2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Megszaladtak az adósságaid? Így kerülheted el az anyagi csődöt


Az utóbbi időszakban ismét felfutott a hitelezés mértéke Magyarországon. Ez igaz mind a lakáshitelekre, mind pedig a fogyasztási hitelekre is. Bár a mostani helyzet olyan szempontból kedvezőbb a 10 évvel korábbinál, hogy az adósoknak jelenleg nem kell árfolyamkockázattal számolniuk, ugyanakkor a jelenlegi rekordalacsony kamatkörnyezet a későbbiekben visszaüthet, hiszen a nem fix kamatozású hitelek esetében az alapkamat esetleges növekedése magával hozza a törlesztőrészletek emelkedését is. De mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a bajt?

A 2008-as válságot követően Magyarországon is rendkívül visszaesett a hitelezés mértéke. Sok család került a korábbiaknál rosszabb anyagi helyzetbe, így ők sokszor ha szerettek volna sem lettek volna képesek hitelt felvenni. A másik oldalról pedig a hatalmas veszteségeket leírni kénytelen bankok is sokáig ódzkodtak az újabb hitelek kihelyezésétől.

Ez az állapot az utóbbi időben már egyértelműen megszűnt, hiszen mind a fogyasztási, mind a lakáshitelek esetén hatalmas bővülés figyelhető meg a hitelkihelyezések terén. Az alacsony kamatokat látva sokan elfelejtették, hogy mi történt 10 évvel ezelőtt.

Pedig minden szakértő biztosra veszi, hogy a mostani alacsony kamatkörnyezet nem tarthat ki a végtelenségig. A jegybanki alapkamat előbb-utóbb emelkedésnek fog indulni - persze kérdés, hogy pontosan mikor, és milyen mértékben. Ami biztos, hogy az emelkedés következtében a nem fix kamatozású hitelek törlesztőrészletei is emelkedni fognak - persze szintén kérdéses, hogy mennyire.

A lényeg azonban, hogy a mostani kedvező körülmények nem tartanak ki a végtelenségig, így azon háztartások, amelyek csak a rekordalacsony törlesztőknek köszönhetik, hogy hitelhez jutottak, a későbbiekben bajba kerülhetnek, ha nem készülnek fel az ínséges időkre.

Mit tegyünk a baj elkerülése érdekében?

A nulladik lépés, hogy kerüljünk képbe, pontosan mennyi adósságunk is van. Mindig ügyeljünk arra, hogy a hitelek törlesztőrészleteit - hitelkártya esetén a teljes hó végi tartozást - visszafizessük. Ezáltal elkerüljük, hogy késedelmi kamatokat kelljen fizetnünk, ráadásul a hitelezők szemében is jó adósnak fogunk számítani.

Utóbbi rendkívül fontos, hiszen a későbbiekben, ha újabb kölcsönre lenne szükségünk, akkor nagyobb eséllyel, valamint kedvezőbb kondíciókkal kaphatunk új hitelt, hiszen korábban már bizonyítottuk, hogy jó adósok vagyunk.

Régebbi, drágább hiteleinket érdemes lehet most kiváltani, hiszen az alacsonyabb törlesztőrészleteken is spórolhatunk. Érdemes azonban utánanézni, hogy milyen plusz díjai vannak a hitel lejárat előtti felmondásának.

KIVÁLTANÁD RÉGI HITELEDET?
A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 milliós hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja (THM 11,50%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank (THM 11,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, a Cofidis illetve a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Pénzügyeink rendezése érdekében rendszeresen nézzük át a kiadásainkat. Ez igen egyszerű, ha gyakran vásárolunk kártyával, hiszen a kivonatok segítségével könnyen képbe kerülhetünk, hogy mire mennyit költünk. Ez pedig segítségünkre lehet abban is, hogy megfogjuk a felesleges kiadásokat.

Elengedhetetlen, hogy legyen egy költségvetésünk. Ennek elkészítéséhez teljesen jó a rég bevált ceruzás módszer, de ha valaki szeretne valami modernebbre váltani, akkor igénybe veheti valamelyik telefonos alkalmazást is.

Mindig legyen megtakarításod

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egy vésztartalék képzése. Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha beállítasz egy automatikus átutalási megbízást a megtakarítási számlád javára. Az elsődleges célod az legyen, hogy legalább 3, de inkább 6 havi kiadásodat fedező megtakarításod legyen.

Mindig gondolj arra, hogyha te nem fogod törleszteni az adósságaidat, akkor mégis ki fogja?

Éppen ezért jobb elkerülni a későbbi viharokat, és gondoskodj előre a mentőmellény meglétéről.

Szintén nagyon fontos, hogyha mégis bajba kerülnél, akkor semmiképpen se dugd homokba a fejed: azonnal vedd fel a kapcsolatot a téged hitelező pénzintézettel. A legjobb, ha meg sem várod, hogy ők keressenek téged, hanem azonnal jelzed feléjük, hogy átmeneti pénzügyi problémáid vannak, és dolgozzatok ki közösen valamilyen megoldást. A bankoknak is az az érdekük, hogy visszakapják a pénzüket, és sokkal elnézőbbek, ha azt látják, hogy a bajba jutott adós is erre törekszik.

JÓL JÖNNE EGY HITELKÁRTYA?
A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a számodra legkedvezőbb ajánlatot. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 150 ezer forintnyit havit költést adtunk meg. Az éves kedvezmény szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az Erste Bank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem plasztikját is. További bankok ajánlataiért, valamint a konstrukciók pontos részleteiért (THM, kártya éves díja, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk