24 °C Budapest
Ez a 7 legfontosabb szám a devizahitelesek levelében

Ez a 7 legfontosabb szám a devizahitelesek levelében

Pénzcentrum
2015. március 8. 13:00

Április végéig kell megkapniuk a devizahiteleseknek az elszámolási értesítőt. A hét oldalas dokumentumban könnyű elveszni, ezért a Pénzcentrum összeszedte a legfontosabb adatokat a levélből.

Tisztességtelenül felszámított összeg

Rögtön az első oldalon találjuk az egyoldalú kamatemelés, illetve az árfolyamrés miatt tisztességtelenül felszámított összeget. Ezt a szerződés devizanemében adja meg a dokumentum, amit nekünk kell átszámolnunk. A svájci franknál 256,5 forintos, az eurónál 309 forintos, a japán jennél pedig 2,16 forintos árfolyamon kell számolnunk, ha jelzálog alapú, forintosításra került szerződésről van szó. Ha viszont egyéb szerződésről beszélünk, akkor az adott napi árfolyamon kapja meg az ügyfél a visszatérítést.

A tartozás változása

A második oldal tetején találunk egy táblázatot, amiben az elszámolás előtti és utáni tartozást találjuk, devizában. A két adat közötti különbözetet is feltűnteti a táblázat, ami tulajdonképpen maga a tisztességtelenül felszámolt összeg.

A tartozásunk forintban

A harmadik oldal tetején található táblázatból kiderül, hogy mekkora tartozásunk marad a forintosítás után, ez az adat már forintban van feltüntetve.

Az átváltás árfolyama

A forintosított kölcsön átváltási árfolyamát is megtaláljuk a fenti táblázatban, ez a svájci franknál 256,5 forint, az eurónál 309 forint, a japán jennél pedig 2,16 forint lesz.

A kamatszintek

A következő lényeges pont az éves kamat, itt megtaláljuk az elszámolás előtti és utáni kamatszintet is, ez utóbbi az úgynevezett "forint fair" kamat. Ugyan itt nincs külön feltüntetve, de a két kamatszint különbözete adja az egyoldalú kamatemelés mértékét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kamatperiódus

A devizahitelek jellemzően rövid kamatperiódusú kölcsönök, vagyis egy éven belül változhat a kamatunk. A forintosított hiteleknél viszont a hátralévő futamidőtől függ a kamatperiódus hossza. Három és kilenc év között 3 éves, kilenc és 16 év között 4 éves, míg 16 évnél hosszabb hátralévő futamidő mellett 5 éves lesz a kamatperiódusunk.

A törlesztőrészlet

A harmadik oldalon található táblázat alján szerepel a leginkább érezhető eltérés, a törlesztőrészlet mértéke. A legjobban ez a két adat hasonlítható össze, ugyanis forintban adja meg a táblázat mind a két értéket.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 16:13
Ez a héten már legalább a harmadik megyei napilap a kormánypárti médiagólem, a KESMA/ Mediaworks por...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?