12 °C Budapest

Elutasítási hullám indult a hazai bankokban!

Pénzcentrum
2008. december 1. 08:30

A hazai pénzintézetek többsége rendkívül óvatos hitelezésre állt át, lényegesen kevesebbet és szigorúbb feltételek mellett adnak kölcsön, mint akár csak néhány hónappal ezelőtt. Visszaesett a hitelfelvételi kedv is, de nem annyira, mint a bankok hitelnyújtási hajlandósága - írja a Népszabadság.

Drasztikusan csökkent a hazai bankok hitelezési hajlandósága. Októberben a korábban befogadott hitelkérelmeknek köszönhetően nem esett vissza jelentősen a kihelyezett új lakossági kölcsönök volumene, de novemberben már egészen más volt a helyzet.

A magyarországi bankok többsége jelentősen megváltoztatta a hitelezési gyakorlatát, a többség vagy lényegesen kevesebbet, vagy szinte egyáltalán nem is ad most kölcsön. Egyes pénzintézetek 15-20 %-kal, mások 70 %-kal fogták vissza a hitelezést.

Azon túl, hogy megváltoztak a kamatok, az ügyfelektől magasabb önrészt is kérnek. Az értékbecslők is óvatosabbá váltak, sokkal kevesebbre értékelik az ingatlanokat, mint a pénzügyi válság előtti időszakban.

A hitelközvetítők szerint a korábbi 70 %-os arányról 30 %-ra esett vissza a pozitív bírálatok aránya, de ezt a hitelintézetek nem erősítették meg. A minősítés során csak a legjobb ügyfelek mennek át a rostán, a többiek kérelmét elutasítják - vélik a közvetítői partnerek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MNB adatai szerint a lakosság és a vállalkozások hitelfelvételi kedve is csökkent novemberben. A hónap végén a háztartások 7662 milliárd, míg a cégek 8259 milliárd forintos hitelállománnyal rendelkeztek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?