21 °C Budapest

Ízekre szednek a bankok! Meddig tart most egy hitelbírálat?

Pénzcentrum
2008. december 12. 05:40

Mit vizsgálnak alaposabban a hitelezők? Több forrásból is úgy értesültünk, hogy a válság hatására megemelkedett a hitelbírálati idő a bankokban. Az ügyfelek tapasztalatai alapján - különösen lakáshitelek esetében - az eddigi átfutási idő legalább két héttel hosszabb lett. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy az egyes pénzintézetekben hogyan változtak az igénylési feltételek és a bírálati idő.

A hazai pénzintézeteket kérdeztük arról, hogy mik a legfrissebb tapasztalataik a hitelezéssel kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk rá, hogy miként változott az átfutási idő és a feltételrendszer az egyes hiteltermékek esetében.

Mint kiderült jelenleg az ügyletek magasabb száma helyett inkább a megfontoltabb hitelezési politika növeli az ügyintézési időt. A bankok sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a rendszeres havi kiadások vizsgálatára, így pontosabban meg tudják állapítani a terhelhető jövedelem nagyságát.

A jövedelemigazolás módja nem változott, de a bizonyos hiteltermékek esetén már nem elég 3 havi számlamúltat igazolni, hanem fél éves számlatörténetet kérnek a bankok. A szigorúbb adósminősítés, a magasabb kamatok és a gyengébb forint következtében több hitelintézetnél is visszaesett a hitelkiváltások száma is.

A lakáshitelek esetében - néhány kivételtől eltekintve - emelték az elvárt önerő nagyságát, a legtöbb hitelintézetnél minimum 30 %-os saját erő esetén nyújthatnak be kérelmet az igénylők. Amíg tavasszal a jelzáloghitelek 60 %-át ügynökök értékesítettek, addig az év végére a közvetített ügyletek aránya kevesebb, mint a felére csökkent.

OTP Bank: magasabb önerő, szigorúbb jövedelemvizsgálat 

Az OTP Banknál a lakás- és szabad felhasználású jelzálog típusú hitelek esetén a globális pénz- és tőkepiaci változások következtében szigorodó hitelezési feltételek kismértékben megnövelték a benyújtott hitelkérelmek ügyintézési idejét. Személyi kölcsön esetében változatlan az átfutási idő.

A pénzintézet az ingatlanérték arányában a korábbi szintnél 15-20 %-kal alacsonyabb összegű hitel nyújtását tudja biztosítani az ügyfelek számára a lakáshitelek és szabad felhasználású jelzálog típusú hitelek esetében. Az elmúlt negyedévben mind a személyi kölcsön, mind a jelzáloghitelek esetén az igénybefogadások számának csökkenését mérték.

A befogadott hitelkérelmeken belül az elmúlt 3 hónapban a partneri közvetítés aránya csökkenő tendenciát mutatott. A jelzálog típusú hitelügyleteket jelenleg kizárólag jövedelemigazolás mellett bírálják, a személyi kölcsönök bírálata során továbbra is az ügyfél fizetőképességének vizsgálata az elsődleges. A megváltozott piaci helyzetben az OTP-nél is csökkent a hitelkiváltások mértéke.

Erste Bank: továbbra is elérhető a magas finanszírozás 

Az Erste Bank szakértője szerint a banknál a jelenlegi gazdasági helyzet ellenére sincs számottevő visszaesés a hitelek iránt érdeklődők számában. Természetesen meg kell jegyezni, hogy az ügyfelek részéről érezhető egyfajta kivárás, többen mérlegelik a megváltozott viszonyokat. A banknál személyi kölcsön és folyószámlahitel tekintetében nem szigorodott a hitelbírálat, és az ügyintézési idő sem mutat változást az elmúlt 3 hónapban.

A lakáshiteleknél sem változott az átfutási idő, az ügyfelek továbbra is igényelhetnek önerő nélkül lakáshitelt. A bank a fedezet alapú finanszírozásnál kér körülbelül 5 százalékponttal magasabb önerőt, mint korábban. A hitelek bírálata során minden tényező fontos, de ez a hitel típusától is függ. Egy magas finanszírozású kérelemnél természetesen a jövedelem fontosabb, mint egy jövedelemigazolás nélküli hitelnél.

CIB Bank: kockázattudatos szemlélet

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kérdésünkre a CIB Bank képviselője elmondta, hogy folyószámla hitelkeret esetén nem történt változás a feltételrendszerben, az ügyintézési idő hossza az elmúlt 3 hónapban nem változott számottevően. A folyószámlahitel-keret munkáltatói igazolás nélkül is igényelhető, mértéke az utolsó 3 havi rendszeres nettó jövedelem akár kétszerese is lehet, az adósminősítés eredményétől függően.

A kérelmet a CIB24 Hitelvonalon, illetve a CIB Internet Bankon keresztül is lehet kezdeményezni, a bírálat két napon belül megtörténik. A bank akció keretében elengedi a 2500 forintos bírálati díjat, ha valaki most nyit náluk folyószámlát és folyószámlahitelt igényel.

A CIB személyi kölcsön és gyorskölcsön esetén az igénylési feltételek nem változtak az elmúlt hónapokban. Az ügyintézési idő tekintetében a bank tartani tudja a vállalt átfutási időt, ami a Gyorskölcsön esetén 24 óra, személyi kölcsönök esetén pedig 5-6 munkanap.

A bank a kisebb összegű műszaki cikkek vásárlásához elsősorban az egyszerűen és gyorsan igényelhető gyorskölcsönt ajánlja. A szabadon felhasználható gyorskölcsön 12-72 hónapos futamidőre, 75-700 ezer forint közötti összegben igényelhető és akár 24 órán belül az igénylő rendelkezésére áll.

A nagyobb értékű cikkek megvásárlására, utazás finanszírozására, vagy egyéb szolgáltatások igénybevételére a bank személyi kölcsöne nyújthat segítséget, ami 200 ezer és 5 millió forint között igényelhető. December 31-ig mindkét termékhez 24,72-31,07 % közötti THM mellett kezelési költség nélkül hozzá lehet jutni.

A jelenlegi gazdasági helyzet hatására az ingatlanfedezetes hitelkonstrukciók esetében - mind a lakáscélú, mind a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél - változott a fedezet értékéhez viszonyított adható hitel mértéke. Ezzel egyidejűleg megszűnt a 0%-os önerő melletti konstrukció is, emelkedett az elvárt önerő mértéke.

A piaci változásokat illetve a bankok aktuális reakcióját figyelve, a hiteligénylési kezdeményezésében megfigyelhető az ügyfelek kiváró magatartása. Ennek köszönhetően az elmúlt hetekben érezhetően csökkent az igénylések száma akár a közvetlen-, akár az ügynökök által közvetített kérelmek esetén.

A CIB Bank a bírálatok kapcsán alapvetően kockázattudatos szemléletet követ, még alaposabbá és szigorúbbá vált a bevonásra kerülő fedezet valamint az ügyletben résztvevők jövedelmének vizsgálata is.

Hol gyorsult az ügyintézési idő?

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 7. 14:41
Lezárult a társadalmi egyeztetés az otthonfelújítási pályázati kiírásával kapcsolatban. A program ho...
MEDIA1  |  2024. május 7. 14:01
A magyar külügyminiszter szerint a háborús pszichózist kizárólag internetes harcosokkal lehet legyőz...
Holdblog  |  2024. május 7. 09:06
Új világ van ahhoz képest, mint amit megszoktunk, nem fogunk visszatérni az alacsony kamatok korába...
Kiszámoló  |  2024. május 6. 12:53
Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 7. kedd
Gizella
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem