14 °C Budapest
Young woman moving in into new apartment

Fontos változás a hazai lakáshiteleknél: rengeteg magyar törlesztőrészletét érintheti a fordulat

2023. február 2. 10:03

Még mindig nem tért magához a lakáshitelpiac a kedvezőtlen gazdasági környezet és a horrorinfláció okozta brutális pofonból. Ez pedig megmutatta magát a frissen közzétett decemberi adatokban is: az egész évet vizsgálva nyolc, az egy évvel korábbi hónaphoz képest viszont hatvanegy (!) százalékos visszaesés tapasztalható az új szerződésekben. Öröm az ürömben, hogy a kamatok végre csökkentek: ha trend lesz belőle, lassan remélhetjük, hogy magára talál végre a piac.

Folytatódott a lakáscélú hitelek szabadesése decemberben is - ez látszik a Magyar Nemzeti Bank által tegnap közzétett adatokból, mely a múlt év utolsó hónapját vizsgálta. A tegnap közzétett adatokkal immár teljes a 2022-es év adatsora, így most megnézzük az egész múlt esztendőt - azt biztosan tudjuk, hogy nem a lakáshitelek éve volt, a folyamatos infláció és kamatemelkedés elég alaposan odavágtak a szektornak. Lássuk újra a számokat!

Nem várható konszolidáció

Mindössze 41 milliárd forintnyi új szerződést írhatunk be a lakáscélú hitelekhez 2022 decemberére, ami természetesen újabb negatív rekordot jelent - derült ki az MNB tegnap közzétett adatsorából. Ha összevetjük 2022 januárjával, akkor látjuk, hogy csaknem a több mint öt éves negatív rekordot közelíti ez a szám, amikor 36 milliárd volt az új szerződések összege.

Kiderül az is, hogy

januárhoz képest 8,3%, 2021 decemberéhez képest viszont 61 (!!!) százalékos a visszaesés,

vagyis elmondható, hogy tovább tart a lakáshitelek szabadesése. Ráadásul arra sincs sok remény, hogy a január legalább némi korrekciót hozzon: a január 9-ig tartott igazgatási szünet nem tesz majd jót az új szerződések számának és összegének, és a lakáshitelek egyik felhúzója, a 3%-os CSOK-hitel igénylése is látványosan visszaesett.

Nem a lakáshitelezés éve volt

Mivel a decemberrel teljessé vált a 2022-es adatsor, itt az ideje azt is megnézni, milyen volt a lakáshitelezésben a tavalyi év. Nem mondunk nagy újdonságot, ha kijelentkük (és mint az előbbi grafikonon is látszik): szabályos szabadesést hajtott végre a lakossági hitelezés, amelynek a folyamatosan romló gazdasági környezet, az infláció miatt végrehajtott kamatemelések és a hitelek emiatt történt megdrágulása egyszerre nem tett valami jót.

Mint a grafikonon is szemléltettük, 2022-ben a legjobb hónap a május volt, ekkor a decemberi érték több mint háromszorosát, 153 milliárdnyi új hitelt hagytak jóvá a lakásra vágyó magyaroknak. Ezután viszont - az augusztust kivéve - minden egyes hónapban egyre kevesebb volt az új szerződések értéke. Januárban 108 milliárdról indultunk, ez jutott el a decemberi 41 milliárdig - vagyis az egész évet nézve összesen 8 százalékos a csökkenés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jöhet végre a kamatcsökkenés?

A lakáshitelek borzalmas visszaesésének okaként sok hónapon át a kamatok folyamatos emelkedését neveztük meg (illetve az emiatt elszálló törlesztőket, de erről később). Az mindenképpen jó hír, hogy a kamatok a friss adatok alapján végre csökkenésnek indultak: ezt szemléltettük az alábbi grafikonon.

A babaváró kamata ugyan egytized százalékkal még emelkedett, de a lakáshitelek összessége, a felújítás/korszerűsítés, illetve a személyi hitelek kamata egyaránt csökkenésnek indult. Azt nem tudni, hogy ez vajon folytatódhat-e, és ha igen, mekkora mértékben: a lakáscélú hitelek kamata most is csak minimálisan, 0,06%-al olcsósodtak, tehát erősen kérdéses, hogy a januári adatokból mit lehet majd kiolvasni.

Maradtak a brutális törlesztők

Végül pedig, ahogy szoktuk, nézzük a legjobb banki ajánlatokat! Itt továbbra is az látszik, amit fentebb írtunk: a törlesztőrészletek, a visszafizerendő összegek egész egyszerűen most nem férnek bele a magyaroknak, és ez a másik oka annak, hogy a tudatos pénzügyi tervezés közepette egyre kevesebben mernek belevágni a lakáshitel felvételébe. Abban mindenesetre reménykedhetnek, hogy talán folytatódik a kamatok csökkenése átlagosan, ez pedig hosszabb távon (sőt, akár 4-5 hónap múlva) már egyre több ember vihet vissza a hitelpiacra.

De a jelenlegi helyzet szinte katasztrofális: a legjobb banki ajánlatnál sem találunk már 85 ezer forint alatti törlesztőt, ha a szokott módon 10 milliós kölcsönösszeggel számolunk 20 éves futamidőre. Súlyos eltérések vannak a visszafizetendő összegek között is: az e havi legjobb ajánlat is már ott indul, hogy a felvett összeg dupláját kell virítanunk a futamidő végére, valamint a 9-10 százalékos átlagkamat is sokaknak riasztó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 30. 13:45
A magyar médiahatóság ismét nem a földrajzi illetékességéhez tartozó médiaszolgáltatókat vizsgált a...
Holdblog  |  2023. március 30. 12:59
Mea culpa, de egyetlen szóval sem említettem még, hogy Venezuelában az ember vásároljon bármit is (r...
Bankmonitor  |  2023. március 30. 11:00
Korábban már írtunk az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rend...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?