26 °C Budapest

Hitelkártya vesztesek: lőttek a kamatmentes periódusnak a szigetországban!

Pénzcentrum
2008. november 26. 13:00

A szakértők figyelmeztetései ellenére a brit lakosság körében még mindig nagy népszerűségnek örvendenek a hitelkártyák. Bár a legtöbb bank eltörölte a kamatmentes periódust kínáló konstrukciókat, az emberek erre sokszor csak akkor ébrednek rá, amikor kézhez kapják a következő bankszámlakivonatukat.

Az olcsó és könnyen elérhető hitelkártya ajánlatok kora lejárt. A hitelintézetek amellett, hogy jobban megvizsgálják az igénylők jövedelmi helyzetét, még a kamatokon is emeltek, de nőttek az egyszeri díjak és a tranzakciós költségek is.

A szigetországban körülbelül 70 millió hitelkártya van forgalomban és több millióra tehető azok száma, akik még mindig ennek segítségével intézik napi pénzügyeiket. A miniszterelnök nemtetszését fejezte ki a pénzintézetek egyoldalú hitelkeret csökkentő intézkedései hallatán, mivel így a kormány forgalmi adó mérséklése nem éri el a kívánt fogyasztás-növekedést.

Az embereket tájékoztatni kell a változásokról és meg kell tanítani őket a tudatosabb hitelkártya használatra. Egy felmérés szerint még a jelenlegi gazdasági környezetben is minden ötödik válaszadó biztosra vette, hogy hitelkártyával fedezi a karácsonyi vásárlásait. Egyesek úgy vélik, hogy már legfőbb ideje volt gátat szabni a felelőtlen költekezésnek és sokan jobban tennék, ha vásárláskor otthon hagynák a plasztikot és csak addig nyújtózkodnának, ameddig a takarójuk ér.

Egy a kártyapiac összehasonlításával foglalkozó brit honlap adatai szerint az elmúlt egy évben 16 kártya kibocsátó emelt kamatot, míg 11 szolgáltató az egyszeri díjakon változtatott. A hitelintézetek folyamatosan szigorították a feltételeket és a továbbiakban csak a magas jövedelmű, makulátlan hiteltörténettel rendelkező ügyfelek számára biztosítanak kamatmentes periódust.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?