20 °C Budapest
Young woman moving in into new apartment

Fontos változás a hazai lakáshiteleknél: rengeteg magyar törlesztőrészletét érintheti a fordulat

2023. február 2. 10:03

Még mindig nem tért magához a lakáshitelpiac a kedvezőtlen gazdasági környezet és a horrorinfláció okozta brutális pofonból. Ez pedig megmutatta magát a frissen közzétett decemberi adatokban is: az egész évet vizsgálva nyolc, az egy évvel korábbi hónaphoz képest viszont hatvanegy (!) százalékos visszaesés tapasztalható az új szerződésekben. Öröm az ürömben, hogy a kamatok végre csökkentek: ha trend lesz belőle, lassan remélhetjük, hogy magára talál végre a piac.

Folytatódott a lakáscélú hitelek szabadesése decemberben is - ez látszik a Magyar Nemzeti Bank által tegnap közzétett adatokból, mely a múlt év utolsó hónapját vizsgálta. A tegnap közzétett adatokkal immár teljes a 2022-es év adatsora, így most megnézzük az egész múlt esztendőt - azt biztosan tudjuk, hogy nem a lakáshitelek éve volt, a folyamatos infláció és kamatemelkedés elég alaposan odavágtak a szektornak. Lássuk újra a számokat!

Nem várható konszolidáció

Mindössze 41 milliárd forintnyi új szerződést írhatunk be a lakáscélú hitelekhez 2022 decemberére, ami természetesen újabb negatív rekordot jelent - derült ki az MNB tegnap közzétett adatsorából. Ha összevetjük 2022 januárjával, akkor látjuk, hogy csaknem a több mint öt éves negatív rekordot közelíti ez a szám, amikor 36 milliárd volt az új szerződések összege.

Kiderül az is, hogy

januárhoz képest 8,3%, 2021 decemberéhez képest viszont 61 (!!!) százalékos a visszaesés,

vagyis elmondható, hogy tovább tart a lakáshitelek szabadesése. Ráadásul arra sincs sok remény, hogy a január legalább némi korrekciót hozzon: a január 9-ig tartott igazgatási szünet nem tesz majd jót az új szerződések számának és összegének, és a lakáshitelek egyik felhúzója, a 3%-os CSOK-hitel igénylése is látványosan visszaesett.

Nem a lakáshitelezés éve volt

Mivel a decemberrel teljessé vált a 2022-es adatsor, itt az ideje azt is megnézni, milyen volt a lakáshitelezésben a tavalyi év. Nem mondunk nagy újdonságot, ha kijelentkük (és mint az előbbi grafikonon is látszik): szabályos szabadesést hajtott végre a lakossági hitelezés, amelynek a folyamatosan romló gazdasági környezet, az infláció miatt végrehajtott kamatemelések és a hitelek emiatt történt megdrágulása egyszerre nem tett valami jót.

Mint a grafikonon is szemléltettük, 2022-ben a legjobb hónap a május volt, ekkor a decemberi érték több mint háromszorosát, 153 milliárdnyi új hitelt hagytak jóvá a lakásra vágyó magyaroknak. Ezután viszont - az augusztust kivéve - minden egyes hónapban egyre kevesebb volt az új szerződések értéke. Januárban 108 milliárdról indultunk, ez jutott el a decemberi 41 milliárdig - vagyis az egész évet nézve összesen 8 százalékos a csökkenés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jöhet végre a kamatcsökkenés?

A lakáshitelek borzalmas visszaesésének okaként sok hónapon át a kamatok folyamatos emelkedését neveztük meg (illetve az emiatt elszálló törlesztőket, de erről később). Az mindenképpen jó hír, hogy a kamatok a friss adatok alapján végre csökkenésnek indultak: ezt szemléltettük az alábbi grafikonon.

A babaváró kamata ugyan egytized százalékkal még emelkedett, de a lakáshitelek összessége, a felújítás/korszerűsítés, illetve a személyi hitelek kamata egyaránt csökkenésnek indult. Azt nem tudni, hogy ez vajon folytatódhat-e, és ha igen, mekkora mértékben: a lakáscélú hitelek kamata most is csak minimálisan, 0,06%-al olcsósodtak, tehát erősen kérdéses, hogy a januári adatokból mit lehet majd kiolvasni.

Maradtak a brutális törlesztők

Végül pedig, ahogy szoktuk, nézzük a legjobb banki ajánlatokat! Itt továbbra is az látszik, amit fentebb írtunk: a törlesztőrészletek, a visszafizerendő összegek egész egyszerűen most nem férnek bele a magyaroknak, és ez a másik oka annak, hogy a tudatos pénzügyi tervezés közepette egyre kevesebben mernek belevágni a lakáshitel felvételébe. Abban mindenesetre reménykedhetnek, hogy talán folytatódik a kamatok csökkenése átlagosan, ez pedig hosszabb távon (sőt, akár 4-5 hónap múlva) már egyre több ember vihet vissza a hitelpiacra.

De a jelenlegi helyzet szinte katasztrofális: a legjobb banki ajánlatnál sem találunk már 85 ezer forint alatti törlesztőt, ha a szokott módon 10 milliós kölcsönösszeggel számolunk 20 éves futamidőre. Súlyos eltérések vannak a visszafizetendő összegek között is: az e havi legjobb ajánlat is már ott indul, hogy a felvett összeg dupláját kell virítanunk a futamidő végére, valamint a 9-10 százalékos átlagkamat is sokaknak riasztó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm