3 °C Budapest

Krisztus előtt is volt hitelválság: az okok ismertek, csak a megoldás nem!

Pénzcentrum
2008. november 29. 08:00

Aki eddig azt hitte volna, hogy a hitelválság modern kori jelenség, most meggyőződhet az ellenkezőjéről, egy oxfordi történelemprofesszor ugyanis Cicero idején is felfedezett egyet.

Philip Kay történész Cicero i.e. 66-ban tartott beszédéből, illetve annak írásos emlékeiből vonta le azt a következtetést, hogy bizony már krisztus előtt is megélt az emberiség maihoz hasonló pénzügyi válságot - írja a brit Guardian.

Az akkori hitelválságot az robbantotta ki, hogy i.e. 88-ban VI. Mithridates, Pontus uralkodója leigázott egy római provinciát Ázsiában, a mai Törökország nyugati részén, ami rengeteg római pénzt emésztett fel. Hasonló esetet elkerülendő kérte Cicero Pompejust, hogy szálljon harcba a terjeszkedő Mithridates ellen.

Cicero arra is felhívta a figyelmet, hogy a két ország fizetőeszköze, illetve pénzügyi rendszere nem független egymástól, és az ázsiai veszteségek szükség szerűen Rómát is érintik majd. Kay szerint ha az ázsiai pénz helyébe az amerikai subprime hiteleket, a római helyébe pedig a brit bankrendszert képzeljük, akár ma is elhangozhatott volna Cicero intő szava.

Róma hihetetlen fellendülését ugyanis jórészt a beáramló aranyból finanszírozta, ami persze pénz-túlkínálathoz, és a Cicero által emlegetett hitelválsághoz vezetett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mivel a következő 20 évről kevés írásos emlék maradt, azt sajnos Kay sem tudja, hogy miként másztak ki a krízisből a rómaiak. .

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57