2020. október 30. péntek Alfonz

Durván átszabták a piacot ezek az új hitelek: de mi lesz a válság után?


Az államilag támogatott hitelek átrendezték a hitelpiacot, változott a kölcsönigénylők köre és a hitelfelvételi szándék is. A válság után új termékpaletta jöhet, de előbb még valószínűleg meghosszabbítják a kedvezményes hitelek elérhetőségét.

Három hónap óta elérhető a vállalkozások számára a Széchenyi Kártya Plusz konstrukció. Az első pár hónap tapasztalata, hogy az ügyfelek kifejezetten érdeklődnek a hitelek iránt, a kereslet a támogatott konstrukciók iránt kb. háromszorosa a tavaly ilyenkor tapasztaltaknak - ismertette piaci a folyamatokat Szabó Norbert, a Sberbank Magyarország Zrt. Mikrovállalati szegmensének vezetője. Az igénylések megugrása miatt most több olyan bank is be akar lépni a piacra, amely korábban nem árult hasonló terméket. Az elmúlt időszakban valamelyest lassult a hitelbírálatok átfutása ugyanezen okból, nagy a nyomás a programban résztvevő bankok ügyintézőin.

Változott az igénylés célja és az kölcsönigénylők köre is. A korábbi időszakban a folyószámlahitel dominált az igénylések között, most a Széchenyi Likviditási hitelkonstrukció iránt a legnagyobb az érdeklődés, ami szabad felhasználású, így változatos célokra igénylik az ügyfelek - mondta el a szegmens vezető. Ami az érdeklődőket illeti, új ügyfelek is érkeztek: akiket megérintett a válság, és a lehetőséget látók. Előbbiek főként munkahelymegtartó hitelért mennek a bankba, utóbbiak a kedvező konstrukciót meglátva találtak ki maguknak új projekteket, amit inkább hitelből, mint saját forrásból finanszíroznának.

Esélyes a hosszabbítás

A megszokott hitelpiaci állapotokra jelentős hatást gyakoroltak az állami támogatott konstrukciók. A bankok saját fejlesztésű hiteltermékei most nem versenyképesek a támogatott hitelekkel szemben. Szabó Norbert szerint az még kérdés, hogy a válságot követően a bankok leporolják a régi kínálatukat, vagy a mostani tapasztalatok alapján teljesen új termékpalettával állnak elő.

A szakember szerint a hazai és nemzetközi várakozások fényében módosíthatják majd a moratóriumot, és azzal összhangban változnak a gazdaságmentő csomagok is. Az államilag támogatott konstrukciók élettartama így kitolódhat, ha pedig elfogy a keret, a döntéshozók bizonyára elgondolkodnak a rendelkezésre álló források növelésén.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Csúnya hónap jön: drágulásra, várakozásra készüljenek a magyar autósok
Egyre többen váltanak négyévszakosra, de nem mindegy, hogy milyet vásárolunk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.29-11.04
Országos

Lidl

10.29-11.04
Országos

Auchan

10.29-11.04
Országos

Tesco

10.29-11.04
Országos

Spar

10.29-11.04
Országos

Interspar

10.29-11.04
Országos

Praktiker

10.29-11.09
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó