a világ kétségkívül egyik legszegényebb országa mostanság nem csak futballistái által véteti magát észre. Az elmúlt héten Lula elnök történelmi lépést tett amikor Indiában aláírta a Mercosur országok (dél-amerikai kereskedelmi tömörülés, Brazília vezetésével) és első ázsiai partnerük között létrejött kereskedelmi megállapodást. A helyzet korántsem felhőtlen, az elnök ugyanis láthatóan félelemmel tekint az FTAA (Free Trade Area of the Americas) tervezett megalapítása elé.
Lulát lépését sokan egy ósdi elméletből származtatják, amelynek követői hisznek abban, hogy a szegény országok összefogása gyorsabb fejlődést eredményezhet iparosodott, gazdaságilag fejlettebb szomszédaiknál.

2003-as januári beiktatása óta a vezető több mint 20 külföldi kiruccanást használt fel a "szent cél" érdekében. Sikerült is elérnie, hogy országa együttműködési megállapodást írjon alá Indiával és Dél-Afrikával, két másik fejlődő demokratikus országgal, majd a genovai találkozón Kofi Annan ENSZ főtitkárral, valamint a francia és chilei elnökökkel karöltve nyilvánította ki vágyát, hogy a fejlett országok segítsenek megállítani az éhezést világszerte, áldozzanak többet az elmaradottabb régiók megsegítésére.

Lulát sokan kritizálják, azonban elvitathatatlan, hogy az elnök kitartó jelleme segíthet céljai elérésében. A brazil kormány elsődleges kinyilvánított külpolitikai szándéka, hogy az ország szorosabb kapcsolatot építsen ki latin-amerikai szomszédaival. Okkal kérdezhetnénk, miért van akkor szükség Dél-Afrika és India támogatására? A két ország stratégiai szempontból fontos, ugyanis a triónak közös célja, hogy állandó képviseletet harcoljon ki az ENSZ Biztonsági Tanácsában - együttes fellépéssel pedig jóval nagyobb esély kínálkozik erre.


A legtöbb elemző úgy látja, a szegényebb országok elsősorban exportjuk felfuttatásában és az ebből befolyó bevételekben bízhatnak a jövőben. Brazília kivitele azonban bőven hagyott kívánnivalót maga után az elmúlt két évtizedben, amikor a növekvő adósság és a visszaeső külföldi finanszírozás az ország pénzügyi stabilitását is veszélyeztette. Már elődje is kezdeményezte az export felfuttatását az ínséges időkben, Lula pedig a kivitel 10%-os éves bővítéséről biztosította támogatóit. És hogy lássuk nem csak légből-kapott ígéretet tett: a tavalyi esztendő során 20%-os exportnövekedést figyelhettünk meg, részben a hazai valuta gyengülésének, részben pedig a világpiaci árak emelkedésének köszönhetően. A kedvező folyamat segített az 1998-ban 33 mrd dolláron tetőző folyó mérleg hiányt 2003-ra 4 mrd dolláros többletté változtatni.


Brazília fejlődő országokba irányuló exportja 35%-kal emelkedett az elmúlt öt évben, ami majdnem kétszerese az iparosodott országokba irányuló kivitel növekedési ütemének. Mostanra Kína lett Brazília harmadik legjelentősebb külkereskedelmi partnere, Indiában pedig kecsegtető lehetőségekre számít a dél-amerikai ország, elsősorban a kozmetikai és gyógyászati cikkek piacán. Mindez hűen tükrözi a kinyilvánított külpolitikai irányvonalat, nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy még mindig az Egyesült Államok, az EU és a Mercosur számít Brazília legjelentősebb kereskedelmi partnerének.Számos elemző szerint Lula jobban tart az FTAA tervezett év végi megalakulásától, mint amekkora lehetőséget lát benne. A brazil kormányzat nemrégiben az FTAA könnyített változatáért lobbizott, amely kevesebb kötelezettséggel járna a közbeszerzések és szolgáltatások piacának nemzetközi megnyitása terén.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?