9 °C Budapest
Father, mother and lilttle daughter talking.

Rengeteg magyar fiatal mond nemet az ingyenmilliókra: ha nem sietnek, kifutnak az időből

2022. január 7. 11:07

Már nyár közepén csökkenésnek indultak a babaváró hitel kifizetett összegei, az ősz végi adatok szerint pedig a visszaesés üteme gyorsulni látszik. A babaváró népszerűségének csökkenését látszik megerősíteni a házasságkötések számának a szokásosnál nagyobb mértékű visszaesése is. De mi vehette el a magyarok kedvét a házasodástól és a gyermekvállaláshoz köthető kölcsöntől. A szezonális hatások és az új támogatások talán arra ösztökélték őket, hogy idénre halasszák a frigyeket és gyermekvállalást?   

A jegybank által a héten publikált statisztikák szerint a hazai bankok novemberben mindössze 37,59 milliárd forint összegű hitelt utaltak ki lakossági ügyfeleiknek. Ez az eddig mért egyik legalacsonyabb szám a kivezetéséhez közelítő támogatott hitelforma bevezetése óta.

A kifizetések mostani összege ugyanis nem csak az előző hónaphoz képest jelent visszaesést, de a válságos tavalyi év összes hónapjához képest is gyengébb eredményt jelent. A babaváró hanyatlása még a nyáron indult. Míg 2021 júniusában még 52,65 milliárd, júliusban 48,75 milliárd, addig szeptemberben csak 47,59 milliárd forint babaváró hitelt vettek fel a bankoktól a háztartások.

A visszaesés üteme viszont gyorsulni látszik. Az októberi 44,49 milliárd forintos teljes hitelösszeg után ugyanis a novemberi 37,59 milliárd újabb 16 százalékos visszaesést jelent. Pedig már az előző is egy igen gyenge hónap volt a hitelformát tekintve.

A másik két népszerű lakossági hitelforma eközben továbbra is jól teljesít és a korábbi hónapok nagy részének eredményeiből úgy tűnik a válságot már magunk mögött tudhatjuk. Lehet, tehát, hogy a most látott folyamat sokkal inkább a babaváró hattyúdalának, mint a magyarok hitelektől való elfordulásának tudható be.

Nem meglepő. A jogosultak köre ugyanis fokozatosan csökken, ez pedig természetes, hogy hosszabb távú visszaesést hozott a babaváró hitelek összegeiben. Az is érthető viszont, hogy a babaváró miért tudta mégis megőrizni relatív népszerűségét.

A babaváró hitel jól kombinálható lakáshitelekkel, akár önerőként. A felújítási támogatás felvételéhez ezért nem mindenki választ lakáskölcsönt, a felújítási munkákat ugyanis a jogosultak személyi hitelből, vagy babaváró kölcsönből is ugyanúgy tudják előfinanszírozni. A babaváró összegét egyébként a hitelintézetek 75 százalékban számíthatják be önerőként a lakáshitel-kérelmek esetében.

A Duna House Pénzügyek ügyfelei körében végzett felmérés szerint, 2021 január-decembere között a Babaváró legnépszerűbb felhasználási módja nem meglepő módon épp a lakásvásárlás volt, az igénylők 72,5 százaléka költötte erre a kölcsönt. Aránya több mint 10 százalékponttal szárnyalta túl az egy évvel korábbi statisztikát.

Ennek hatása középtávon is látható volt a babaváró hitelek kihelyezett összegeinek alakulásában. És simán elképzelhető, hogy még hónapokon keresztül sikeresen tartja fent a kivezetés dátuma felé közeledő kölcsön iránti érdeklődést.  A hitelezések számának és összegeinek további növekedése viszont egyre valószínűtlenebbnek tűnik.

A babaváró hanyatlása betett a lagziknak is

A KSH legfrissebb statisztikái világossá tették, hogy 2021 sem lesz rekordév a házasságkötések számát tekintve. Bár a pandémia miatt rengeteg lagzit halasztottak az előző évről tavalyra, ezek jó részét már nyáron megtartották, és őszre a babaváróval együtt, menetrendszerűen az az által pörgetett házasodási kedv is enyhült.

A nyár végén pedig ennek megfelelően a házasságkötések száma is meredek esésnek indult. A lagzik alacsonyabb száma persze részben betudható lenne a szezonális hatásoknak, annak üteme és nagysága viszont nagyobb az elmúlt években megszokottnál.

Egyrészt már augusztusban, az őszi holtszezon előtt beindult, másrészt a visszaesés akkora mértékű, hogy a menyegzők száma nem sokkal haladta meg a 2020-as év statisztikáját sem. Mint ismeretes, tavaly előtt pedig éppen ez volt a kijárási tilalom visszavezetésének hónapja. 2021 Novemberében mindössze 3866 magyar pár kötötte össze életét, ami éves szinten csupán 6 százalékos emelkedés, de a 2019-es év statisztikájához képest még mindig 15 százalékos lemaradás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A visszaesés mértéke persze nézőpont kérdése. 2020-ban hiába tört be Magyarországra is a világjárvány, mégis 3,1 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint 2019-ben. Még decemberben is, a korlátozások ellenére is 2,9 százalékkal nőtt a házasságkötések száma. Ez persze azt is megerősíti, hogy a november már egy évvel korábban is az egyik leggyengébb hónap volt. Az augusztustól tartó meredek visszaesést pedig az is indokolhatja, hogy a nyár közepéig megtartották a legtöbb tavalyról (részben éppen a novemberben bevezetett korlátozások miatt) elhalasztott lagzit.

Közelít a babaváró alkonya

Mindössze egy éve maradt a jelenlegi kondíciók mellett azoknak, akik szeretnék felvenni a babaváró támogatást. A babaváró támogatásról szóló kormányrendelet szerint ugyanis a kölcsön és a babaváró támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2022. december 31-éig köthető meg.

Bár a rendeletet akár módosíthatják még, és kitolhatják a határidőt, aki biztosra akar menni, az még az idén elintézi az igénylést. Ez könnyen eredményezheti, hogy élénkül majd a bankok hitelkereslete, illetve az ingatlanpiacon is nőhet az érdeklődés. Sokak számára viszont a közelgő határidő azt jelenti, hogy esélyük sincs megfelelni a feltételeknek. Egyelőre úgy tűnik, az utóbbi tényező érvényesül erősebben.

A házasságkötések számában tapasztalható visszaesés ugyanis könnyen magyarázható azzal, hogy akik akarták, már a nyár elején/közepén kimondták a boldogító igent. A babaváró hitelek kiutalt összege azonban az egész nyarat tekintve is visszaesést mutat az előző, sőt a 2019-es évhez képest is. Pedig két éve csak júliustól volt elérhető, tehát a hitelforma 2 hónap alatt szárnyalta túl a most 4 hónapra vetített számokat. A képet persze árnyalja, hogy az akkor júliusban és augusztusban folyósított hitelösszeg viszont azóta is rekordnak számít.

Az őszi hónapok is nagyon erősek voltak a babaváró első évében, amit a tavalyihoz hasonlóan már a 2020-as évben sem sikerült túlszárnyalni. Úgy látszik tehát a kezdeti roham által felállított rekordokat már nem fogja megközelíteni a hitelforma. Ezt az is igazolja, hogy hiába enyhültek a járványügyi korlátozások és nőtt a lakosság fizetőképessége, a magyarok nem rohanták meg a bankokat.

Ennek oka, hogy eddig is szűkült, és a járvány hatására (hiába a kilábalás) mostanra még kisebb lett azok köre, akik jogosultak a babaváró kölcsön felvételére. A határidők közeli lejárta miatt pedig egyre kevesebben fognak megfelelni a babaváró igényléséhez támasztott feltételeknek. Új támogatási formák is megjelentek viszont a tavalyi évben, amik a babaváró népszerűségére is kihatással vannak.

A támogatási program nem vész el, csak átalakul

2021-ben elsősorban az év elején bevezetett otthonfelújítási támogatás és hitel határozta meg a lakosság hitelfelvételi kedvét - ez a lakáskölcsön kifizetésekben egyértelműen meglátszik. Október 4-től pedig megjelent  a Zöld Otthon Program keretében az új zöld CSOK-hitel is. Ennek segítségével akár 70 millió forint kedvezményes, 2,5%-os kamatozású hitelhez is juthat egy család, akár még gyermek nélkül is. A bankokban már a zöld hitel bevezetését megelőzően nagy volt az érdeklődés a lakosság részéről.

Az energia-hatékony, újépítésű ingatlanokra igényelhető hitelhez azonban meg kell felelni a bankok feltételeinek, emellett önerőre is szükség lesz. A babaváró hitel népszerűsége részben épp abban áll, hogy a segítségével - önerőként felhasználva - olyan családok is hitelhez juthattak, akiknek nem volt elég önerőjük akár egy kedvezményes lakáshitelhez sem.

A zöld hitel ugyanis jól kombinálható más családtámogatásokkal, vállalt vagy már megszületett gyermekek esetén is a CSOK-kal, CSOK-hitellel, babaváróval, a jelzálog-hitel elengedés kihasználásával, lakásáfa-visszaigényléssel, és az illetékmentességgel is. Több tízmilliónyi vissza nem térítendő támogatást, és kedvezményes hiteleket kaphatnak így a családok az otthonteremtésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 11:46
Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy a 2024. évi önkormányzati, illetve az európai parl...
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem