13 °C Budapest

Megszabadult a devizahitelétől a Neoton egykori sztárja: még pénze is maradt

2019. december 21. 16:05

Pál Éva a Neoton egykori sztárja évekig kínlódott devizahitele miatt. A szerencsés fordulat akkor következett be, amikor eladta ingatlanát. Még arra is maradt pénze, hogy új otthont vehessen magának.

A Kócbabák, majd a Neoton Família együttes énekesnője és fiai évekig küzdöttek az adósságaikkal, azonban mostanra megoldódni látszik a helyzet - írja a Story magazin. Hiába próbálkoztak a részletfizetéssel, és évekig nyögtek a megnövekedett terhek alatt, a bank egyszer csak egyösszegű visszafizetésre szólította fel őket. Dönteniük kellett.

Hasonlítsd össze a személyi kölcsön ajánlatokat és találd meg a legjobbat a Pénzcentrum kalkulátorával!

Egy összegben kellett volna 21 milliót letennem. Öt napom volt, hogy eladjam az otthonomat, különben elárverezik fél áron, és nem marad semmink

- mondta el Pál Éva, akit az együttesben csak Palinak becéztek. Azt is elmondta, hogy különleges ház volt az övék, Csepelen nincs még egy olyan 1100 négyzetméteres telek a zöldövezetben. Arra is gyanakodott, hogy a bank azért tesz keresztbe nekik, hogy valaki megszerezhesse tőlük az ingatlant.

Aztán a történet szerencsés fordulatot vett: három nap alatt találtak vevőt a házra, aki normál áron vásárolta meg az egykori otthonukat. Így megszabadultak a hiteltől és még a maradék pénzből egy új otthont is tudtak venni. Bár még kissé rendezetlennek érzi az életüket, az énekesnő szerint ez volt a jó döntés.

Tele vagyunk a felújítással kapcsolatos feladatokkal, de sokkal jobb lépésről lépésre kialakítani egy másik otthont, mint belefulladni egy hitelbe

- magyarázta az énekesnő, aki azt is elmondta, hogy nem is érezte mekkora teher, nyomás volt a devizahitel, amíg el nem költöztek korábbi otthonukból. Most már úgy érzi, hatalmas tehertől szabadult meg.

Rengetegen járnak hasonló cipőben

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar összesített adatai alapján 3212 ingatlankiürítés történt tavaly Magyarországon. Ez a szám alig marad el az egy évvel korában regisztrált - rekordot jelentő - 3636 kilakoltatástól. Ráadásul tavaly egy hónappal meghosszabbították a téli kilakoltatási moratóriumot, így nem áprilistól hanem májustól lehetett ismét családokat az utcára tenni.

Vagyis egy hónappal kevesebb idő alatt jött össze a több mint háromezer kilakoltatás, mint 2017-ben. A testület nyilvántartása alapján 2018-ban

  • lakóingatlan sikeres árverését követő birtokbaadás miatt 1928,
  • lakásügyben hozott határozat végrehajtása miatt 743,
  • a Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt eljárás során 318,
  • önkényesen elfoglalt lakás kiürítése miatt 204,
  • bírósági végrehajtáson kívüli értékesítést követően pedig 19 kilakoltatás történt.

Az adatokból az is kiderült, hogy a háttérben többnyire a devizahitelek miatt bajba került adósok fizetésképtelenné válása állt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A régi otthonukról sem kell lemondaniuk a devizásoknak

Még nem késő lépni. A kormány még nyáron úgy módosította a családi otthonteremtési kedvezményről szóló 2016-os rendeletet, ennek értelmében a Nemzeti Eszközkezelő ügyfelei - az elmúlt években a bedőlt ingatlanhitelükből kimentettek - csokot is igénybe vehetnek, ha egy összegben visszavásárolják az állami szervezettől.

A NET ügyfelei 2019 végéig vásárolhatják vissza az ingatlanjaikat. A csok a gyermekek után járó, vissza nem térítendő támogatás, mértéke használt lakás vásárlása esetén:

  • egy gyermek esetén 600 000 forint,
  • két gyermek esetén 1 430 000 forint,
  • három gyermek esetén 2 200 000 forint,
  • négy vagy annál több gyermek esetén 2 750 000 forint.

Az eszközkezelő ügyfelei alapvetően kedvezményes feltételekkel vásárolhatják vissza az ingatlanjaikat:

  • Az ingatlan vételárának alapja az az összeg, amennyiért a Magyar Állam korábban megvásárolta azt (tehát nem a jelenlegi piaci értéke),
  • ebből lejön a 2018. december 31-ig megfizetett bérleti díj összege,
  • a vételár megállapítása során az állam kamatot nem számít fel (jegybanki alapkamatot sem),
  • a Budapesten és az agglomerációjában található ingatlanok után jár még 15 százalék kedvezmény,
  • a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban lévők után szintén 15 százalék,
  • az egyéb vidéki városokban lévők után 25 százalék,
  • a nagyközségekben, községekben lévők után 35 százalék.

Ügyfelenként változó, kinek az ingatlanát eredetileg mennyiért vette meg a NET, de a maximált áron vásárolták meg a bedőlt hiteles lakásokat. Az eszközkezelőhöz került lakások átlagos értéke 9 millió forint, a NET átlagosan 3,8 millió forintot fizetett értük. A kedvezményekkel és az igénybe vehető csokkal együtt bőven akadhatnak olyan ügyfelek, akik végső soron ingyen kapják meg a lakásukat - leszámítva a bérleti díjat, amit az évek során kifizettek (az átlagos bérleti díj 11 160 forint havonta).

Számolj utána Te is a hitelednek!

Ha már fizetjük egy ideje a felvett hitelt, érdemes időről időre körülnézni a piacon, hogy van-e olcsóbb, alacsonyabb kamatozású kölcsön, amivel kiválthatjuk a meglévőt. Az adósságrendezés módszerével hatékonyan csökkenthetjük törlesztőrészletünket, sőt, akár több hitelt - például hitelkártya-tartozást és folyószámlahitelt - rendezhetünk egyetlen kedvezőbb adósságrendező kölcsönnel.

Egy kölcsön felvétele nem játék és nem lehet elhamarkodott a választás. Adjunk magunknak kellő időt, hogy a legjobb döntés szülessen, hiszen azonos hitelösszeg mellett két ajánlat között több tíz- akár százezer forintos különbségek is lehetnek.

A hitelek, hitelkártyák összehasonlítása ma már gyors és egyszerű egy kalkulátor segítségével. Ha hitelre van szükségünk, bátran használjuk ezeket a legkedvezőbb lehetőségek felkutatásához.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem