8 °C Budapest

Ady/Bartók/Széchenyi - milliók a lakosság zsebében

2009. szeptember 24. 15:32

A Magyar Nemzeti Bank meghosszabbítja a régi bankjegysor három, utoljára bevont címletének átváltási határidejét. A döntés értelmében a lila ("Ady") ötszázas és a zöld ("Bartók") ezres ez év vége helyett 2019. szeptember 1-jéig, a barna ("Széchenyi") ötezres 2019. július 27-ig lesz átváltható.

A Magyar Nemzeti Bank 1997-ben kezdte meg a jelenleg is használatos modern bankjegysorozat címleteinek kibocsátását, amely az 1947-től forgalomban volt régi bankjegysorozatot váltotta fel. E bankjegysorozat tagjaival 1999-ben fizethettünk utoljára, és a korábbi tervek alapján a régi 500, 1000 és 5000 forintost 2009. december 31-én lehetett volna utoljára átváltani törvényes fizetőeszközre.

A jegybank azonban azt tapasztalta, hogy még az utóbbi időszakban is jelentős mennyiségű bankjegy maradt a lakosságnál ebből a három címletből: a lila ("Ady") ötszázasból 3,1 millió darabot, a zöld ("Bartók") ezresből 3,3 millió darabot, a barna ("Széchenyi") 0,6 millió darabot nem váltottak még át törvényes fizetőeszközre. Az MNB tapasztalata szerint havonta egy-két ezer darab régi bankjegy áramlik vissza címletenként.

A jegybank ezért úgy határozott, hogy meghosszabbítja a bankjegyek átváltási határidejét, amely valamennyi bankjegy esetében a bevonástól számított 20 év lesz. Így a döntés értelmében a lila ("Ady") ötszázas és a zöld ("Bartók") ezres 2019. szeptember 1-jéig, a barna ("Széchenyi") ötezres 2019. július 27-ig lesz beváltható törvényes fizetőeszközre.

A bankjegyek átválthatók a Magyar Nemzeti Bank Budapest, V. ker. Hold utca 7. szám alatti pénztárában, munkanapokon reggel 8 és délután 2 óra között. A bankjegyeket értéklevélben is el lehet juttatni az MNB-hez, a postacím: 1850 Budapest. A jegybank a bankjegyeket névértéken, vagyis levonás nélkül váltja át törvényes fizetőeszközre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankjegyeket egyes hitelintézetek és postahivatalok is átváltják, illetve szolgáltatásuk igénybevétele esetén elfogadják.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem