15 °C Budapest
A magyar hitelmágusok: félmilliós a fizetésük, mégsem törlesztenek

A magyar hitelmágusok: félmilliós a fizetésük, mégsem törlesztenek

2016. május 16. 07:02

Közel 1000 milliárd forinttal tartoznak az egykori devizahitelesek a bankjuknak vagy a követeléskezelőnek. Az évek során több programmal is segíteni próbáltak a bajba jutottakon, azonban (a jegybank számításai szerint) még 110 ezer adós helyzete rendezetlen, és további ügyek is még csupán folyamatban vannak. A Portfolio konferenciáján szakértők mondták el, hogyan segíthetnek a nem fizető hitelek adósain.

A nem fizető jelzáloghitelek száma jelentős,

  • 150 ezer adós,
  • 3 milliárd eurós (közel ezer milliárd forint) tartozást halmozott fel, ráadásul
  • Ezeknek csupán 60 százalékán van fedezet.

A követeléskezelő rendszer viszont évente ebből csupán 5-6 ezer követelést tud kezelni, így pedig a folyamat akár 30 évig is eltarthat, ha nem nő a kapacitás.

A kilakoltatási moratórium feloldása egyébként gyorsíthatja a folyamatot, az azonban még kérdéses, hogy ez így marad-e hosszú távon is

- mondta Felfalusi Péter, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke és vezérigazgatója a Portfolio Hitelezés 2016 konferenciáján.

A végrehajtási törvény változtatása is tervben van a közeljövőben, de a követeléskezelésről szóló törvényt már akár idén ősszel elfogadhatják.

Európa legszigorúbb adatvédelmi szabályozása van érvényben hazánkban - tette hozzá Felfalusi Péter. Ez pedig nem segíti az ügyek felgöngyölítését. Ha például valaki kórházban van és beküldi az eredeti kórházi jelentést, akkor ez automatikusan különleges adatnak minősül, ami előzetes engedély mellett lehetne csak megismerhető. A helyzetet viszont nehezíti, hogy új, európai uniós jogszabály is a kanyarban van.

Hogyan lehet lezárni a problémát minél előbb?

Az adósok közel harmada annak ellenére nem törleszti a hitelét, hogy ehhez elegendő jövedelme van. Tízből egy adósnál pedig a havi jövedelem meghaladja a 400 ezer forintot, így náluk a kisebb lakásba költözés azonnal megoldhatná a problémát.

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) még 3 ezer szerződést tud befogadni, javaslatunk szerint további 25 ezerrel kellene megemelni a kvótát

 - mondta Becsei András, az Magyar Bankszövetség alelnöke.

Sokan nemcsak a banknak tartoznak, hanem közüzemi, telekommunikációs és közös költség tartozásuk is van, nekik a magáncsőd segíthetne. Itt ugyan a követelést behajthatnák, viszont az ügyfél ezzel nem sokat nyerne bizonyos esetekben. Viszont ahogy azt a Pénzcentrum korábban már kiszámolta: egy átlagos devizahitelesnek akár 5 millió forintos tartozást is elengedhetnek. Ennek ellenére ez sem egy csodafegyver, Felfalusi Péter szerint:

Felpuhítás esetén sem lesz képes 15-20 ezernél több ügyet kezelni a magáncsőd.

A kilakoltatások ugyan lehetségesek, azonban kevés valósult meg. Ennek oka, hogy az otthon elvesztése az adósokat arra sarkalja, hogy megoldást találjanak a problémájukra, így a gyakorlatban nem várhatók tömeges kilakoltatások, mert az ügyek előbb rendezésre kerülnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mikor indulhat a nem teljesítő hitelek behajtása?

A konferencia résztvevőinek valamivel több mint fele szerint a tömeges végrehajtási eljárások nem indulnak meg 2017 végéig, azonban sokan (45 százalék) szerint viszont kifejezetten sok tartozást rendezhetnek valamilyen rendszeren keresztül.

Ehhez azonban a szakértők szerint több dologra is szükség lenne:

  • A követeléskezelői szabályozást kellene leegyszerűsíteni,
  • A végrehajtásokat le kellene egyszerűsíteni és
  • Radikálisan csökkenteni kellene a magáncsőd adminisztrációját.

Ezekkel a lépésekkel ugyanis a bennragadt hiteleket rendezni lehetne, aminek köszönhetően a bajba jutott családoknak sokkal hamarabb nyújtanának megoldást.

Miért kellene rendezni a hiteleket?

Az adósok szempontjából is előnyös, ha minél előbb lerendezik a hiteleket, mivel az esetek többségében olyan megoldás születik, ahol gyakorlatban nem kerülnek utcára a családok, sőt sokszor a jelenlegi otthonukat is megtarthatják. Az ilyen, békés rendezésre viszont csak akkor van lehetőség, ha az ügyfelek is együttműködnek a bankkal vagy a követeléskezelővel.

A bankokon keresztül egyébként azok is jól járhatnak, akik most szeretnének kölcsönhöz jutni. Ha a pénzintézetek megszabadulnak a terhet jelentő, nem fizető hitelektől, akkor akár a kamatmarzs vagy a hitelköltségek csökkenése is elképzelhető.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?