Egyre több a hamis euro-bankjegy!

2009. július 30. 11:32

Mióta a dollár után az euró lett a második legforgalmasabb valuta a világban, a bankjegyhamisítók is egyre nagyobb üzletet látnak benne.

Az Európai Központi Bank statisztikái szerint az első félében 413 ezer hamis bankjegyet foglaltak le a hatóságok, 32 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában, ami a legnagyobb növekmény, mióta a közös valutát bevezették.

Az Europol szerint azonban nincs ok a pánikra, mivel nem csak a hamis bankjegyek, de az eredetiek száma is nőtt az elmúlt időszakban. Az elmúlt két évben négy úgy ország csatlakozott az euró-övezethez - Ciprus, Málta, Szlovénia és Szlovákia - amely így már 16 tagúra bővült.

Ezzel együtt a forgalomban lévő eredeti bankjegyek száma 8,6 százalékkal nőtt, 12,5 milliárd darabra, ami azonban azt mutatja, hogy a hamis bankjegyek még mindig gyorsabban terjednek, mint az eredetiek.

Az Europol szerint a lefoglalt hamis pénzek 70 százaléka három bűnszervezethez köthető, melyek főként Olaszországban és a Balkánon tevékenykednek. A hamisítványok közel fele 20 eurós címletű, 34 százaléka 50 eurós, a többi 5-10 eurós címletű.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?