A magyar hitelmágusok: félmilliós a fizetésük, mégsem törlesztenek

2016. május 16. 07:02

Közel 1000 milliárd forinttal tartoznak az egykori devizahitelesek a bankjuknak vagy a követeléskezelőnek. Az évek során több programmal is segíteni próbáltak a bajba jutottakon, azonban (a jegybank számításai szerint) még 110 ezer adós helyzete rendezetlen, és további ügyek is még csupán folyamatban vannak. A Portfolio konferenciáján szakértők mondták el, hogyan segíthetnek a nem fizető hitelek adósain.

A nem fizető jelzáloghitelek száma jelentős,

  • 150 ezer adós,
  • 3 milliárd eurós (közel ezer milliárd forint) tartozást halmozott fel, ráadásul
  • Ezeknek csupán 60 százalékán van fedezet.

A követeléskezelő rendszer viszont évente ebből csupán 5-6 ezer követelést tud kezelni, így pedig a folyamat akár 30 évig is eltarthat, ha nem nő a kapacitás.

A kilakoltatási moratórium feloldása egyébként gyorsíthatja a folyamatot, az azonban még kérdéses, hogy ez így marad-e hosszú távon is

- mondta Felfalusi Péter, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke és vezérigazgatója a Portfolio Hitelezés 2016 konferenciáján.

A végrehajtási törvény változtatása is tervben van a közeljövőben, de a követeléskezelésről szóló törvényt már akár idén ősszel elfogadhatják.

Európa legszigorúbb adatvédelmi szabályozása van érvényben hazánkban - tette hozzá Felfalusi Péter. Ez pedig nem segíti az ügyek felgöngyölítését. Ha például valaki kórházban van és beküldi az eredeti kórházi jelentést, akkor ez automatikusan különleges adatnak minősül, ami előzetes engedély mellett lehetne csak megismerhető. A helyzetet viszont nehezíti, hogy új, európai uniós jogszabály is a kanyarban van.

Hogyan lehet lezárni a problémát minél előbb?

Az adósok közel harmada annak ellenére nem törleszti a hitelét, hogy ehhez elegendő jövedelme van. Tízből egy adósnál pedig a havi jövedelem meghaladja a 400 ezer forintot, így náluk a kisebb lakásba költözés azonnal megoldhatná a problémát.

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) még 3 ezer szerződést tud befogadni, javaslatunk szerint további 25 ezerrel kellene megemelni a kvótát

 - mondta Becsei András, az Magyar Bankszövetség alelnöke.

Sokan nemcsak a banknak tartoznak, hanem közüzemi, telekommunikációs és közös költség tartozásuk is van, nekik a magáncsőd segíthetne. Itt ugyan a követelést behajthatnák, viszont az ügyfél ezzel nem sokat nyerne bizonyos esetekben. Viszont ahogy azt a Pénzcentrum korábban már kiszámolta: egy átlagos devizahitelesnek akár 5 millió forintos tartozást is elengedhetnek. Ennek ellenére ez sem egy csodafegyver, Felfalusi Péter szerint:

Felpuhítás esetén sem lesz képes 15-20 ezernél több ügyet kezelni a magáncsőd.

A kilakoltatások ugyan lehetségesek, azonban kevés valósult meg. Ennek oka, hogy az otthon elvesztése az adósokat arra sarkalja, hogy megoldást találjanak a problémájukra, így a gyakorlatban nem várhatók tömeges kilakoltatások, mert az ügyek előbb rendezésre kerülnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mikor indulhat a nem teljesítő hitelek behajtása?

A konferencia résztvevőinek valamivel több mint fele szerint a tömeges végrehajtási eljárások nem indulnak meg 2017 végéig, azonban sokan (45 százalék) szerint viszont kifejezetten sok tartozást rendezhetnek valamilyen rendszeren keresztül.

Ehhez azonban a szakértők szerint több dologra is szükség lenne:

  • A követeléskezelői szabályozást kellene leegyszerűsíteni,
  • A végrehajtásokat le kellene egyszerűsíteni és
  • Radikálisan csökkenteni kellene a magáncsőd adminisztrációját.

Ezekkel a lépésekkel ugyanis a bennragadt hiteleket rendezni lehetne, aminek köszönhetően a bajba jutott családoknak sokkal hamarabb nyújtanának megoldást.

Miért kellene rendezni a hiteleket?

Az adósok szempontjából is előnyös, ha minél előbb lerendezik a hiteleket, mivel az esetek többségében olyan megoldás születik, ahol gyakorlatban nem kerülnek utcára a családok, sőt sokszor a jelenlegi otthonukat is megtarthatják. Az ilyen, békés rendezésre viszont csak akkor van lehetőség, ha az ügyfelek is együttműködnek a bankkal vagy a követeléskezelővel.

A bankokon keresztül egyébként azok is jól járhatnak, akik most szeretnének kölcsönhöz jutni. Ha a pénzintézetek megszabadulnak a terhet jelentő, nem fizető hitelektől, akkor akár a kamatmarzs vagy a hitelköltségek csökkenése is elképzelhető.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. december 10. 16:43
A FED igyekszik hűteni a befektetők várakozásait a kamatcsökkenések gyorsaságával kapcsolatban, mond...
MEDIA1  |  2023. december 10. 11:23
Úgy tűnik, megint csavartak egyet felfelé a propaganda szintjén, ugyanis a Bors című, Fidesz-közeli...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem