13 °C Budapest
Megszólalt az MNB: ekkora növekedést várnak 2021-ben

Megszólalt az MNB: ekkora növekedést várnak 2021-ben

MTI
2020. december 2. 16:30

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa arról, hogy 0,60 százalékon maradjon az alapkamat - derül ki a november 17-ei ülés rövidített jegyzőkönyvéből, amelyet szerdán tett közzé az MNB a honlapján.

A monetáris tanács döntése szerint az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába, az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatlába 1,85 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatlába mínusz 0,05 százalékon maradt. A kamatok mértékét a testület az előző, október 20-i ülésén sem módosította. Az alapkamat 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon, majd a júniusi ülés 0,75 százalékra mérsékelte, és a júliusi csökkentés után lett 0,60 százalék.

A monetáris tanács szerint a kialakított rövid oldali monetáris kondíciók fenntartható módon támogatják az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását - olvasható a jegyzőkönyvben.

Megismételték, hogy ameddig az inflációs kockázatok indokolják, addig a jegybank az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn.

Figyelik az inflációt

A tanács szerint a jelenlegi, gyorsan változó környezetben kiemelten fontos, hogy a rövid oldali hozamok biztonságos távolságban maradjanak a nullaközeli tartománytól. Az MNB a járvány időszakában is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett. Ezért folyamatosan értékelik a beérkező adatokat, kiemelt figyelemmel követik a gazdaság helyreállításával kialakuló inflációs hatások tartósságát, valamint a pénzpiaci folyamatok lehetséges inflációs hatásait. Amennyiben az inflációs kilátások megváltozása indokolttá teszi, az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására - írják.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy a pénzpiaci folyamatok továbbra is jelentős változékonyságot mutatnak, amit az elmúlt hónapban leginkább a koronavírus-járvány fejleményei és az oltóanyag fejlesztésével kapcsolatos hírek befolyásoltak. Ezzel kapcsolatban több döntéshozó is felhívta a figyelmet az óvatos monetáris politikai megközelítés fenntartásának szükségességére.

A tanácstagok megállapították, hogy bár a harmadik negyedévben a gazdasági aktivitás az április-májusi mélypontot követően jelentős mértékben korrigált, a járvány második hullámának és a korlátozó intézkedések bevezetésének hatására 2020 negyedik negyedévében a gazdaság helyreállása átmenetileg megtorpan. Több tanácstag rámutatott: a kilábalás 2021-ben folytatódik, míg a gazdasági teljesítmény várhatóan 2022 fordulóján érheti el újra a járvány előtti szintet.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Jövőre várják a bővülést

Az MNB szeptemberi előrejelzése szerint 2020-ban a magyar GDP várhatóan 5,1-6,8 százalék közötti mértékben zsugorodik, amit 2021-ben 4,4-6,8 százalék közötti bővülés követhet. A gazdasági teljesítmény 2022 fordulóján érheti el a járvány előtti szintet. A novemberi ülésén a tanács végrehajtotta az állampapír-vásárlási program technikai felülvizsgálatát, a programot sikeresnek ítélik. Május óta a jegybank mérlegében lévő állampapírok állománya több mint 700 milliárd forinttal nőtt. 

Mint írják, a jegybanki vásárlások hozzájárultak az állampapírpiac stabil likviditási helyzetének fenntartásához, valamint erősítették a monetáris transzmisszió hatékonyságát. Az MNB folytatja a programot és változatlanul tartós piaci jelenlétre rendezkedik be az állampapírpiacon, a vásárlásokat a szükséges mértékben a szükséges ideig fogják használni. A tanács továbbra sem határoz meg keretösszeget az állampapír-vásárlási program esetében. 

A legközelebbi technikai felülvizsgálatot a 2000 milliárd forintos állomány elérésekor hajtják végre. Megismételték: a Növekedési hitelprogram (Nhp) hajrá kihasználtsága november közepére meghaladta az 1000 milliárd forintot, ezért a tanács a program keretösszegének 1000 milliárd forintos megemeléséről is döntött.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?