-1 °C Budapest

Ez a 7 legfontosabb szám a devizahitelesek levelében

Pénzcentrum
2015. március 8. 13:00

Április végéig kell megkapniuk a devizahiteleseknek az elszámolási értesítőt. A hét oldalas dokumentumban könnyű elveszni, ezért a Pénzcentrum összeszedte a legfontosabb adatokat a levélből.

Tisztességtelenül felszámított összeg

Rögtön az első oldalon találjuk az egyoldalú kamatemelés, illetve az árfolyamrés miatt tisztességtelenül felszámított összeget. Ezt a szerződés devizanemében adja meg a dokumentum, amit nekünk kell átszámolnunk. A svájci franknál 256,5 forintos, az eurónál 309 forintos, a japán jennél pedig 2,16 forintos árfolyamon kell számolnunk, ha jelzálog alapú, forintosításra került szerződésről van szó. Ha viszont egyéb szerződésről beszélünk, akkor az adott napi árfolyamon kapja meg az ügyfél a visszatérítést.

A tartozás változása

A második oldal tetején találunk egy táblázatot, amiben az elszámolás előtti és utáni tartozást találjuk, devizában. A két adat közötti különbözetet is feltűnteti a táblázat, ami tulajdonképpen maga a tisztességtelenül felszámolt összeg.

A tartozásunk forintban

A harmadik oldal tetején található táblázatból kiderül, hogy mekkora tartozásunk marad a forintosítás után, ez az adat már forintban van feltüntetve.

Az átváltás árfolyama

A forintosított kölcsön átváltási árfolyamát is megtaláljuk a fenti táblázatban, ez a svájci franknál 256,5 forint, az eurónál 309 forint, a japán jennél pedig 2,16 forint lesz.

A kamatszintek

A következő lényeges pont az éves kamat, itt megtaláljuk az elszámolás előtti és utáni kamatszintet is, ez utóbbi az úgynevezett "forint fair" kamat. Ugyan itt nincs külön feltüntetve, de a két kamatszint különbözete adja az egyoldalú kamatemelés mértékét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A kamatperiódus

A devizahitelek jellemzően rövid kamatperiódusú kölcsönök, vagyis egy éven belül változhat a kamatunk. A forintosított hiteleknél viszont a hátralévő futamidőtől függ a kamatperiódus hossza. Három és kilenc év között 3 éves, kilenc és 16 év között 4 éves, míg 16 évnél hosszabb hátralévő futamidő mellett 5 éves lesz a kamatperiódusunk.

A törlesztőrészlet

A harmadik oldalon található táblázat alján szerepel a leginkább érezhető eltérés, a törlesztőrészlet mértéke. A legjobban ez a két adat hasonlítható össze, ugyanis forintban adja meg a táblázat mind a két értéket.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
MEDIA1  |  2023. december 3. 22:48
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottsága az Úgytudjuk.hu főszerkesztőjének beadványa...
Kiszámoló  |  2023. december 3. 15:52
Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legt...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem