2 °C Budapest

A MOL részvényértékesítés részletei - zárás 17:00

Pénzcentrum
2004. február 17. 09:55

Hivatalosan meg nem erősített, de a Portfolio.hu által hiteles és megbízható forrásból származó értesülések szerint a részvényértékesítésben tanácsadóként eljáró befektetési bank ma délelőtt könyvépítéses módszerrel 11 millió darab részvényt értékesít.

A 11 millió darab részvény értékesítése zárt körben történik meg. Befektetési alapok adhatnak be ajánlatot. A 11 millió részvény a MOL jegyzett tőkéjének 10.2%-át képviseli. Nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy ezen eladás kizárólag állami részvényeket tartalmaz, amennyiség közel megegyezik a decemberben az ÁPV által minimum szintként meghatározott mértékkel.
(A MOL legutóbb úgy nyilatkozott, hogy nincs aktuális eladási szándéka a 4%-os pakettjére.)

Nem ismert egyelőre, hogy az ajánlatkérést követően az ár meghatározása, majd az allokáció mikor történik meg.

A tranzakció racionalitását az adja, hogy a negyedik negyedéves jó eredményt követően kereslet található a piacon. Mivel nem húzzák el az értékesítési folyamatot a befalapok nem hajtják le a piaci árat. Ezen konstrukcióban a makrogazdasági (és forint) kockázat limitált, míg egy hosszabb, több hetes periódusban jelentős befolyásoló tényepővé válhat.
Ezen konstrukció mindazonáltal kevésbé transzparens mint a hagyományos értékesítési út.

A mai részvényeladást követően tisztázatlan marad az állami tulajdonban maradó 12.5%-os pakett sorsa (természetesen eladás lesz a döntés, de mikor és milyen formában?).
A decemberi tranzakció sikerességét negatívan érintette az az állami nyilatkozat, hogy 2004 közepén újabb eladás következik. Számunkra kérdéses, hogy a befektetési alapok beadnak-e úgy ajánlatot, hogy nem látják a maradék állami pakett sorsát.

A befektetési alapoktól beérkezett ajánlatok minden bizonnyal diszkontot fognak igényelni a piaci árhoz képest, s így 6,500 Ft körül kerülhet értékesítésre a pakett. Mindez rövid távon értelemszerűen kedvezőtlenül befolyásolhatja egyéb befektetők részvény pozícióját.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha igaznak bizonyul a 6,500 Ft körüli ár, akkor lényegesen kedvezőbb pozícióval zárja a tranzakció első részét az állam, mint tehette volna decemberben (5,700-5,900 Ft).

További részleteket sikerült megtudnunk a mai zárt körű MOL értékesítésről. Az első információkkal szemben nem csak londoni és amerikai, hanem a magyar alapkezelők is meghívást kaptak a MOL részvényekre vételi ajánlat beadására.
Az előzetes információnk, mely szerint csupán külföldi alapkezelők vehetnek részt a meghívásos részvényeladáson, azért volt helytelen, mert a külföldi alapkezelők értesítése időben kissé megelőzte a hazai alapkezelők értesítését. A ma reggel és délelőtt folyamán azonban a hazai alap- és vagyonkezelők is megkapták az értesítést az értékesítésről és a vételi ajánlat beadásának lehetőségéről.

Hivatalosan meg nem erősített, de a Portfolio.hu által hitelesnek és megbízhatónak tartott források szerint 17:00-kor zárul az ajánlati szakasz (könyvépítés).

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm