18 °C Budapest

Itt a végleges szám: 170 ezren végtörlesztettek

Pénzcentrum
2012. március 12. 13:20

Közel 170 ezer deviza alapú jelzáloghites család élt február végéig a fix árfolyamú végtörlesztés lehetőségével, így az ő esetükben megszűnt a devizakockázati kitettség. A végtörlesztés nyomán az érintett devizahitel-állomány közel negyedével csökkent - olvasható a PSZÁF összesítésében.

Idén február végéig élhettek a fogyasztók a deviza jelzáloghitelek kedvezményes végtörlesztésének lehetőségével. Az elmúlt öt hónap alatt összesen 169 256 fogyasztó törlesztette mintegy 1 354 milliárd forint értékű devizahitelét fix árfolyamon. Így közel 170 ezer családnál szűnt meg a devizakockázatoknak való kitettség, mely a devizahitel állomány 24,1%-át teszi ki.

 


Ezen belül 164 646 darab devizaalapú ingatlancélú kölcsön fix árfolyamú végtörlesztése történt meg a kereskedelmi bankoknál. A szövetkezeti hitelintézeteknél 1 757 db, a pénzügyi vállalkozásoknál pedig összesen 2 853 db szerződést végtörlesztettek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) beküldött végleges piaci adatok alapján. Szerződésszám szerint tehát a legtöbb hitel végtörlesztésére a kereskedelmi bankoknál került sor.

A végtörlesztett hitelek mintegy 97 százaléka, 163 555 darab szerződés svájci frank alapú ingatlancélú hitelhez kötődött, az euró és a japán jen alapú kölcsönök száma mindössze 1 938, illetve 3 763 darab volt. A végtörlesztés kapcsán visszafizetett ingatlanhitelek átlagos összege fix végtörlesztési árfolyamon mintegy 5,8 millió forint volt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ügyfelek 69 százaléka kiváltó forinthitel igénybe vétele nélkül végtörlesztette devizatartozását. A pénzügyi szolgáltatók február végéig 51 858 darab hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak e célra, összesen mintegy 312,7 milliárd forint összegben. A pénzügyi szervezetek az összes folyósított hitelkiváltó forinthitelből mintegy 133,5 milliárd forintot saját addigi adósaiknak, mintegy 179,2 milliárd forintot pedig más szolgáltatók ügyfeleinek folyósítottak. A folyósított forinthitelek átlagos összege 6,031 millió forintra rúgott.

A február végéig teljesített végtörlesztések piaci árfolyama mintegy 1 354,4 milliárd forint volt, azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak mintegy 984,2 milliárd forintot kellett kifizetni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm