20 °C Budapest

Félve intézed a pénzügyeid? Így vigyáz rád a felügyelet

Pénzcentrum
2011. január 28. 09:02

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöki ajánlást kíván kibocsátani a pénzügyi szervezetektől elvárt fogyasztóvédelmi elvekről - írja a Napi Gazdaság. Az ajánlás célja az, hogy a fogyasztók érdekeinek védelmét szolgáló elvárások hatékonyan épüljenek be a pénzügyi szervezetek napi működésébe.

A felügyelet úgy értékeli, hogy az ajánlásban foglalt elvárások követése hozzájárul a pénzügyi intézményrendszer működésébe vetett bizalom megőrzéséhez, ami nemcsak a fogyasztók, hanem a pénzügyi szervezetek érdeke is.

A szakmai véleményezésre kiadott anyaggal szemben megfogalmazott kritika szerint az ajánlás gyakorlatilag megismétli a Magatartási Kódexben már megfogalmazott elveket és gyakorlati elvárásokat, valamint a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény passzusait. Ebből kifolyólag egy olyan területet szabályoz egy jogilag alacsonyabb rangú szabállyal, amely megfelelően csak konkrét és számon kérhető előírásokat tartalmaz.

 


Szakértők szerint homályos, hogy mit szeretne a felügyelet elérni olyan javaslatokkal, hogy a bankok "törekedjenek" valamire, vagy helyezzenek más dolgokat "megfontolás tárgyává", esetleg tartsanak valamit "szem előtt". Az általános megfogalmazások miatt a felügyeleti ellenőrzéseket könnyen befolyásolhatják majd a szubjektív döntések. Az elvárások konkrétabb megfogalmazása célszerűbb lett volna.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?