Félve intézed a pénzügyeid? Így vigyáz rád a felügyelet

Pénzcentrum
2011. január 28. 09:02

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöki ajánlást kíván kibocsátani a pénzügyi szervezetektől elvárt fogyasztóvédelmi elvekről - írja a Napi Gazdaság. Az ajánlás célja az, hogy a fogyasztók érdekeinek védelmét szolgáló elvárások hatékonyan épüljenek be a pénzügyi szervezetek napi működésébe.

A felügyelet úgy értékeli, hogy az ajánlásban foglalt elvárások követése hozzájárul a pénzügyi intézményrendszer működésébe vetett bizalom megőrzéséhez, ami nemcsak a fogyasztók, hanem a pénzügyi szervezetek érdeke is.

A szakmai véleményezésre kiadott anyaggal szemben megfogalmazott kritika szerint az ajánlás gyakorlatilag megismétli a Magatartási Kódexben már megfogalmazott elveket és gyakorlati elvárásokat, valamint a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény passzusait. Ebből kifolyólag egy olyan területet szabályoz egy jogilag alacsonyabb rangú szabállyal, amely megfelelően csak konkrét és számon kérhető előírásokat tartalmaz.

 


Szakértők szerint homályos, hogy mit szeretne a felügyelet elérni olyan javaslatokkal, hogy a bankok "törekedjenek" valamire, vagy helyezzenek más dolgokat "megfontolás tárgyává", esetleg tartsanak valamit "szem előtt". Az általános megfogalmazások miatt a felügyeleti ellenőrzéseket könnyen befolyásolhatják majd a szubjektív döntések. Az elvárások konkrétabb megfogalmazása célszerűbb lett volna.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20