13 °C Budapest
Máshogy számolnak el a bankok a késedelmesen fizetőkkel?

Máshogy számolnak el a bankok a késedelmesen fizetőkkel?

MTI
2014. október 16. 12:09

A devizahiteleseket érintő elszámolásról szóló MNB-rendelet az elszámolási törvény hatálybalépését követően, november elején lép életbe. A rendeletben leírt módszertan alapján kell majd a bankoknak az árfolyamrés semmisége és a tisztességtelen, egyoldalú szerződésmódosítások miatt együttesen elszámolniuk - mondta Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója.

A jegybank pénzügyi rendszer elemzési igazgatóságának vezetője kifejtette: az elszámolás szabályozását több jegybanki rendeletben rögzítik. Ezek közül az első, "az alaprendelet" a rendszeresen és határidőre fizető adósokra vonatkozik majd.

A speciális eseteket - a késedelembe esett ügyfelek, az árfolyamgátban résztvevők ügyét - külön "alrendelet" fogja szabályozni.

Az elszámolás lényegi elemei megegyeznek majd az MNB által július végén közzétett, a hitelszerződések újraszámítását bemutató alapelvekkel, melyeket az árfolyamrés semmissége miatt kell alkalmazni - mutatott rá.

A módszertan alapelve - a túlfizetések előtörlesztésként való elszámolása - önmagában könnyen átlátható, azonban a speciális esetek (a nem teljesítő hitelek, a kedvezmények, az egyedi banki konstrukciók) elszámolása összetett szabályok előírását igényli, emiatt az MNB folyamatosan egyeztet a Magyar Bankszövetség képviselőivel. Így az elszámolással kapcsolatos MNB-rendelet hatályba lépésekor a bankok már széleskörű információval fognak rendelkezni a módszertan részleteiről - fűzte hozzá az igazgató.

Vonnák Balázs hangsúlyozta: az MNB célja az, hogy a devizahitelek elszámolása minél hatékonyabban valósuljon meg.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?