27 °C Budapest

Az internetes cikizések is zaklatásnak minősülnek: őrnagy figyelmeztet a veszélyekre

2011. május 23. 18:32

Egyre többen hívják fel figyelmünket az interneten leselkedő veszélyekre. Kevesen tudják, hogy a közösségi oldalakon közzétett bántó cikizések a Bűntető Törvénykönyv szerint zaklatásnak minősülnek! Ezért az korántsem gyerekjáték figyelmeztet minket Stanka Mária rendőr őrnagy a Police.hu-n közzétett közleményében.

Régebben, ha a gyerekek között nézeteltérés támadt, jól kiveszekedték magukat, esetleg verekedtek egyet, ma azonban más a helyzet. Az iskolákból egyre gyakrabban kapom az információt, hogy a gyerekek egymásról, a tanárokról minősíthetetlen stílusban írnak véleményt, állítanak valótlanságot az internet bizonyos oldalain.

A gyerekek hajlamosak arra, hogy időnként érthetetlen okból, kiközösítsék egy-egy társukat, és erre az internet adta lehetőségeket használják fel. Létrehoznak egy olyan oldalt, amelyen a bántalmazott gyerekről írnak, az ellene folyó kirekesztést szervezik, róla valótlant állítanak. Nem is gondolnak arra, hogy ezzel bűncselekményt követnek el, amelyet zaklatásnak nevezünk.

Zaklatásnak számít,
 ha valaki másnak adja ki magát megtévesztés céljából,
 ha valakiről hazugságokat terjeszt, vélt, megalapozatlan dolgokat állít,
 ha egy konkrét személy nevében létesít kapcsolatot,
 ha valaki olyan leveleket küldözget, amelyeket a címzett nem kért, perverz, bántó stílusú vagy tartalmú szöveget, képeket tartalmaznak.

A cikizések, durva bántások nem viccesek, a Bűntető Törvénykönyv szerint zaklatásnak minősülnek!

Legveszélyeztetettebb a 11-17 éves korosztály, hiszen többségük napi rendszerességgel használja a világhálót, szinte ott éli közösségi életét. Nem is tudatosul bennük, hogy az általuk kikezdett társuk lelkében milyen súlyos kárt okoznak, arra pedig sem ők, sem a környezetükben élő felnőttek nem gondolnak, hogy ez az ő pszichéjük torzulását is okozza.

Létezik egy fogalom, a "cyberbullying". Pontos jelentése, hogy az internet, mobiltelefonok és egyéb technikák segítségével olyan szövegeket vagy képi anyagokat készítenek és továbbítanak, amelyek alkalmasak arra, hogy az embert megzavarják, kínos helyzetbe hozzák, vagy rágalmakat terjesszenek róla.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szülőknek jellemzően fogalmuk sincs arról, hogy gyermekeik mit csinálnak internetezés közben, mit követnek el, vagy milyen bántalmazás áldozataivá válnak. Ma már az internet bárhol hozzáférhető, otthon, iskolában, net-caféban, könyvtárban, a barátoknál.

Az internet jó, hasznos, fontos, de okosan és óvatosan kell használni! A gyerekek eltiltása, állandó ellenőrizgetése nem megoldás. Rontja a gyerek és szülő közötti kapcsolatot. Arról nem is beszélve, jobban értenek hozzá, mint mi felnőttek!

Megoldás lehet,
 ha megtanítjuk őket a veszélyek felismerésére, elkerülési módjaira,
 ha tudatosítjuk bennük az általuk elkövethető/elkövetett cselekedetek következményeit,
 ha figyelünk rájuk, észrevesszük a magatartásukban bekövetkezett változásokat,
 ha nem megyünk el a problémáik mellett, meghalljuk a kérdéseiket, észrevesszük a segítségkérés jeleit,
 ha nem hagyjuk kontroll nélkül élni, létezni őket,
 segítjük őket a céltudatos, célirányos információ keresés technikájának kialakításában, vagyis törődünk velük!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 11:39
A műsorvezető-szerkesztő a Media1-nek azt mondta, hogy a műsorban is tettek arra való utalást, hogy...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?