2020. április 10. péntek Zsolt
HR Centrum

140 ezer forintért teszem kockára a saját és a szeretteim életét - kereskedelmi dolgozók vallottak


Az elmúlt hetekben megrohamozták a vevők az élelmiszer-láncokat, a kereskedelemben dolgozók teljesen kimerültek. A kereskedelmi láncok is bajban vannak, ugyanis hiába szeretnének új alkalmazottakat felvenni, ez most problémás egy hatályos kormányrendelet megnehezíti a dolgot. Kíváncsiak voltunk, az élelmiszerüzletek dolgozói hogyan élték, élik meg a koronavírus okozta helyzetet, milyen intézkedéseket tett munkáltatójuk az egészségük védelme érdekében.

"Ezen a héten már láthatóan mérséklődött a felvásárlási láz, kevesebb vevő jött, ráadásul sokan közülük gumikesztyűben, szájmaszkot viselve vásárolt, aminek nagyon örültem" - mondta a Pénzcentrumnak egy vidéki kisvárosban működő Coop dolgozója, Sára, akinek nevét a cikkben kérésére megváltoztattuk. Jelenleg öten dolgoznak az üzletben.

"Eddig heten voltunk, de a két nyugdíj mellett dolgozó kollégát elküldték" - tette hozzá. Sára azt mondta, az utóbbi napokban a liszt, cukor, olaj helyett inkább a szalámi és kolbász rudak és a napi friss termékek fogynak.

Két doboz gumikesztyűt biztosított a munkáltató, szájmaszkot én szereztem, én vittem a többieknek. Próbáljuk szabályozni az üzletben a vásárlók számát, annyian jöhetnek be, ahány bevásárlókocsi áll rendelkezésre. Ebből vannak viták, volt olyan vevő, aki például a saját kosarával érkezett, mondván nem szeretne a bolti kocsihoz hozzáérni

- sorolta, milyen eszközökkel próbálják védeni az egészségüket. Sára úgy fogalmazott, az elmúlt hetekben annyit dolgoztak a járványveszély miatt, mint a karácsony előtti vásárlói rohamok idején. Sára leginkább idős szülei miatt aggódik, ők vigyáznak ugyanis napközben a kislányára.

"Az élettársam és én is dolgozunk, nem tudtuk máshogy megoldani. Persze, felmerült a szabadság és a fizetés nélküli szabadság lehetősége, de mivel mi az üzletben alapból kevesen vagyunk, ha egy ember elmegy, borul minden, egészen minimális nyitva tartási idővel tudna csak működni a bolt" - mondta. Azt is elárulta, keresnek most is embert, csak épp a jelenlegi helyzetben nem igazán akad jelentkező.

Nagyon kimerültek vagyunk. Még úgyis, hogy a két kolléga távozása után 2 órával csökkentette a vezetőség a nyitvatartási időt, és mi vasárnap zárva vagyunk. Öten vagyunk, és rengeteg a munka, ugyan vannak hiánycikkek, mint a liszt, vagy az élesztő, de folyamatosan jön az áru, amit ki kell pakolni, ott a csemegepult, a kassza. Az ember elfárad testileg-lelkileg

 - mondta, hozzátéve, ő nettó 140 ezer forintot keres havonta. Most, miközben jelentősen nőtt a forgalom, sem kap semmilyen plusz juttatást.

Ennyi pénzért teszem kockára a saját és a szeretteim életét. Mert nincs mit tenni, mindenkinek élelmiszerhez kell jutnia, nekünk is, a családomnak szüksége van a fizetésemre.

Luca diákmunkásként dolgozik egy fővárosi Tescóban. "Nem félek attól, hogy elkapom a vírust, minden szükséges óvintézkedést betartok, dupla kesztyűben dolgozom, nem érek az arcomhoz" - mondta. Pénztárosként dolgozik, naponta átlagosan több ezer emberrel találkozik az üzletben.

Úgy fogalmaz, múlt héten a vásárlók sokkal fegyelmezetlenebbek voltak, hiába ragasztottak fel csíkokat a sorban várakozók számára, felhívva az emberek figyelmét, hogy senki ne álljon egymáshoz túl közel, volt, hogy a biztonságiaknak kellett a tolakodó, tömörülő vevőkre szólniuk.

Ezen a héten már jobban odafigyel mindenki és Luca is arról számolt be, hogy egyre több a gumikesztyűt és az orrot és szájat eltakaró sálat vagy maszkot hordó vásárló.

Arra a kérdésre, az áruház hogyan biztosítja a dolgozók védelmét, azt mondta, ő csak gumikesztyűről tud, valamint a kassza előtti csíkokról, amelyek kijelölik, hol várakozzanak a sorban a vevők. Azt mondta, folyamatosan keresnek új munkaerőt, tőle is kérdezte a felettese, nincs-e olyan ismerőse, aki munkába tudna állni.

Munkaerő átcsoportosítással tehermentesítenék az élelmiszerüzletek dolgozóit

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Pénzcentrumnak elmondta, az üzletekkel összefogva a KASZ azon dolgozik, hogy munkaerő-átcsoportosítással tehermentesítsék azokat, akik drogériában, patikában vagy élelmiszerüzletekben dolgoznak.

A legtöbb üzlet, ami nem élelmiszerbolt, drogéria vagy patika, kizárólag délután 3 óráig tarthat nyitva. Ez jelentős forgalomcsökkenést eredményez, itt munkaerőtöbblet van. Eközben az élelmiszerüzletek és drogériák létszámhiánnyal küzdenek. Megoldás lehet az, hogy a munkáltató határozott időre fizetés nélküli szabadságra küldi az alkalmazottat, aki érvényes egészségügyi kiskönyvvel mellékállást vállal valamelyik élelmiszerüzletben. Erre már volt is példa az elmúlt napokban

- mondta Karsai, hozzátéve, nagy erővel dolgoznak azon is, hogy segítsenek a jelenlegi helyzetben a kisgyermekes, egyedülálló szülőknek.

"Tárgyalásokat kezdeményeztünk több áruházláncnál, hogy ha a dolgozó nem tudja megoldani a gyerekfelügyeletet és emiatt nem tud munkába járni, akkor a munkaadójuk biztosítsa számukra az otthon maradás lehetőségét. Ezt úgy lehet megoldani, hogy a munkaidőkeretet augusztus végéig kitolják. Így a dolgozók akkor is kapnak fizetést, ha most pár hétig nem dolgoznak, később pedig ledolgozzák a mostani munkaórákat" - magyarázta Karsai, hozzátéve, a SPAR-ral már sikerült is megállapodniuk.

A cél az, hogy senki ne maradjon ellátás, munka nélkül. Épp ezért a 65 év feletti munkavállalók kapcsán is tárgyalnak az élelmiszerüzletekkel, hogy elbocsátás helyett biztosítsák számukra az otthon maradást és fizessenek alapbért számukra. Van olyan üzletlánc, ami ebbe bele is ment.

Különböző fórumokon több, kereskedelemben dolgozó adott hangot annak, ki és hogyan védi meg a krónikus betegséggel küzdőket? Erre Karsai azt mondta, talán segítene a helyzeten, ha minél több, érvényes egészségügyi kiskönyvvel rendelkező dolgozó jelenne meg a szektorban. Példaként a vendéglátóipart és a turizmust említi.

Megfelelő létszám mellett kiküszöbölhető a túlóra és a krónikus betegségben szenvedők és a 60 év felettiek kevesebbet tudnának dolgozni. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy megóvjuk a szektorban dolgozók egészségét, de a munkáltató szempontját is figyelembe kell venni. Ha kiesnek a 65 év felettiek és a gyermeküket egyedül nevelők, akiknek a cég alapbért is fizet, juttatás nélkül, és még hozzávesszük a krónikus betegeket is, ki marad?

- mondta Karsai.

Címlapkép: Getty Images

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint hamarosan bezuhanhatnak a koronavírus miatt az árak, miközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,91 százalékos THM-el, és havi 65 769 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Bank például 66 792 forintos törlesztőt ígér 3,13 százalékos THM-en; míg a Takarékbanknál hasonlóan, 3,26 százalékos THM-el, és 66 817 forintos törlesztőrészlettel. Érdemes még megnézni a Budapest Bank, a Raiffeisen és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 04. 10. 09:00
Használd a karantént a tehetségek felfedezésére!

A jelenlegi helyzetben a vezetőknek válságkezelő üzemmódban kell reagálniuk a rövidtávú kihívásokra...

jobangel
2020. 04. 09. 17:23
A válság sztárszakmája: Az üzletkötő

Vagy értékesítő, ügyfélkapcsolati menedzser, sales … sokféle néven fut ez a munka, de a lényege...

hrbonbon
2020. 04. 08. 14:42
Zökkenőmentes online átállás némi időzsonglőrködéssel

Cégünk állandó, belsős csapata kis létszámú, működésünkre normál körülmények közt is...

perfekt
2020. 04. 08. 09:14
A nemzeti eljárásrend szabályainak változása 2020. február 1-től

A nemzeti értékhatárokat elérő közbeszerzési eljárások megindításában lényeges változást...

hrdoktor
2020. 04. 08. 07:15
Víz: nem csodaszer, de majdnem

Míg az éhségérzet hamarabb tudatosul bennünk, a szomjúság kevésbé jellegzetes tünetekkel jelentkezik...

vezetoi-coaching
2020. 04. 08. 06:07
A történelmi tudás lehetőségeiről és korlátairól...

Van egy olyan common misconception/sok ember által osztott téves elképzelés, hogy a szemtanú mindent...

becklaura
2020. 04. 07. 10:16
Hogyan győzd le a lustaságod?

Most, hogy többet vagy otthon, több időd van halogatni a dolgokat. „Most, hogy nem kell bejárnom...

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

02.20-04.23
Országos

  Ajánlatunk