16 °C Budapest
Így faraghatod filléresre a hiteledet: mutatjuk a trükköt

Így faraghatod filléresre a hiteledet: mutatjuk a trükköt

2016. április 22. 05:17

Habár a lakásárak hosszú évek mélyrepülése, majd stagnálása után az elmúlt két esztendőben óvatosan, de már elindultak felfelé, ez nem jelenti azt, hogy le kell mondani a lakásvásárlásról. Különösen, hogy a lakáshiteleket manapság, ha nem is ingyen, de rendkívül olcsón adják; és akkor az állami támogatásokról még nem is beszéltünk. Mutatjuk, miért éri meg most lakást vásárolni.

Hiába emelkedik egyre több városban a lakások ára, az otthonteremtéshez szükséges többi tényező olyannyira pozitív mintát mutat, amire bő egy évtizede nem volt példa Magyarországon. Ahogy az az alábbi pókháló ábrán is látható, az alacsony infláció, a pozitív munkaerő-piaci mutatók, az elérhető állami támogatások, és természetesen a hitelezés feltételeinek erőteljesen javuló tendenciája mind-mind az otthonteremtés realitását nyugtázza.

Forrás: FHB Bank

A rendelkezésre álló adatok alapján az elmúlt két évben negatív előjelet vett fel az inflációs ráta Magyarországon. A forint vásárlóerejének biztonsága pedig mindenképp jó hír azoknak, akik mostanában tervezik a lakásvásárlást. Arról nem is beszélve, hogy a munkaerő-piaci mutatók szerint növekszik a foglalkoztatottság, illetve emelkednek a fizetések is. Otthonteremtési döntésünkre természetesen a legnagyobb hatást továbbra is a lakáspiac állapota, illetve az elérhető hitelek kamatlába gyakorolja. A következőkben ezeket vesszük majd alaposabban is górcső alá.

Mi újság a lakáspiacon?

A statisztikák szerint a lakásárak 2007 óta tartó erőteljes csökkenését 2014-ben óvatos, majd 2015-ben már valamivel hangsúlyosabb emelkedés követte. Az elemzéseket alaposabban is górcső alá véve egyértelműen kiderül, hogy az elmúlt két évben, a lakáspiac gerincét adó használt lakások négyzetméterenkénti átlagára hozzávetőlegesen 7 százalékkal emelkedett.

Fontos természetesen kiemelni, hogy nagy a szórás az ország egyes régióiban, illetve a különböző településtípusok között is. Míg Budapesten közel 16 százalékos korrekció követte a válság éveit, addig például az Észak-magyarországi községekben csupán 2 százalékos a pozitív irányú elmozdulás mértéke.

Forrás: Otthontérkép

Az áremelkedés kapcsán persze nem kell egyből a fejünket fogni, hiszen a vásárlással, mint befektetés, annak ellenére is jól járhatunk, hogy már bőven elmozdult a piac a mélypontjáról. Ha ugyanis klasszikus befektetésnek szánjuk a lakásvásárlást, akkor ma az áremelkedést bőven érvényesíteni tudjuk a bérleti díjban. Ha pedig saját célra vásárolnánk, akkor mindenképp bíztató, hogy elemzők szerint a következő években még bőven tartani fogja magát a felfutás, így emelkedhet ingatlanunk értéke.

Mi újság a hiteleknél?

Ha a lakásárak emelkedése jelenleg nem is indokolja az azonnali lakásvásárlást, a hitelpiac - fogyasztói szempontból - pozitív irányú elmozdulása már annál inkább. Sokat mondó adat például, hogy míg néhány évvel ezelőtt a közel 20 százalékos kamatláb sem volt elképzelhetetlen a lakáshiteleknél, addig ma már 6 százalék körül mozog az átlagos kamatszint. Sőt, akadnak ennél jóval jobb ajánlatok is a piacon, egyedi akcióban, ha teljesítjük a hitelintézet által meghatározott feltételeket,

akár már 4 százalék alatti kamatot is megcsíphetünk.

Nézzünk néhány egyszerű példát. Egy 15 millió forintos lakás esetén a törvényileg előírt minimális önrész 3 millió forint, ami azt jelenti, hogy ebben az esetben legfeljebb 12 millió forint hitelt vehetünk fel. Amennyiben ezt a konstrukciót választjuk, akkor 15 éves futamidővel számolva, egy akciós, 4 százalék körüli kamatot alapul véve nagyjából havi 90 ezer forintos törlesztőrészlettel tudunk kalkulálni. Ez a teljes futamidő alatt mintegy 16 millió forintot visszafizetendő összeget jelent.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha azonban a futamidőt lecsökkentjük 10 évre, akkor ugyan havonta 120 ezer forint körülire ugrik a törlesztőnk, viszont a hitel teljes visszafizetése összesen 14,5 millió forintra rúg. De jóval gyakoribb ugyanakkor a 20 éves futamidő, mert így kisebb a havi törlesztés: 73 ezer forint, míg a teljes visszafizetendő összeg 17,5 millió forint.

Természetesen, ha már jelentős önerővel rendelkezünk, ami lehet az ingatlan 50, vagy akár 80 százaléka is, akkor jóval kevesebbet kell majd visszafizetni a hitelintézetnek. A kamat csökkenthető a kezdettől elérhető banki kedvezményekkel, például a jövedelem odautaltatásával, aktív számlahasználattal, biztosítással, stb.

A kamattól is függő teljes visszafizetendő összegből ezen felül még lefaraghatunk a a hitel futamidejének rövidítésével, vagy részleges előtörlesztéssel. Ügyeljünk arra, hogy számunkra megfelelő hiteltípust válasszunk és a havi törlesztőrészlet nagyságát se tervezzük túlfeszítettre, különösen abban az esetben, ha nem a fix, hanem a referencia kamatozású hitel mellett döntünk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?