9 °C Budapest

Ezek a legjobb használt autók 2 millió alatt: veszik őket a magyarok, mint a cukrot

2019. augusztus 6. 05:56

Bár egyre több használt autót hoznak be külföldről, a magyarok jellemzően 14-15 éves verdákat hajtanak - ez elég aggasztó, hiszen a töréstesztek szerint az öregedő kocsikban egyre nagyobb egy halálos kimenetelű ütközés veszélye. A Pénzcentrum megnézte, hogy a legnépszerűbb hazai használt autókból mennyibe kerülnek a fiatalbb modellek, amelyek már biztonságosak. Mutatjuk, miket találtunk!

Hasonlóan a lakáspiac bővüléséhez, az autópiac is szépen muzsikál Magyarországon. Ám az aggasztó trend csak nem akar megfordulni, még mindig zömében 10 évesnél idősebb autók áramlanak be Magyarországra, a hazai gépjárműállomány átlagéletkora pedig nagyjából 14-15 év.

Pedig egyáltalán nem biztos, hogy hosszabb távon jól járunk az idősödő kocsikkal, hiszen amellett, hogy azok korszerűtlenek, és szép lassan tuti előjön valami komolyabb meghibásodás, még veszélyesek is. Ebben a cikkben már bemutattuk, hogy mi történik, ha egy új, és egy régi kocsi karabolozik: hát, elég sokkoló eredmények jöttek ki, konkrétan az idős autókkal elszenvedett baleseteknél sokkal nagyobb a halálos sérülések kockázata.

Nem is az a baj, ha valaki 10+ éves autót vásárol, ez egy szabad ország, mindenki azt csinál a pénzével, amit akar. De egyáltalán nem ajánlom senkinek sem, hogy romhalmazokkal közlekedjen

- ezek már egy fényező-karosszérialakatos intelmei, aki korábban a Pénzcentrumnak nyilatkozott.

A szaki szerint ugyanis az évek során komoly változás megy végbe az autókon, még azokon is, amiket nem törtek össze az évek során: "a rozsda, az anyagok öregedése mind-mind növelik annak a kockázatát, hogy egy balesetben komolyabban megsérüljön a kocsi, és rosszabb esetben az utasai is, bár a gyártók mindig törekedtek a biztonságra, azért 10-20 év alatt sokat fejlődött a technika, összegezve: nem feltétlenül a legbiztonságosabbak ezek a régi autók, sőt."

Ezekből hozzák be a legtöbbet

Ahogyan már fentebb is írtuk, zömében 10 évnél idősebb autók árasztják el a magyar piacot: konkrétan a használtan behozott kocsik több mint 60 százaléka 10 évnél idősebb, 32 százalék pedig 5-10 év közötti - ismertette Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője. A portál összegezte a Datahouse adatai alapján, hogy melyik modelleket hozzák be a legszívesebben az országba. A listát az Opel Astra vezeti 2656 darabbal, majd pedig a Ford Focus jön, amiből 6 hónap alatt 2633 darab érkezett hazánkba. A harmadik Volkswagen Golfból 2479-et importáltak használtan az első hat hónapban.

Ugyanakkor márkák tekintetében a Volkswagen vezeti a sort, a vizsgált időszakban 9150 behozott kocsival, második az Opel 8100-zal, a harmadik pedig a Ford 7447-tel.

Meglepően sok még a Hyundai is, 2938-at hoztak be, és a modellenkénti listán is náluk volt a legnagyobb emelkedés: Hyundai i30-ból csaknem másfélszer annyi érkezett 2019 első fél évében, mint tavaly, így a tizenkilencedik helyről a tizedikre ugrott - ismertette Katona Mátyás.

Adják-veszik ezeket a kocsikat

Az első hat hónapban csaknem minden ötödik hazai BMW gazdát cserélt, az állomány 19,3 százaléka esett át tulajdonosváltáson január és június között. A második a Mercedes (15,6%), a harmadik pedig az Audi lett 14,8 százalékal - derült ki az adatokból.

A modellenkénti bontásban látható, hogy az Astra-Swift-Focus hármas vezeti a listát, ezek cseréltek a leggyakrabban gazdát az első hat hónapban.

Megnéztük, hogy a legnépszerűbb használt autókból milyen időseket lehet 2 millió forintért venni. Suzuki Swiftből akár már egy 2013-ban, vagy 2014-ben gyártottat is megfoghatunk ennyiért, ráadásul nem is a fapadosak közül! Astrából egy évvel fiatalabbat is lehet venni ennyi pénzért, de zömében 2014-ben gyártott autók vannak az értékhatárig. És Focusból is lehet már ötéveset kapni ennyi pénzért!

Tehát kétmillióért a legnépszerűbb használt kocsikból is kaphatsz már olyat, ami megfelel a modern kor követelményeinek, és ráadásul még biztonságos is. Mivel ezekből rengeteg van, érdemes alaposan körülnézni, mielőtt döntenél, hiszen azért mégiscsak több évig fogja szolgálni a családot a verda. De a nagy kínálatnak az is az előnye, hogy több száz kocsiból válogathatsz a neten, nem muszáj rögtön az első pár találatból választani. Ebben a cikkben összeszedtünk 10 dolgot, amire mindenféleképpen figyelj, ha kocsit veszel!

Aztán, mégis miből?

Igen, hiába használt, és hiába mindössze 2 millió forint, egy még hosszú évekig biztonsággal használható autó, így is csak kevesen engedhetik meg maguknak Magyarországon, hogy pusztán önerőből ugorjanak bele a vásárlásba. Az alacsony kamatkörnyezet miatt azonban most érdemes elgondolkodni a hitelfelvételen.  A kereskedőkön kívül több bank is kínál különféle lízingcsomagokat: összességében az a jellemző, hogy minél hosszabb időre veszed fel a kölcsönt, annál alacsonyabb a kamat és a THM. Fontos azonban, hogy az autó vételárának legalább 20 százalékával rendelkezzünk: jellemzően ez az a minimális önerő, amit minden hitelintézet megkövetel az ügyfelektől. Tehát ha mondjuk egy 3 millió forintos autót szeretnénk megvásárolni, akkor mindenképpen rendelkeznünk kell legalább 600 ezer forintnyi önerővel.

Lízingelésénél az autó nem kerül egyből a tulajdonodba. A vállalt futamidő alatt rendszeresen fizeted a vételár kamattal terhelt törlesztőjét, majd a futamidő végén választhatsz, hogy kifizeted a vételár fennmaradó részét és a tulajdonodba kerül a már használt autó, vagy visszaadod a lízingcégnek és esetleg egy új autó lízingelésébe kezdesz, vagy más megoldás után nézel. Ez a nyílt végű pénzügyi lízing. A zárt végű pénzügyi lízing esetében a futamidő végén ki kell fizetned a maradványértéket és az autó a tulajdonod lesz.

A lízing futamidejét  annyira nem tudjuk elhúzni: jellemzően 84 hónap a maximális futamidő, amelyre még szerződést kötnek a lízingcégek. Emellett a casco biztosítást is előírják a kocsira: azaz, nem kötelező, de anélkül magasabb THM-el adnak köcsönt.

A személyi hitel ezzel szemben szabadon elkölthető, így aztán önrészként is felhasználható autóvásárláskor - ha tudjuk, érdemes is kombinálni a kettőt, és a személyi hitelt csak az önrésznek megfelelő összegig felvenni, a maradékot pedig - ha az elérhető - 0 százalékos lízingből fedezni. Ebben az esetben értelemszerűen két törlesztőt kell fizetnünk.

Autót vennél? Keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A lízingelés előnyei

  • A futamidő végén saját autód lehet.
  • Ha nem szeretnéd megtartani az autót, elkezdheted egy másik lízingelését.
  • Jellemzően gyors elbírálás.
  • Használt és új autót is lízingelhetsz, a finanszírozás már 300 000 forinttól is kezdődhet.
  • Idősebb autókat is lízingelhetsz, legfeljebb 18 éves korig.

A lízingelés hátrányai

  • Kell hozzá önerő, ami legalább az autó árának 20 százaléka.
  • A futamidő maximum 7 év lehet, így a törlesztőrészlet egy nagyobb összegű autó esetében igen magas.
  • Nem feltétlenül kerül a tulajdonodba az autó, így el sem tudod adni, ha már nem használod.
  • Bizonyos esetekben az autó fedezetként szolgál.

Természetesen akkor sincs veszve semmi, ha valakinek nincs több millió forintja autóvásárlásra. A bankok kínálatában számtalan szabad felhasználású hitel áll rendelkezésre, amelyek kamata szintén nem magas. Nagy előny, hogy ebben az esetben már a vásárláskor a tulajdonunkká válik a gépjármű, és önerő sem szükséges a vásárláshoz. Emellett nincs kötelező casco sem, és a gépjármű életkora sem számít - lízingeknél a bankok ki szoktak kötni egy maximális életkort, amely felett már nem lehet finanszírozást igényelni a kocsira.

KATT: További ajánlatokért keresd fel a Pénzcentrum autóhitel kalkulátorát!

Azt is fontos kiemelni, hogy a lízing esetén rendre megszabott, hogy milyen futamidővel igényelhetjük a részletfizetést, a banki hiteleknél viszont mi szabjuk meg azt. Így aztán ha nem bírunk el magas törlesztőt, a futamidőt kitolva már havi 30-40 ezer forintért is tudunk egy kb. 2 millió forintos autót vásárolni - önerő nélkül. Fontos azonban tudni, hogy ennek ára lesz, így ha rosszul választunk hitelt, akkor akár a hitelösszeg 20-30 százalékát (vagy többet is) visszafizethetjük kamatköltségekre.

A személyi kölcsön előnyei

  • nincs szükség önerőre
  • nincs szükség fedezetre
  • akár 10 millió forintot is igényelhetsz
  • mindössze jövedelemigazolásra van szükséged
  • használt vagy új autót is vehetsz
  • a kocsi a saját tulajdonod
  • ha marad a hitelből a vásárlás után, a fennmaradó összeget a forgalomba helyezésre költheted
  • nagyon olcsók lettek a személyi kölcsönök

A személyi kölcsön hátrányai

  • Meg kell felelned a hitelminősítésen
  • Az autóval kapcsolatos összes költség téged terhel, mint tulajdonost
  • Az autó eladása is a te feladatod

Az összehasonlításból látszik, hogy a legnagyobb szabadságot és kockázatmentességet a tartós bérlés adja, igaz, borsosan meg kell fizened az árát. Ráadásul, ha ragaszkodsz ahhoz, hogy a kocsi a tulajdonodban legyen és később el tudd adni, csak a lízing vagy a személyi kölcsön jöhet szóba. A két finanszírozási forma nagyjából megegyező költségek mentén vehető igénybe, azonban a személyi kölcsönök mellett szól, hogy jóval rugalmasabban felhasználható a hitelösszeg, hiszen nem csak az autóra költheted, illetve nincs szükség több százezer forintos önerőre.

A legjobb személyi kölcsön felkutatásához érdemes a Pénzcentrum kalkulátorát használnod. A szintén 2 millió forintos hitelösszegre és 60 hónapos futamidőre leadott kalkuláció alapján látható a rangsoron, hogy a legjobb ajánlatot jelenleg a CIB Bank nyújtja, itt a THM 8,17% a törlesztőrészlet havonta 40 436 forint. Érdemes lehet még megfontolni a Raiffeisen ajánlatát: személyi kölcsöne 8,92 százalékos THM és 40 505 forintos törlesztőrészlet mellet vehető igénybe. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, futamidő, stb.) keresd fel a Pénzcentrum autóhitel-kalkulátorát.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 18:07
Idén is kikérte a Fővárosi Törvényszéktől az Átlátszó oknyomozó műhely, hogy melyik sajtótermék menn...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem